sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Măsuri de protecţie instituite în județele Alba și Sibiu contra răspândirii pestei porcine africane

Măsuri de protecţie instituite în județele Alba și Sibiu contra răspândirii pestei porcine africane

Publicat în 19.11.2019 la ora 17:34

Aproape 30 de localităţi din județele Alba și Sibiu au fost incluse într-o zonă afectată de pestă porcină africană, după ce a fost împuşcat încă un mistreţ bolnav, pe un fond de vânătoare administrat de Direcţia Silvică Sibiu.

Vor fi vânaţi mistreţii din aceste zone, iar paznicii de vânătoare vor patrula pentru a descoperi animale moarte. Centrul Local de Combatere a Bolilor, convocat luni de Instituţia Prefectului Sibiu, a stabilit un plan de măsuri, după ce a fost împuşcat un mistreţ bolnav, pe Fondul de Vânătoare nr. 16 Valea Mărului – Apold.

A fost stabilită zona afectată pe o rază de 13 km distanţă de locaţia în care a fost vânat mistreţul. Aceasta include zona infectată, pe o rază de 8 km şi zona tampon, de încă 5 km în exteriorul zonei infectate, potrivit unui comunicat al Prefecturii Sibiu.

Localităţile aflate în zona infectată sunt: Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus, Aciliu, Amnaş, Topârcea, Ludoş, Gusu şi Sângătin.

În zona tampon sunt şi şase localităţi din judeţul Alba – Doştat, Gârbova, Cunţa, Draşov, Spring şi Boz, alături de altele din Sibiu: Armeni, Alămor, Sălişte, Galeş, Vale, Săcel, Tilişca, Rod, Mag, Ocna Sibiului, Bogatu, Presaca, Dobârca. Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt: F.V.16 Apold, F.V.17 Sângătin , F.V.18 Păuca , F.V.19 Ocna Sibiului şi F.V.20 Şura Mică. Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon sunt: F.V.14 Sălişte, F.V.15 Poiana.

„În zona afectată, timp de 60 de zile de la confirmarea bolii, se vânează integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pândă şi dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare. Aceştia vor fi neutralizaţi prin îngropare în gropi executate de gestionarii fondurilor de vânătoare.

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreţi şi prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreţi morţi sau bolnavi. Măsurile de control al bolii au fost puse în aplicare imediat si se menţin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreţi în zona infectată determinată”, se mai arată în comunicat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.