sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Salvaţi manuscrisele lui Lucian Blaga!

Salvaţi manuscrisele lui Lucian Blaga!

Publicat în 11.08.2014 la ora 11:00

manuscris Lucian BlagaÎn fiecare an, în cadrul Festivalului Internaţional “Lucian Blaga”, desfăşurat la Lancrăm, Sebeş, Muzeul Naţional al Limbii Române trimitea spre expunere temporară parte din manuscrisele marelui filosof. Între 6 şi 9 mai, fiecare participant la eveniment se putea bucura de înscrisurile originale, lucru care, cel mai probabil, va fi mai greu de realizat la ediţia viitoare, dat fiind pericolul de degradare în care sunt acum documentele, din cauza evacuării sediului, muzeul fiind în curs de desfiinţare!

Într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului României, Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga, solicită acestuia să facă uz de autoritatea pe care o are şi să salveze de la moarte sigură patrimoniul din care fac parte nu doar lucrările părintelui său ci şi ale altor personalităţi culturale, prin transferarea lor în acea instituţie care să asigure conservarea în cele mai bune condiţii a acestuia: noua Bibliotecă Metropolitană, noua Bibliotecă a Academiei Române, Palatul Parlamentului ori Fondul Blaga la BCU – Lucian Blaga, Cluj-Napoca.
Cel mai important fond aflat în pericol, conform specialiştilor de la muzeu, este cel al lui Lucian Blaga, urmat de Sadoveanu, Rebreanu, T. Maiorescu, Slavici, Pillat,
Comarnescu, Zarifopol şi alţii. „Alte opere ale culturii româneşti se pot restaura, se pot consolida şi repara, pot, dacă se vrea, să fie apărate de jafuri. Evident pot fi şi furate. Hârtia, ca suport al lucrărilor literare, este cel mai perisabil suport şi trebuie să se asigure condiţii moderne de conservare”, a mai precizat Dorli Blaga în scrisoarea către Victor Ponta.
Lucian Blaga a murit ca scriitor interzis, fiica acestuia donând în anul 1980 biblioteca acestuia, Muzeului Literaturii: carte străină achiziţionată în timpul carierei de funcţionar al Ministerului de Externe, mare parte din biblioteca bunicului Coriolan Brediceanu, muzeul evaluând biblioteca la preţul de atunci al unui apartament nou construit de patru camere.
Rămâne de văzut ce se va alege de moştenirea noastră, a tuturor, cum, când şi dacă va lua act premierul României, dat fiind faptul că nu s-a remarcat neapărat în spaţiul public prin înclinarea lui spre studiu academic ori cultură.
În cazul în care scrisoarea publică a doamnei Dorli Blaga va declanşa o petiţie on-line, vă invit să fiţi responsabili şi de la nivelul nostru să ne manifestăm interesul pentru conservarea acestui patrimoniu de nepreţuit.

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.