sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Peste 100 de oi ale sătenilor din Meteş şi Loman, hăcuite de haite de lupi flămânzi

Peste 100 de oi ale sătenilor din Meteş şi Loman, hăcuite de haite de lupi flămânzi

Publicat în 06.11.2014 la ora 10:30

În sfârşit, s-a dat aprobare pentru împuşcarea a 32 de lupi. Când se va aproba şi vânarea mistreţilor „arători”?!

oi

Paradoxal, în acest an, pe perioada verii, lupii nu au atacat cu atâta ferocitate turmele de oi ce au fost duse de ciobani la păşunat în zonele montane, cum ar fi în Munţii Sebeşului, Trascăului sau în alte zone din judeţ, precum au făcut-o recent, după ce oile au fost coborâte în satele de baştină. Astfel, în zilele (nopţile) de 22-23 octombrie, haitele de lupi flămânde au dat, aproape în acelaşi timp, un atac furibund asupra unor turme de oi în două zone diferite din judeţ. Este vorba de unele sate aparţinătoare de comunele Meteş şi Săsciori. Potrivit viceprimarului Nicolae Hărăguş, în comuna Meteş, o haită de 8 lupi a atacat, ziua în amiaza mare, pe Valea Iscăi, o turmă de oi aparţinând familiei Nicolae Hărăguş, care, cu toate că se afla cu fiul său şi mai mulţi câini în jurul oilor, nu s-a putut apăra de fiarele flămânde, astfel că din faţa lor, lupii au săltat repede un berbecuţ dolofan şi duşi au fost. Cel puţin pentru moment. Însă, pare-se, cu berbecuţul abia de şi-au făcut poftă!

Asta deoarece, în cursul nopţii au revenit mai mulţi şi au luat la alergat turma de vreo 300 de oi din ograda gospodarului, în care se aflau şi oile altor săteni, pe care au fugărit-o până într-o vale din apropiere, unde au făcut un adevărat măcel: 32 de oi au fost omorâte, din care au păpat câteva, iar circa 20 rănite, dintre care, ulterior, au mai murit  vreo 6 oi.
La fel s-a întâmplat şi pe Valea Sebeşului, în satul Loman, din comuna Săsciori. Aici, aşa după cum ne-a relatat secretara primăriei (primarul şi viceprimarul era ieri ocupaţi de amenajarea secţiilor de votare pentru desfăşurarea primului tur al scrutinului prezidenţial de duminică, 2 noiembrie), în noaptea de 22 spre 23 octombrie, o haită de lupi a dat atacul asupra unei turme de oi a cetăţeanului Gligor Jinar, căruia i-au hăcuit 47 de oi dintr-o „lovitură”! Per total, însă, în câteva zile şi aici au fost omorâte peste 60 de oi.
Atât la nivelul comunei Meteş, cât şi la Săsciori, de la nivelul primăriilor au fost constituite comisii, în care au fost incluşi şi reprezentanţi din partea Agenţiei  judeţene de Mediu, ITRSV şi ai Fondurilor de vânătoare din zonele respective, care s-au deplasat la faţa locului şi au constatat pagubele. Când vor primi cetăţenii sumele de despăgubire, rămâne de văzut. Păgubiţii trag speranţe să se întâmple acest lucru cât mai repede, nu cum s-a întâmplat în alţi ani, când s-a întârziat foarte mult sau chiar nu s-au mai acordat deloc.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Alba, având în vedere pagubele mari pricinuite crescătorilor de oi, s-a obţinut recent o aprobare din partea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, pentru ca vânătorii din judeţ să poată împuşca în această perioadă un număr de 32 de lupi în zonele respective.
Probleme mari au oamenii din unele localităţi din judeţ la ora actuală şi cu turmele de mistreţi. Deocamdată, am fost sesizaţi că în mai multe sate din comuna Meteş, în această perioadă, după ce recolta a fost deja strânsă în cea mai mare parte de pe câmp, turme de mistreţi efectiv „le ară” localnicilor mari suprafeţe agricole, precum şi păşuni sau terenuri de fânaţ, astfel că proprietarii acestora sunt foarte necăjiţi deoarece anul viitor nu vor mai putea cosi nimic pe terenurile cu pricina. De „cojocul” acestor mistreţi chiar nu se poate ocupa nimeni în această perioadă, întreabă cu năduf oamenii păgubiţi?!?

Tinu MATEŞ

Facebook 

Peste 100 de oi ale sătenilor din Meteş şi Loman, hăcuite de haite de lupi flămânzi
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.