sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Grupul de Acţiune Locală „Ţara Secaşelor” a implementat 55 de proiecte pentru modernizarea comunităţilor rurale

Grupul de Acţiune Locală „Ţara Secaşelor” a implementat 55 de proiecte pentru modernizarea comunităţilor rurale

Publicat în 25.01.2016 la ora 12:30

tara secaselor proiecteGrupul de Acţiune Locală “Ţara Secaşelor” Alba-Sibiu, ce are în componenţa sa 16 localităţi din judeţul nostru şi 6 din Sibiu, cu sediul în comuna Ciugud, este asociaţia cu cea mai bună activitate din ţară, reuşind să atragă investiţii cu bani europeni în mai multe comune din Alba şi Sibiu. 

În cadrul GAL „Ţara Secaşelor”, asociaţia al cărei preşedinte este Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, s-au implementat 55 de proiecte, fiind contractată toată suma alocată. S-au derulat proiecte în domeniul infrastructurii, în cămine culturale şi dotarea primăriilor cu utilaje pentru situaţii de urgenţă. Totodată, au fost proiecte şi în domeniul turismului şi au fost amenajate centre de informare turistică. Comuna Sântimbru a beneficiat de aproape 150.000 de euro pentru 3 proiecte – modernizarea sediului primăriei, amenajarea unui drum de ţară şi modernizarea căminului cultural din localitate, precum şi dotarea lui cu mobilier şi aparatură electronică. De asemenea, la Cergău s-au derulat 3 proiecte – reabilitarea şi extinderea centrului cultural din Cergău Mic, amenajarea unui cămin cultural de 150 de locuri la Cergău Mic şi dotarea căminului cultural cu echipamente audio, video-foto şi mobilier – 50 de mese şi 400 de scaune. În comuna Daia Română, cu ajutorul fondurilor europene, a fost dotat căminul cultural din localitate cu echipamente şi mobilier, iar primăria a achiziţionat un utilaj cu aparatura necesară spre a fi utilizat la deszăpezire. De asemenea, comuna a investit şi pentru dezvoltarea sportului, a sprijinit performanţa, astfel că la Daia Română s-a amenajat o bază sportivă modernă. Probabil în luna februarie GAL “Ţara Secaşelor” va putea să acceseze măsuri din noul PNDR 2014 – 2020, cum sunt, spre exemplu, instalarea tinerilor fermieri, înfiinţarea de IMM-uri în mediul rural, IMM-uri non-agricole în mediul rural şi multe altele. Potrivit primarului comunei Ciugud, Gheorghe Damian, deja s-a depus un proiect împreună cu comuna Sântimbru, pe GAL “Ţara Secaşelor”, la care se adaugă un altul pentru o nouă grădiniţă, dar şi un proiect ce vizează construirea unui nou pod peste râul Mureş, care scurtează drumul din Ciugud spre Alba Iulia cu 8 km. „Ca orice gospodar, avem şi noi o strategie, ne dorim să fie finanţate, pe GAL, cât mai multe investiţii de care are nevoie comunitatea. Aşa este, spre exemplu, şi construcţia de capele, ţinând seama de faptul că aproape o jumătate din populaţia ţării e în mediul rural. Ar trebui să nu condamnăm satul românesc, să nu-l ducem la îmbătrânire, să facem totul pentru ca satul românesc să nu dispară. Singurul program dedicat dezvoltării satului românesc este PNDR, dar din păcate suma alocată pe acest program nu e una foarte generoasă. Aici e marea durere a noastră, a primarilor, pentru că satele româneşti au nevoie de investiţii în modernizare – alimentare cu apă, canalizare etc.”, a explicat primarul Gheorghe Damian, preşedintele GAL „Ţara Secaşelor”.

Grupul de Acţiune Locală „Ţara Secaşelor” a implementat 55 de proiecte pentru modernizarea comunităţilor rurale
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.