sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Fiul unui român din Șugag, proiectantul celebrului DeLorean DMC-12 folosit în celebra seria a anilor ’80 – Back to the Future

Fiul unui român din Șugag, proiectantul celebrului DeLorean DMC-12 folosit în celebra seria a anilor ’80 – Back to the Future

Publicat în 23.07.2017 la ora 19:00

John DeLorean s-a născut în 26 ianuarie 1925, în Detroit, Michigan, însă părinţii săi au emigrat din Transilvania, acesta provenind dintr-o familie mixtă, româno-maghiară. Tatăl său, Zaharia, era imigrant român originar din Șugag, iar mama sa, unguroaică.

Tatăl său avea 20 de ani când a părăsit satul Şugag, aflat la o distanţă de 45 km de Alba Iulia, reşedinţa judeţului şi la 30 km de Sebeş, oraşul cel mai apropiat.

Părinţii săi au divorţat în 1942, după care John nu a mai avut decât contacte sporadice cu tatăl său care a ajuns să sufere de alcoolism. DeLorean a fost un elev remarcabil, care după terminarea liceului cu profil tehnic Cass a reuşit să obţină graţie notelor, dar şi talentului muzical, o bursă la Lawrence Institute of Technology, la vremea repspectivă o alma mater pentru designerii din regiune.

S-a angajat la Chrysler, apoi a lucrat la producătorii de maşini de lux Packard. A ajuns să lucreze la General Motors, unde a devenit inginer şef la Pontiac, iar din 1969 a devenit managerul de la Chevrolet.

Anii petrecuţi aici au fost extrem de prolifici pentru DeLorean, care a elaborat zeci de inovaţii patentate pentru companie, ca de pildă ştergătoarele de parbriz încastrate şi articulate, semnalul pentru schimbarea benzii, motorul de şase cilindri pe un singur ax cu came, bara de protecţie din faţă, cadrul pe chesoane rezistente la torsiune şi multe alte produse.
În 1975 a pus pe picioare Delorean Motor Company. A dorit să concepă o maşină care să aibă o viaţă lungă şi care să folosească unui proprietar mult timp. A scos pe piaţă în jur de 9.000 de maşini DeLorean DMC-12. Această maşină a rămas cunoscută ca urmare a filmului “Back to the Future” (Înapoi în viitor), apărut în 1980, cu Michael J.Fox în rolul principal.

DeLorean nu a renunţat nicio clipă la pasiunea pentru automobile, fondându-şi propria companie şi prezentând la mijlocul anilor ’70 un prototip de maşină-sport din otel inoxidabil şi cu motorul Douvrin dezvoltat de Renault, cu denumirea de DeLorean Safety Vehicle. Producţia a început în 1981, dar un an mai târziu a ajuns în administrare specială. S-au vândul 9200 de exemplare în 21 de luni, prin urmare guvernul britanic a decis întreruperea finanţării.

În vara lui ’82, DeLorean a primit un telefon de la un anume James Hoffman, fost dealer de droguri devenit informator pentru FBI. Acesta i-a propus un plan de salvare a companiei, care cuprindea printre altele şi trafic de cocaină şi spălare de bani. Pe 19 octombrie, înainte de a se reîntâlni pentru a încheia afacerea, DeLorean i-a scris avocatului său o scrisoare în care îi explica situaţia şi frica de a se retrage din tranzacţie, spunându-i să o deschidă doar în cazul în care nu s-ar fi întors. În aceeaşi zi, guvernul l-a acuzat de trafic de droguri. În urma unui proces de doi ani a fost însă achitat, întrucât s-a invocat inexistența unei crime propriu-zise, poliţia fiind aceea care i-a solicitat banii pentru cocaină.

În ceea ce priveşte traiectoria sa ulterioară, inginerul şi omul de afaceri John Zachary Delorean şi-a declarat falimentul personal în 1999, după 40 de procese în care a fost implicat de la colapsul companiei sale.

A murit în 2005 în urma unui atac de cord şi a lăsat moştenire nu doar performanţele în industria auto, ci şi o poveste impresionantă despre ambiţie şi perseverenţă, o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care ţintesc sus şi mai au câte o urmă de îndoială. De la un simplu copil de imigranţi, DeLorean a atins cele mai înalte vârfuri şi este în continuare unul dintre cele mai cunoscute personaje ale Americii.

John Zachary Delorean este unul dintre cei despre care putem spune că au trăit, în toată puterea cuvântului, visul american.

Acest articol a fost citit de 626 ori

Fiul unui român din Șugag, proiectantul celebrului DeLorean DMC-12 folosit în celebra seria a anilor ’80 – Back to the Future
3.5 (70%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.