Rămâi conectat

Actualitate

Evaziune fiscală uriașă, din afaceri cu fier vechi, la Sebeș. O femeie de 57 de ani a fost condamnată la închisoare cu executare

sebesinfo.ro

Publicat

în

O femeie din Sebeș, fost administrator al unei societăți comerciale din Municipiu, a fost condamnată definitiv la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Aceasta administra o firmă care colecta fier vechi.

Faptele au avut loc în perioada ianuarie 2012 – martie 2015. În total, în dosar au fost judecați 14 inculpați, dintre care doi (femeia condamnată și soțul acesteia) pentru evaziune fiscală, iar restul pentru complicitate la evaziune fiscală. Bărbatul a decedat în timpul judecării dosarului, instanța dispunând încetarea procesului penal.

Și în cazul celor 12 inculpați s-a dispus încetarea procesului penal, motivul fiind prescrierea faptelor. Aceștia nu au scăpat, însă, de plata prejudiciului la bugetul de stat. În total, cei 13 au de achitat aproape trei milioane de lei, sumă la care se adaugă accesoriile ce vor fi calculate potrivit prevederilor legale.

Potrivit actului de sesizare a instanței, inculpata (Ileana S.), în calitate de reprezentant al societății pe care o administra, a acționat în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat (TVA și impozit pe profit), sens în care, în perioada ianuarie 2012 – martie 2015, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a înregistrat în documentele contabile ale societății un număr de 1.135 facturi fictive, în valoare totală de 5.367.871 de lei, reprezentând achiziții nereale de mărfuri de la nouă firme. Femeia este de etnie romă, la fel ca majoritatea celorlalți inculpați.

Dosarul a fost judecat de două ori, în prima fază Tribunalul Alba pronunțând o soluție de condamnare a tuturor inculpaților, la un total de peste 80 de ani de închisoare. În rejudecare, procesul s-a prelungit, iar faptele de complicitate la evaziune s-au prescris.

• Cum a încercat femeia să scape de acuzații

Femeia condamnată a încercat să scape de acuzații, susținâd că a fost constrânsă moral și fizic de către soț, care, între timp, a decedat. „După ce soțul său, coinculpat în speță, a decedat, inculpata a invocat agresiunile și starea de temere la care ar fi fost supusă, aspecte pe care instanța nu le consideră deloc verosimile”, a susținut instanța de la Curtea de Apel Alba Iulia, care a provocat, marți, sentința definitivă.

Magistrații au constatat că implicarea femeii în săvârșirea infracțiunilor este dovedită prin probatoriul administrat, aceasta fiind administrator al societății atât în fapt, cât și în drept timp de mai bine de trei ani, așa cum reiese inclusiv din cuprinsul propriei declarații date în etapa de urmărire penală. Ileana S. a invocat și faptul că nu știe să scrie ori să citească.

„Afirmația este nesinceră, fiind contrazisă de cererea redactată și semnată de aceasta, regăsită în dosarul primei instanțe, prin care solicită să îi fie acordat un termen pentru angajarea unui apărător. În declarația dată în ședința publică din data de 06.12.2021 menționează că «(…) am învățat să scriu de la copii», dar «nu știu să citesc», aspect ce sfidează raționamentul logic. S-ar putea admite că o persoană poate citi, dar nu știe să scrie, însă invers nu este posibil, pentru că scrisul ar deveni o înșiruire de caractere fără sens pentru autor”, se mai susține în hotărârea instanței, pronunțată în 20 februarie 2024.

În aceeași zi, femeia a fost ridicată de la domiciliu de către polițiști și transportată la penitenciar pentru executarea pedepsei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Un bărbat de 56 de ani din Sebeș a ajuns la spital, după ce s-a izbit cu autoturismul de un cap de pod, pe DN 1

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 19 aprilie 2024, în jurul orei 14.00, un bărbat de 56 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism pe DN 1, la kilometrul 350, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu un capăt de pod.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Minoră de 17 ani din Sebeș cercetată de polițiști, după ce a fost depistată la volanul unui autoturism fără a avea permis, pe strada Luncii

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 19 aprilie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii de ordine publică din Sebeș, în timp ce acționau împreună cu jandarmii pe strada Luncii din Municipiu, au depistat o tânără de 17 ani, din Sebeș, care conducea un autoturism fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul îi fusese  încredințat tinerei de către un tânăr de 24 de ani, din Sebeș, pentru a fi condus pe drumurile publice, cu toate că acesta știa că tânăra nu deține permis de conducere.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis respectiv încredințarea unui vehicul, pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care se știe că nu deține permis de conducere.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Accident rurier petrecut pe strada Augustin Bena din Sebeș, provocat de un șofer polonez aflat în stare de ebrietate

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 19 aprilie 2024, polițiștii rutieri din Sebeș au fost solicitați să soluționeze un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, produs pe strada Augustin Bena din Sebeș.

Din primele cercetări a rezultat că un cetățean polonez, în vârstă de 55 de ani, în timp ce conducea un camion cu remorcă, nu ar fi păstrat o distanță laterală suficientă față de un autovehicul condus, din sens opus, de un bărbat de 60 de ani, intrând în coliziune cu acesta.

În urma testării celor doi conducători auto, cu aparatul etilotest, pentru cetățeanul polonez a rezultat valoarea de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, în vreme ce, pentru celălalt conducător auto, rezultatul testării a indicat că nu se afla sub influența alcoolului.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes