sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Recent, în satul Răchita din comuna Săsciori a fost organizată prima ediție a evenimentului intitulat „Fiii satului Răchita”

Recent, în satul Răchita din comuna Săsciori a fost organizată prima ediție a evenimentului intitulat „Fiii satului Răchita”

Publicat în 12.05.2019 la ora 13:21

Întâlnirea a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Săsciori, împreună cu obștea satului Răchita, sub atenta coordonare a fiilor satului, dl. Stanciu Nicolae – medic primar cardiolog, dl. inginer Stănilă Nicolae – consilier local și dl. inginer David Gheorghe.

Sărbătoarea a marcat patru evenimente importante: întâlnirea fiilor satului Răchita; dezvelirea plăcii de pe zidul școlii care va purta numele celui mai reprezentativ fiu al satului, învățătorul Ion Raica; prezentarea monografiei lui Ion Raica, „Satu din Răchite”; vizionarea unor imagini din trecutul acestui sat.

Invitați de onoare la acest eveniment au fost dl prof. Alexandru Dăncilă – Inspector Școlar General Adjunct al ISJ Alba și unul dintre fiii satului Răchita, dl Florin Morar – primarul comunei Săsciori, dnul prof. Nicolae Afrapt, dna prof. Elena Anca – directorul Școlii Gimnaziale Săsciori, dna prof. Dana Cârcoană – director adjunct al Școlii Gimnaziale Săsciori și gazda evenimentului.

Având în vedere că acest moment a fost dedicat fiilor satului, mândria lui o reprezintă prezența în mijlocul sătenilor și invitaților a nepoților învățătorului Ion Raica: dna avocat doctor Luminița Tomoaia, dna Ruxandra Cutuș – medic primar dermato-venerolog la Clinica Dermato-venerologie a Spitalului Clinic-Județean de Urgență Cluj-Napoca și asistent universitar, dl dr. Gheorghe Tomoaia – profesor universitar doctor la Clinica de Ortopedie Cluj-Napoca, dl dr. Dumitru Zdrenghea – profesor universitar doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeganu Cluj- Napoca și medic cardiolog la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, dl Zdrenghea Vlad – conferențiar universitar doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeganu Cluj- Napoca și șef secție la Psihiatrie I.

Întrunirea a început cu slujba religioasă oficiată de părintele Andrei Roșca împreună cu părintele Mihai Popa, urmată de cuvântul oficialităților. Un punct important al festivității a fost lansarea  monografiei  „Satu din Răchite” despre care d-l prof. Afrapt Nicolae le-a vorbit celor prezenți, dar și despre personalitatea învățătorului Ion Raica.

Ion Raica, învățător, inspector școlar, întemeietorul Muzeului din Sebeș care îi poartă numele și pasionat colecționar de mărturii istorice locale, a strâns o serie de date privind trecutul satului într-o monografie care, până astăzi, a fost păstrată în biblioteca documentară a Muzeului din Sebeș.

Un moment emoționant a fost dezvelirea plăcii cu noua denumire a școlii, Școala Gimnazială „Ion Raica” Răchita, după numele renumitului învățător care s-a născut și a crescut în Răchita.

Festivitatea a continuat cu un moment de poezie prezentat de cei mai mici fii ai satului sub îndrumarea dnei educatoare Ioana David, urmat de vizionarea unei prezentări în imagini a satului Răchita intitulată „Oameni și locuri” și realizată de doamnele educatoare Ioana David și Elena Cetină.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă la Căminul cultural din Răchita, la care au fost invitati toți participanții la marea sărbătoare a satului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.