sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Din Județ » Luncile Prigoanei și Rimetea – primele zone turistice din județul Alba care au proiecte profesioniste pentru amenajare de campinguri

Luncile Prigoanei și Rimetea – primele zone turistice din județul Alba care au proiecte profesioniste pentru amenajare de campinguri

Publicat în 06.10.2014 la ora 10:00
   

luncile-prigoaneiA doua ediție a concursului de arhitectură organizat de Consiliul Județean Alba a ajuns la final. Un final marcat cum se cuvine printr-o expoziție și prin premierea câștigătorilor sâmbătă, 27 septembrie, de Ziua Mondială a Turismului.

Spațiile expoziționale de la Poarta a III-a a Cetății Alba Iulia s-au animat de cei veniți să vadă ce au gândit echipele de arhitecți înscrise în concurs pentru amenajarea campingurilor de la Luncile Prigoanei și Rimetea. 14 echipe de arhitecți au intrat în concurs, 10 pentru campingul de la Luncile Prigoanei și 4 pentru cel de la Rimetea. Pentru campingul de la Luncile Prigoanei, Premiul I a revenit echipei formate din arh. Andrei Moleavin, arh. Alina Gabriela Catrina, stud. Ioan Mărgărit Lupu, Premiul II – arh. Raluca Zaharia  – autor şi arh. Diana Ileana Radu, Anamaria Valcoreanu şi Maria Manitiu din Bucureşti – coautori, iar Premiul III a revenit arh. Nicolae Mihnea Simiraș. De remarcat că toate echipele câștigătoare sunt din București. Competiția pentru campingul de la Rimetea a fost mai puțin dură, dar aici nu s-au acordat premile I și II, în fruntea listei de câștigători intrând direct locul III – arh. Mădălina Smaranda Cheregi din Cluj – Napoca şi  Tiberiu Vlad Bucur din Blaj. A fost acordată de asemenea şi o menţiune arhitectului George Fozokos şi Laurenţiu Gheor­ghe Komaromi, din Cluj-Napoca. Toate proiectele s-au concentrat pe ideea căsuței, de altfel fiind vorba despre campinguri era puțin mai greu să fie altfel, iar în cântarul juriului a atârnat greu modul în care au fost rezolvate funcțiunile, încadrarea în peisaj. Juriul a fost condus de arh. Ioan Străjan – vicepreședinte al Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România, ajutat de arh. Eugenia Mărginean – arhitectul șef al județului Alba, arh. Stelian Fleschin –  președintele Uniunii Arhitecților Alba, arh. Liviu Ianasi – vicepreședintele Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România, conf. dr. arh. Andrei Lucan – Facultatea de Construcții și Arhitectură Oradea.
Proiectele acum premiate vor fi predate primăriilor din Șugag (Luncile Prigoanei) și Rimetea astfel încât acestea să le poată folosi pentru accesarea fondurilor europene în domeniul turismului pentru punerea lor în operă. Dacă nu va fi posibilă obținerea pe această cale a finanțării, atunci Consiliul Județean Alba ia în considerare, ne-a informat Dan Popescu, directorul Direcției Tehnice, să construiască din resurse proprii unul dintre campinguri. Oricum, documentațiile premiate în cadrul concursului vor fi folosite ca model pentru investiții în acest tip de dezvoltări edilitare cu destinație turistică.
Pentru că a fost Ziua Mondială a Turismului, în cadrul evenimentului a avut loc și lansarea volumului ”Valorificarea turistică a patrimoniului material și imaterial al județului Alba”, un studiu realizat de ing. Alexandru Borza, fiul fondatorului Grădinii Botanice din Cluj-Napoca. Studiul a fost realizat în anii 1970 – 1980, dar este și acm un bun ghid pentru cei interesați de domeniul turismului. Volumul a fost editat de Consiliul Județean Alba și îngrijit de prof. univ. dr. Nicolae Lupu de la ASE București. Prezent la Alba Iulia el a felicitat Consiliul Județean Alba și Primăria Alba Iulia pentru prezența tot mai profesionistă și dinamică pe care o au la târgurile de turism ale României, a remarcat eforturile de dezvoltare a turismului dar ne-a și făcut unele sugestii. Principalele obiective ar fi crearea unei asociații a factorilor implicați în turism în vederea promovării obiectivelor și a atingerii unui nivel cât mai ridicat de vizitatori, și a unui oficiu de promovare a turismului la nivelul municipiului Alba Iulia care să se axeze pe promvare, informare și animație.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.