Rămâi conectat

Actualitate

„Fermă” de canabis descoperită lângă Sebeș. Plantația era celebră inclusiv printre elevii de liceu din Municipiu

sebesinfo.ro

Publicat

în

O adevărată „fermă” de canabis, de unde alimenta cu acest drog piața locală, a fost pusă la punct de către un bărbat, lângă Municipiul Sebeș. Depistat în flagrant, a fost condamnat la închisoare cu executare. Un colaborator al său a primit o pedeapsă cu suspendare.

Doi bărbați din Sebeș care comercializau canabis au fost depistați de autorități, trimiși în judecată și condamnați la închisoare. Unul dintre aceștia (N. P.) a înființat o plantație de canabis pe un teren de lângă oraș, în activitatea de vânzare derulată în perioada 2019 – iunie 2021 fiind implicat ulterior și un prieten al acestuia (Ș. P.) al acestuia.

În urma cercetărilor efectuate în dosarele privind traficul de droguri, organele de cercetare au constatat că N. P. cultiva de câțiva ani canabis la ferma familiei sale, lângă Sebeș, într-o zonă retrasă și nelocuită, unde obișnuia să stea adesea împreună cu mama sa.

• Semințe de calitate aduse din Spania

Semințele de canabis au fost aduse din Spania unde a locuit pentru o perioadă de aproximativ 15 ani. Drogurile provenite din cultura proprie erau comercializate, în principal, consumatorilor din zona Sebeș. Astfel, polițiștii au început activități de supraveghere tehnică ale mai multor persoane bănuite a fi implicate în comercializarea drogurilor.

S-a constatat că bărbatul comercializa droguri atât prin intermediul lui Ș. P., cât și în mod direct, actele de vânzare fiind efectuate inclusiv prin intermediul mamei sale la fermă. Din interceptările convorbirilor telefonice și din supravegherea video, audio sau prin fotografiere efectuate au fost confirmate activitățile privind comercializarea drogurilor de către cei doi inculpați către consumatori.

Astfel, din procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice rezultă discuții pe care cei doi le aveau fie între ei, fie cu diverși clienți care se aprovizionau de la aceștia. În discuțiile purtate se folosea argoul ”lapte” referindu-se la canabis și vizau întâlniri de genul celor dintre dealer și client ori întâlniri dintre cei doi inculpați pentru furnizarea drogurilor. Multe din aceste întâlniri aveau loc la ferma familiei.

• Percheziții la fermă și la locuințele celor doi

Activitatea de comercializare a drogurilor a rezultat din supravegherea tehnică a celor doi bărbați, pe de o parte, dar și din probele furnizate de colaboratorii sub acoperire. O astfel de tranzacție a avut loc în data de 21 decembrie 2021, când un colaborator sub acoperire a cumpărat un pliculeț din material plastic transparent tip ziplock, contra sumei de 120 lei, precum și un pliculeț din material plastic transparent tip ziplock, contra sumei de 150 lei. Produsele vândute la data respectivă conțineau 1,8 grame de canabis. Cei doi au fost urmăriți timp de mai multe luni, iar în 8 iunie 2022, la ferma de animale a fost realizată o percheziție.

A fost ridicată o cantitate de aproape patru kilograme de canabis, precum și dispozitive și recipient folosite la pregătirea drogului. Percheziții au avut loc și la locuințele celor doi bărbați, unde, de asemenea, au fost identificate probe care îi incriminau. Au fost audiați martori, care au relatat că au achiziționat canabis de zeci de ori de la cei doi în schimbul sumei de 60 de lei gramul. Unul dintre martori a relatat circa 100 de cumpărări. Martorii au spus că era deja de notorietate că la ferma respectivă se vând droguri, purtându-se discuții despre acest lucru inclusiv în liceele din municipiul Sebeș.

În cursul urmăririi penale ambii inculpați s-au folosit de dreptul de a nu da declarații, dar așa cum am precizat anterior, în fața instanței au recunoscut întreg probatoriul înaintat prin rechizitoriu.

Efecte nocive asupra sănătății

„Traficul de droguri de risc, constituie o afacere profitabilă, iar consecinţele consumului acestor substanţe este unul dezastruos. În mod evident infracţiunile reţinute în sarcina acestora sunt infracţiuni grave, având în vedere efectele nocive pe care substanţele psihotrope le au asupra sănătăţii, consumul acestui gen de substanţe luând în prezent amploarea unui fenomen, în care clienţi predilecţi, respectiv victimele sunt în majoritate tineri sau alte categorii de persoane vulnerabile”, a precizat magistratul de la Tribunalul Alba, potrivit hotărârii publicate pe rejust.ro.

