sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Societate » Sebeșeni » O tânără de 27 de ani, din Sebeș, se pregătește în SUA să devină profesor universitar inovator și consultant politic de succes

O tânără de 27 de ani, din Sebeș, se pregătește în SUA să devină profesor universitar inovator și consultant politic de succes

Publicat în 08.02.2017 la ora 18:52
   

De Andreea Voina din Sebeș sigur vom mai auzi, chiar dacă numele ei nu sună deocamdată cunoscut. Poate ca politician, poate ca profesor universitar de succes sau ca și consultant politic titrat.

Deocamdată se concentrează pe definitivarea studiilor pe care le abordează la cel mai înalt nivel. Andreea (27 de ani) este o tânără ambițioasă din Sebeș, preocupată de reprezentarea politică a femeilor în organele legislative naționale, și a fost admisă să facă cercetare pentru teza sa de doctorat la una dintre cele mai prestigioase școli americane din domeniu – Colegiul Grady de Jurnalism și Comunicare de masă de la Universitatea din Georgia. Andreea Voina a ajuns în vara anului 2016 în SUA ca bursier Fulbright de cercetare, cu accent pe reprezentarea politică a femeilor în organele legislative naționale. Performanța ei este cu atât mai lăudabilă cu cât pentru a primi o astfel de bursă trebuie să treci printr-un adevărat concurs, cu un proces de selecţie obiectiv. Calitatea dosarului este cea care garantează succesul. Iar Andreea are cu ce se lăuda: absolventă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, din 2014 ea este asistent asociat de predare în cadrul Colegiului de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și doctorandă în Științe Politice.

Este absolventă a programului masteral de Comunicare Politică și licențiată în Comunicare și Relații Publice. Interesele sale de cercetare se centrează asupra reprezentării de gen în politică, comunicării politice, PR-ului politic și noilor media. Între 2012 și 2014, a inițiat și coordonat proiecte în cadrul Asociației pentru Educație Politică.

În prezent, este implicată în cercetarea reprezentării și a discursului femeilor politician și predă seminarii în domeniul comunicării. În fiecare an, doar 25-30 de români sunt acceptaţi în rândul bursierilor Fulbright. Acesta este un program bi-guvernamental, atât Guvernul României cât şi cel al SUA contribuind la sumele acordate. Printre românii de succes care au primit, de-a lungul timpului burse Fulbright se află fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române sau fost viceguvernator BNR Cristian Popa, în prezent vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI).

”Wow” – sentimentul care poate caracteriza cel mai bine experiența americană ”Wow“ – acesta este sentimentul general din primul moment în care citești e-mail-ul prin care ți se certifică grantul Fulbright, până la primul contact cu viața academică din S.U.A. și cu colegii din programul Fulbright. Nici nu poți înțelege bine ce ți se întâmplă și ce impact va avea această experiență asupra vieții tale până când totul devine prea real”, mărturisește Andreea Voina.

Ea spune că a fost cu adevărat o oportunitate să se afle în America chiar în perioada alegerilor prezidențiale de peste Ocean, mai ales că teza ei de doctorat tratează subiectul reprezentării și discursului femeilor în politica contemporană. ”În al doilea rând, fiind un ambasador cultural este totodată o responsabilitate și o oportunitate să pot contribui la clădirea imaginii țării mele peste hotare în timp ce pot aprofunda aspecte ale culturii americane. Mai mult decât atât, alte două avantaje îmi vin în minte: ”să dai înapoi”, ceea ce pot face și voi face prin diversele oportunități de muncă în folosul comunității pe care le voi avea când mă voi întoarce în țară și, nu în ultimul rând, crearea de rețele personale și profesionale”, este de părerere tânăra doctorandă.

”Sunt impresionată de nivelul ridicat al profesionalismului cadrelor universitare din SUA” ”După ce m-am adâncit în viața academică din SUA, ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost nivelul ridicat de profesionalism al cadrelor universitare. Participând la cursuri, am constatat că profesorii sunt în măsură să ofere îndrumare și resurse aprofundate cu privire la orice subiect de cercetare; sunt foarte dedicați și se angajează să ghideze studenții astfel încât să se asigure că, dincolo de promovarea unui examen, să ajungă să-și publice lucrările. În ceea ce privește resursele de cercetare, bibliotecarii sunt acei lucrători-minune care dau consultanță de specialitate cu privire la sistemele de citare și stiluri, sau referitor la orice întrebări ai putea avea în privința sensului vieții.

Universitățile din SUA au, de asemenea, centre de scris, unde studenții și oamenii de știință pot beneficia de screening-ul și corectura lucrărilor lor din partea unor experți, unde pot deprinde utilizarea corectă a limbajului academic, sau pot primi asistență în dezvoltarea ideilor lor în lucrări de cercetare”, povestește Andreea Voina. l

Mass-media din România se concentrează pe promovarea gafelor și a insucceselor femeilor din politică” La încheierea perioadei de studii, bursierii Fulbright sunt obligaţi să vină să aplice în România, timp de doi ani, ceea ce au învăţat în SUA. Asta va face și Andreea Voina care speră să poată pune în aplicare tehnicile de învățare studiate în SUA, îmbunătățind astfel sistemul universitar românesc.

”Experiența Fulbright mi-a transformat atât perspectivele de carieră, cât și viziunea asupra mediului academic și asupra potențialului meu. Mi-ar face mare plăcere să am ocazia de a implementa în România tehnicile de predare pe care le-am asimilat aici și de a contribui la îmbunătățirea sistemului universitar românesc. Din perspectiva reprezentării femeilor în politica românească, ne poziționăm destul de jos, chiar și comparativ cu restul țărilor din galeria țărilor post-comuniste. Figuri feminine cu potențial există, doar că moștenirea sistemelor de guvernare anterioare le aruncă într-o umbră negativă, iar mass-media se concentrează pe promovarea gafelor și a insucceselor acestora, în detrimentul competențelor. Sper ca femeile cu aspirații politice care îmi vor citi teza vor găsi acolo argumentele, combustibilul pentru a-și alimenta ambiția politică”, concluzionează tânăra doctorandă din Sebeș. Andreea Voina nu exclude o viitoare implicare în viața politică, dar spune că, deocamdată, singurul rol prin care simte că și-ar putea valorifica potențialul ar fi unul din culise, de consultant.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.