Știri din zonă
O familie de pe Valea Sebeșului produce anual peste 2000 de borcane cu zacuscă bio
A început să miroasă a toamnă în bucătăriile românilor care coc de zor, vinete şi ardei, special pentru zacuscă, una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri.
Gustul variază de la o regiune la alta ca şi ingredientele folosite: ciuperci, fasole, sau chiar pește. În timp ce unii doar îşi fac provizii, alţii şi-au transformat pasiunea într-o afacere de familie şi au început să livreze inclusiv în străinătate.
În bucătăria unei familii de pe Valea Sebeşului tronează legumele culese direct din grădină, la prima oră. Vor fi baza unei reţete de poveste: ceapa este călită până devine aurie iar ardeii sunt tocaţi mărunt, la fel şi vinetele coapte.
https://youtu.be/PvDeQo9Bg7I
Şi Gheorghe Revnic din Timişoara produce anual peste 3000 de borcane de zacuscă bio.
Gheorghe Revnic, producător zacuscă: “Se căleşte ceapa în ulei, până se înmoaie, până sticleşte, pe urmă se pune ardeiul tocat foarte mărunt, se lasă la fiert un pic, pe urmă vinetele şi pe urmă dă-i la mestecat.”
Fiecare borcan este pasteurizat în cuptor. Deşi în România, clientela este numeroasă omul vrea să îşi extindă afacerea. Ajutat de fiul sau, care a cumpărat un site, plănuiește să îşi găsească muşterii şi în Germania.
Gheorghe Revnic, producător zacuscă: “Zacuscă e, cum să zic, un produs polivalent. Merge la toate paturile sociale, cu două felii de pâine, un borcan, cam ţine de foame la două persoane.”
Şi cei care fac zacuscă doar pentru ei bat pieţele în această perioada. Aşadar, cele mai căutate legume sunt ardeii kapia, gogoșarii şi vinetele.
Un bărbat din Cluj de pildă a cumpărat 45 de kilograme de vinete că să ajungă pentru toată familia mai ales că spune el preţurile cresc de la o săptămâna la alta.
În Dobrogea vestită zacusca de vinete este îmbogăţită cu bucăţi de pește. Combinaţia dintre legume şi pește nu este una nouă, însă sub formă de zacuscă ea capătă o savoare aparte.
Bucătarii spun că nu contează ce pește folosiţi şi nici dacă este de apă dulce sau de mare. Trebuie însă să fie obligatoriu proaspăt, dezosat şi tocat. În cherhanale zacusca de pește este gătită zilnic şi se serveşte pe post de aperitiv.
sursa: stirileprotv.ro

Știri din zonă
Bărbat de 41 de ani din Câlnic reținut de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat conducând cu o alcoolemie de 1,68 mg/litru
Polițiștii din Municipiul Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 41 de ani, din localitatea Câlnic, județul Alba, cercetat pentru conducere sub influența alcoolului.
La data de 16 iunie 2025, în jurul orei 16.00, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe raza localității Câlnic, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 41 de ani, din Câlnic.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 1,68 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea sub influența alcoolului.
Știri din zonă
20–22 iunie 2025: Expoziția Regională de Iepuri Tineret – Ediția a IV-a, la Vințu de Jos
Între 20 și 22 iunie 2025, la Vintu de Jos va avea loc cea de-a patra ediție a Expoziției Regionale de Iepuri Tineret, un eveniment organizat de Asociația Clubul Crescătorilor de Iepuri de Rasă din Ardeal.
Evenimentul reunește peste 305 exemplare de pui de iepuri din 25 de rase, inclusiv cele trei rase românești omologate, reprezentative pentru patrimoniul genetic național. Printre participanți se regăsesc crescători valoroși, multipli campioni naționali și europeni, care contribuie activ la dezvoltarea cuniculturii românești și europene.
Arbitrajul este asigurat de arbitri naționali recunoscuți, alături de arbitri de club, garantând o evaluare profesionistă a exemplarelor expuse.
Programul de vizitare este următorul:
• Vineri, 20 iunie: 16:00 – 18:00
• Sâmbătă, 21 iunie: 08:00 – 18:00
• Duminică, 22 iunie: 08:00 – 14:00
Prețul biletului de intrare este 10 lei.
Publicul este invitat să descopere frumusețea și diversitatea raselor de iepuri, într-un cadru profesionist și prietenos.
Știri din zonă
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș, după ce un autoturism a luat foc pe DN 67C
Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină, vineri după-amiază, după ce un autoturism a luat foc pe DN 67C, la Căpâlna.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu în loc. Căpâlna (com. Săsciori), pe DN 67C. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la un autoturism. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
UPDATE: „Incendiul a fost stins. A ars în totalitate un autoturism, Fără victime”, a mai transmis ISU Alba.