Astfel, proprietarul fermei a fost condamnat la 2 ani de închisoare în regim de detenție, în timp ce al doilea inculpat a primit 1 an și 8 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani. Instanța a mai dispus confiscarea sumei de circa 50.000 de lei de la bărbatul condamnat cu executare. Hotărârea Tribunalului Alba, din 12 ianuarie 2023, a fost contestată cu apel.

sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe | sebesinfo.ro

sebesinfo.ro

Publicat

în

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire, sărbătorită de români în 25 martie | sebesinfo.ro

Blagovestenia este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata în documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbato­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit pe 18 decembrie.

Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cădea aceasta.

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire

Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.

De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

Este interzis sa dormi prea mult in aceasta zi caci in caz contrar vei fi somnoros de-a lungul intregului an.

O alta superstitie spune ca nu este bine sa cauti pasarile de oua in aceasta zi sau sa le pui sub closca caci altfel puii vor iesi schimonositi, cu doua capete, sau se vor imbolnavi. Totodata, ouale ouate de Buna Vestire nu se pastreaza si nici nu se consuma.

Evita sa te certi in aceasta zi ori altfel vei avea parte de galcevi de-a lungul intregului an.

In unele zone ale tarii, exista obiceiul de a face un foc in curte, in dreptul usii, si a se pune pe langa foc 3 strachini cu apa, sare si paine care mai tarziu sunt date de pomana. In alte parti, conform traditiei, se asaza pe pragul usii 3 farfurioare cu paine si sare spre a potoli foamea ingerilor. Acestia, in schimb, vor pazi si veghea locuinta respectiva.

Sărbătoarea Bunei Vestiri a născut, de-a lungul timpului, o serie de datini, superstiţii şi obiceiuri. Tradiţia populară spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. În această zi se fac şi previziuni meteorologice. În popor există credinţa că aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti. De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

Totodată, conform tradiției românești, ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului, deoarece acum va cânta pentru prima dată cucul, vestitor important în viața omului.

În această zi mare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma.

Citește și: Când pică Paștele ortodox în următorii ani: 2023, 2024, 2025

Tradiția ne mai spune că în ziua Bunei Vestiri, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.

În unele zone ale țării, de Buna Vestire, există obiceiul ca pomii să fie amenințați cu un topor și să fie stropiți cu țuică, fiindcă așa vor avea roade bogate.

De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul “ca peștele în apă”;

În ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă;

Gospodinele nu au voie ca, în ziua de Blagoveștenie, să pună ouă sub cloșcă, fiindcă puii vor ieși cu două capete și cu patru picioare;

La o așa zi mare, cum e ziua Bunei Vestiri, e bine să punem pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot restul anului, etc.

O superstiție foarte cunoscută în popor, ne îndeamnă să credem că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște.

La Blagoveştenie se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă şi a insectelor şi omizilor din livezi: afumarea cu tămâie şi cârpe arse a clădirilor, curţilor, oamenilor şi vitelor (Transilvania, Banat); producerea zgomotelor de care să se sperie forţele malefice prin tragerea unui clopoţel legat de picior (Transilvania) sau lovirea fiarelor (Banat); aprinderea focurilor în grădini şi livezi; scoaterea din lăzi a straielor şi ţesăturilor la aerisit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ziua Francofoniei a fost marcată la Sebeș printr-un proiect cultural-educativ

sebesinfo.ro

Publicat

în

În cursul săptămânii 20-24 martie 2023, Sebeșul sărbătorește francofonia și valorile europene ale culturii franceze, propunând o abordare modernă, adaptată preferințelor elevilor, vis-a-vis de muzică, teatru, artă plastică, dans, demonstrând că limba franceză îşi recâştigă treptat statutul de limbă agreată în mediile culturale și artistice. 

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a avut bucuria de a organiza, alături de Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș și Școala Gimnazială Săsciori – Structura Loman, proiectul educativ „ECHOS FRANÇAIS DANS NOTRE VILLE”, conceput pentru a celebra Ziua Internațională a  Francofoniei.

Aflat la prima ediție, evenimentul a reunit un public variat, iar pe scenă au evoluat elevi de la mai multe instituții școlare: Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Școala Gimnazială Pianu de Sus, Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș și Școala Gimnazială Săsciori – Structura Loman, coordonați de cadrele didactice: prof. educație plastică Popa Diane, prof. limba franceză Cernat Carmen, prof. educație muzicală Iosub Nicolae Dănuț, prof. Marian Raul Ioan, prof. limba franceză Usinevici Daniela, prof. Albescu Nadia-Flaviana, prof. Greculeac Camelia. Proiectul a fost inițiat de profesoarele de limba franceză Cosma Cornelia și Berindei Magdalena Maria, bucurându-se de sprijinul municipalității Sebeș.

În foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost organizată și o expoziție tematică de pictură și obiecte miniaturale realizate de elevi.

