sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Obicei inedit în a doua zi de Paște în comuna Şugag

Obicei inedit în a doua zi de Paște în comuna Şugag

Publicat în 02.05.2013 la ora 18:03

Un frumos obicei din comuna Şugag – judeţul Alba, ale cărui origini se pierd în negura timpului, adună în curtea bisericii, a doua zi de Paşte, pe toţi tinerii căsătoriţi în anul dinaintea Paştelui.

obicei-sugag-a-doua-zi-pasteÎmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular şugăjan şi având fiecare pereche în faţa lor o masă aranjată cu cozonaci, ouă roşii, prăjituri şi flori, primeau binecuvîntarea pentru o viaţă lungă şi fericită de la preoţii satului, iar naşii, rudele şi prietenii le făceau daruri cu cele de trebuinţă în gospodărie. Ciocneau apoi un ou roşu şi închinau împreună un pahar de vin sau rachiu dulce.

Din anul 2008, după 18 ani de uitare, cu ajutorul unor tineri inimoşi din comunitate şi al specialiştilor de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba ,,Statu la vase în lunea Paştelui” a revenit în calendarul tradiţional al judeţului Alba.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Şugag şi Biserica Ortodoxă din Şugag.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.