sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Manifestări culturale, artistice, parade populare și spectacol folcloric la „Fii Satului” din Sebeșel

Manifestări culturale, artistice, parade populare și spectacol folcloric la „Fii Satului” din Sebeșel

Publicat în 09.06.2014 la ora 16:38

fii-satului-la-sebesel-2014În  7 și 8 iunie, în micul sat de pe Valea Sebeșului a avut loc întâlnirea fiilor satului Sebeșel. La manifestare au fost invitați toți cei născuţi, căsătoriţi sau cu altă legătură de suflet cu satul.

Sărbătoarea a avut rolul de a evoca trecutul şi înaintaşii, şcoala şi căminul cultural au primit numele unor dascăli recunoscuţi pe plan naţional, s-au evocat marile personalităţi, doctori, profesori universitari, arhitecţi şi ingineri răspândiţi în marile oraşe ale ţării, dar şi oamenii de frunte ai satului preoţi, învăţători, agricultori şi pastori care au făcut în 150 de ani din Sebeşel „un sat sărac de iobagi, lipsit aproape complet de pământ şi de pastori ce-şi plimbau turmele pe munţii baronilor unguri până la Retezatu, un sat prosper bine aşezat, cu aspect european despre care mulţi vorbesc ca de „minunea de la Sebeşel” şi îl dau ca exemplu.

În urma acestei sărbători școala primară a primit numele lui Duvlea Zdrenghea. La școala din localitate s-a vernisat o expoziție etnografică și de fotografie cu aspecte din viața satului de ieri și de astăzi. La Căminul Cultural s-a dezvelit o plăcuță cu numele lui Sava Hentia, s-a lansat cartea “Studii lingvistice” autor Mircea Zdrenghea. Fiii satului care s-au remarcat în diverse activități de-a lungul timpului, au primit diplome din partea primarului comunei Săsciori, Nicolae Florin Morar cu sprijinul Asociației Fiii satului Sebeșel – 2009.
A doua zi, in data de 8 iunie, la monumentul eroilor din localitate a avut loc un Te-Deum si depunere de coroane de flori. Parada populara în localitățile: Săsciori, Loman, Căpâlna și Sebeșel. Pe stadionul din localitate, pe scena inaugurată cu acest prilej s-a desfășurat un spectacol folcloric și artistic cu Fanfara Județului Alba, solistele Ansamblului Folcloric al Județului Alba, Floricica Moga, Maria Filimon și ansambluri de dansuri din localitățile de pe valea Sebeșului.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.