sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Kronospan Sebeș amendată cu 10.000 lei de Garda de Mediu Alba, în urma incidentului de ieri

Kronospan Sebeș amendată cu 10.000 lei de Garda de Mediu Alba, în urma incidentului de ieri

Publicat în 23.10.2015 la ora 12:46
   

Kronospan-utilaj-banda-PALÎn urma incidentului petrecut ieri pe platforma industrială Kronospan din Sebeș, Garda de Mediu Alba a dispus amendarea companiei cu suma de 10.000 de lei, în baza Legii 104/2011, “pentru că nu au făcut o prevenție mai bună”.

Explicațiile oferite de reprezentanții Gărzii de Mediu sunt următoarele:

Ieri, în jurul orelor 16.15 am fost anunțați de cei de la Kronospan că pe platforma industrială a avut loc un accident tehnologic la secţia de producție PAL a platformei industriale.

Doi comisari responsabili cu acest obiectiv au ajuns la fața locului în maxim o oră de la momentul sesizării.

S-a constatat că la iesierea din uscător, pe banda de transport  care duce aschiile de lemn spre buncarul de sortare, a avut loc un incident de productie, respectiv o cantitate de circa 40 -50 kg de așchii de lemn au luat foc.

Sistemul de protecție al instalației a oprit automat banda si a inundat-o în întregime, stingând focul.

A fost înlăturată de pe bandă o cantitate de aproximativ 200 de kilograme de aschii de lemn, din care 40-50 de kg prezentau urme de ardere.

“Nu considerăm că a fost un incident major, ci o chestie care s-a mai produs de-a lungul anilor. Dacă era o deflagratie ar fi trebuit sa gasim măcar o tablă indoită”, a declarat Dan Hălălai, directorul Gărzii de Mediu Alba.

Garda de Mediu Alba nu a reușit însă să explice bubuitura, zgomotul puternic care s-a auzit la ora la care a avut loc incidentul tehnologic, fapt sesizat de mai multe persoane ce se afalau în vecinătatea platformei.

Acest incident ridică însă întrebări legate de modul în care Autorizația Integrată de Mediu care datează din 2007, în baza căreia funcționează în prezent Kronospan Sebes, evaluează riscurile și procedurile pentru astfel de situații, din moment ce aceasta prevede, Atenție!, ca un accident tehnologic de genul celui petrecut ieri să fie sesizat autorităților competente în maxim 24 de ore.

Anterior incidentului, Garda de Mediu le-a recomnadat însă celor de la Kronospan ca să timpul în care sesizează incidentele cu risc să nu depășească 2 ore.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.