sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Localnicii din Sebeș și-au revendicat în stradă dreptul la un aer nepoluat

Localnicii din Sebeș și-au revendicat în stradă dreptul la un aer nepoluat

Publicat în 21.11.2015 la ora 20:22

protest-sebes-noiembrie-2015Aproximativ 100 de localnici din Sebeș au protestat în cursul acestei după-amiezi, începând cu orele 16.00, în fața Primăriei municipiului, împotriva poluării, dar și a incompetemției și a corupției autorităților care au permis de-a lungul anilor ca Sebeșul să devină unul dintre cele mai poluate orașe din țară.

Acțiunea de protest a durat circa o oră, manifestanții ignorând mai bine de 20 de minute ploaia care începuse să cadă peste oraș. Participanții de toate vârstele au afișat pabcarte inscripționate cu mesaje precum:

“Vrem paduri verzi in natura, nu uscaturi in Parlament

Kronospan nu uita, vine revolutia

Nu-mi furati viitorul, construiti-l

Un copil e o lume, sa o facem mai buna

Nu corporatia face legislatia

Consilieri si primari, ne-ati vandut pe-un pumn de bani

Tradarea de tara in ani de puscarie se masoara

Jos mainile de pe viitorul nostru”

Toți într-un glas au scandat lozinci precum

“Uniti, salvam, toata Romania!!!”
“Afara, afara, cu Kronospan din tară”

Oamenii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile de sănătate la vare sunt expuși ei personal, dar mai ales copii lor. Unul dintre reprezentanții ONG-ului Prima Natură a prezentat o serie de date statistice alarmante, furnizate de Direcția de Sănătate Publică Alba cu privire la numărul foarte mare de cazuri în Sebeș, în anul 2012, cu afecțiuni respiratorii, majoritatea înrefistrate la copii.

Orice cetățean a putut lua cuvântul la o portavoce ca să își spună păsurile.
“Atata timp cat cineva isi bate joc de noi, trebuie sa spunem stop. Poluarea nu ii afecteaza doar pe cei din Sebes. A venit vremea ca noi sa platim pentru aerul nostru. Au  venit in tara noastra, unde cu coplicitatea autoritatilor, ne-au furat padurile si dreptul la un aer curat. Haideti sa ne strangem si sa spunem stop, sa facem noi ce trrbuie pentru copii nostri!”, a spus unul dintre protestatri.

Este deja cel de al zecelea protest antipoluare la Sebeș, iar mișcarea născută anul trecut, ce luptă pentru un aer curat și pentru instituții care să aplice legea în interesul cetățenilor, pare a fi de neoprit. Astfel, se poate spune – în condițiile în care, așa cum au afirmat ONG-istii organzatori, inițiatorii protestelor au fost supuși la numeroase presiuni și intimidări, care au culminaat cu chemarea lor în judecată de către compania Kronospan Sebes care le cere pe această cale despăgubiri exorbitante –  că niște tineri responsabili, onești și determinați au pus Sebeșul pe harta orașelor în care societatea civilă are un cuvânt de spus.

Liderii protestatrilor au promis că protestele vor continua, dacă este nevoie la București în fața Ministerului Mediului, până când doleanțele lor privind dreptul la un aer curat și sănătate vor fi ascultate.

Localnicii din Sebeș și-au revendicat în stradă dreptul la un aer nepoluat
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.