Lucrările elevilor și momentele artistice au fost evaluate de membrii juriului și premiate cu diplome acordate pentru fiecare secțiune. Centrul Cultural „Lucian Blaga” a oferit câștigătorilor premii constând în cărți cu traduceri ale poetului și filosofului Lucian Blaga în limba franceză.

Organizația Internațională a Francofoniei a fost înființată în anul 1970, fiind prima instituție de cooperare internațională din lumea francofonă. România se alătură statelor care sărbătoresc Ziua Internațională a Francofoniei, eveniment marcat printr-o serie de manifestări culturale, artistice și științifice, având drept scop promovarea multiculturalității țării noastre și contribuția sa în reflectarea valorilor francofone.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

O femeie din Sebeș a distrus geamurile a două autoturisme, aparținând amantei fostului soț. Vezi ce au hotărât magistrații

sebesinfo.ro

Publicat

în

O femeie din Sebeș s-a ales cu amânarea aplicării pedepsei închisorii de 6 luni, după ce, pe fondul geloziei, a distrus geamurile unor autoturisme, aparținând amantei fostului soț.

În cursul anului 2019, inculpata a aflat că soțul său avea o relație extraconjugală cu persoana vătămată, aspect care a determinat-o să o contacteze telefonic pe aceasta din urmă şi să caute să o întâlnească pentru a discuta cu privire la această situație.

Ulterior, inculpata a constatat că persoana vătămată a început să vină periodic la un salon de manichiură situat pe strada 1 Mai, stradă pe care locuiește și inculpata, având convingerea că persoana vătămată a ales acest salon doar ca un gest de sfidare la adresa sa.

În seara zilei de 25.11.2020, persoana vătămată s-a deplasat cu autoturismul marca BMW la salonul de manichiură.

În momentul în care inculpata a trecut pe stradă pentru a ajunge la domiciliu a observat autoturismul și a luat hotărârea infracțională să-i spargă geamurile.

În acest sens inculpata s-a deplasat la domiciliu de unde a luat un obiect dur, o bucată de lemn, conform propriei declarații, și a revenit în fața imobilul la volanul autoturismul.

Așa cum rezultă din imaginile surprinse de camerele de supraveghere video montate pe imobil, în jurul orei 18:00, inculpata a coborât de la volan având în mână un obiect dur, s-a apropiat de autoturismul persoanei vătămate şi a lovit cu acel obiect în luneta autoturismului, aceasta spărgându-se.

După ce a spart geamul inculpata s-a urcat în autoturismul său şi a plecat de la faţa locului, persoana vătămată constatând distrugerile suferite de autoturism în momentul în care a părăsit salonul cu intenţia de a merge la domiciliu.

De asemenea, la data de 19.12.2022, în jurul orei 16:10, persoana vătămată s-a urcat la volanul autoturismului marca Audi A5, și a plecat de la locul de muncă.

În momentul în care s-a apropiat de un imobil de pe strada 1 Mai, imobil în care locuieşte inculpata, aceasta a ieşit în stradă în faţa autoturismului condus de persoana vătămată.

Persoana vătămată a oprit autoturismul, context în care inculpata s-a apropiat de portiera stânga faţă a autoturismului şi a lovit-o de mai multe ori cu o piatră pe care o ţinea în mână, provocându-i mai multe zgârieturi.

Persoana vătămată s-a panicat şi a plecat în grabă de la faţa locului, oprind ulterior în staţia de autobuz de pe strada 1 Mai pentru a constata ce avarii suferise portiera.

Inculpata s-a urcat la volanul autoturismului marca BMW X3 şi a plecat în urmărirea persoanei vătămate iar în momentul în care a ajuns la intersecţia străzilor Valea Frumoasei şi 1 Mai a observat autoturismul marca Audi oprit în staţia de autobuz.

Inculpata a pătruns pe strada 1 Mai pe sensul opus de mers şi a oprit paralel cu autoturismul persoanei vătămate.

În continuare, a deschis geamul portierei şi a lovit cu piatra parbrizul autoturismului marca Audi A5, geamul localizat în continuarea portierei stânga spate, pe care l-a spart, şi aripa stânga spate.

• Hotărârea Judecătoriei Sebeș

„În baza art. 485 alin. (1) lit. a) Cod procedură penală, admite în totalitate acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș cu inculpata, cercetată sub aspectul săvârşirii a două infracțiuni de distrugere în concurs real, fapte prevăzute și pedepsite de art. 253 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, și în consecință:

În temeiul art. 39 alin. 1 lit. b) Cod penal, stabilește în sarcina inculpatei pedeapsa cea mai grea de 5 luni închisoare la care adaugă un spor de 1 lună închisoare (reprezentând 1/3 din pedeapsa de 3 luni închisoare), rezultând pedeapsa de 6 luni închisoare.

În baza art. 83 alin. (1) Cod penal, amână aplicarea pedepsei rezultante de 6 luni închisoare pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în hotărârea Judecătoriei Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes