sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Florina și Ioan Cutean, mirii anului 2019 la Șugag

Florina și Ioan Cutean, mirii anului 2019 la Șugag

Publicat în 03.05.2019 la ora 12:00

S-a stat iarăși ”la vase”, a doua zi de Paște, în curtea bisericii ”Sf. Nicolae” din Șugag. Din cele 11 perechi de miri, care și-au unit destinele în anul pascal trecut, au fost aleși și mirii anului 2019: CUTEAN IOAN și FLORINA, localnici, tineri, frumoși, păstrători de tradiție.

”Statu’ la vase în Lunea Paştelui” este unul dintre cele mai vechi obiceiuri din zonă și desfășpară în a doua zi de Paşte, la Şugag. Sărbătoarea este organizată în zilele noastre de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag. Părintele spiritual al obiceiului tradițional, nașul simbolic al tinerelor familii, a fost Marius Moga senior, originar din Șugag, unul dintre cei care care s-au implicat activ în reînvierea obiceiului străvechi.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul pascal trecut. Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcate în portul tradițional șugăjan. Poalele pliate, iile, cătrințele, șorțurile, cioarecii, cojocelele și clopul sunt scoase din lada de zestre, ce încă mai există în gospodăria fiecărei familii, și sunt îmbrăcate cu mândrie de tinerii căsătoriți. Singurul element deosebit față de costumul tradițional de sărbătoare este acela că tinerele neveste, la acest obicei și numai la acest obicei, înlocuiesc brâul roșu sau brâul tricolor care se poartă de obicei, cu o panglică de culoarea albastru deschis care simbolizează trecerea fetei în rândul tinerelor neveste, dar și infinitul azuriu al cerului, adică viața senină ca cerul, fără nori, a cuplului nou format.

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă s-a deplasat în curtea bisericii, acolo unde tinerii au primit binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit. Cu acest prilej au fost sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba s-a încheiat cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de ale fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le-au fost adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.

După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți în curtea bisericii pentru a participa la acest obicei, au trecut pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și au închinat câte un pahar în cinstea tinerelor familii.

Spre seară s-a desfășurat și un spectacol folcloric susținut de soliști vocali și instrumentiști îndrăgiți, grupuri vocale și instrumentale tradiționale din județul Alba: Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Nariţa, ansamblul de dansuri coordonat de coregrafii Alexandra şi Flaviu Mîrza, Gabriel Bucur, Ioana Șolea, Oana Vențel, Alexandru Popescu, Alina Cucui, Leontina Fărcaș, Grupul vocal tradițional ”Felician Fărcașiu” din Sebeș și Grupul instrumental tradițional ”Fluierașii din Șugag”.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.