Rămâi conectat

Știri din zonă

De vineri, 24 mai 2024, elevii din cinci sate de oieri din Munţii Sebeşului au intrat în vacanţa de vară

sebesinfo.ro

Publicat

în

Copiii din mai multe sate de oieri din Munţii Sebeşului, localităţi în care se practică un păstorit de pendulare periodică, au intrat de vineri, 24 mai 2024, în vacanţa de vară, mai lungă decât a celorlalţi elevi din ţară.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, Gabriela Gâlea, a precizat, pentru AGERPRES, că vineri este ultima zi de şcoală pentru elevii Şcolii Pianu de Sus – structurile Strungari şi Purcăreţi, frecventate de 53 de copii. Elevii din clasa a VIII-a se află deja în vacanţă de o săptămână.

În ceea ce îi priveşte pe elevii din comuna Săsciori, mai exact din satele Pleşi, Tonea şi Loman, aceştia au ultima zi de şcoală vineri, cu precizarea că zece elevi din clasa a VIII-a au intrat în vacanţă în urmă cu o săptămână.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Alba, este vorba de patru elevi de la Şcoala Primară Pleşi, nouă elevi de la Şcoala Primară Tonea, iar de la Şcoala Gimnazială Loman, de 11 preşcolari, de 48 de elevi din clasele 0-IV şi de 41 de elevi din clasele V-VII.

Această structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară mai mare decât în mod normal, exista şi înainte de 1989, în perioada regimului comunist. Pentru a recupera programa şcolară, copiii din cele două comune merg la şcoală şi sâmbăta în timpul anului şcolar.

În cele cinci localităţi, copiii beneficiază de o structură diferită a anului şcolar, aprobată de către ISJ Alba, pentru a-şi putea însoţi, acolo unde este cazul, părinţii în transhumanţă pentru „văratul” oilor la munte.

Familiile de păstori din aceste sate din Munţii Sebeşului urcă, în mai, cu animalele în zona fânaţelor, unde stau aproximativ o lună, iar de aici pleacă apoi cu turmele de oi, pentru o perioadă de trei luni, în păşunile alpine. După 8 septembrie, coboară din nou în zona prealpină, la fânaţe, iar de aici, după alte câteva săptămâni, revin în sat.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Coliziune între trei autovehicule petrecută pe Autostrada A1, în zona Câlnic

sebesinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină pe Autostrada A1, în zona Câlnic, pentru asigurarea măsurilor specifice si acordarea primului ajutor medical după ce trei autovehicule au intrat în coliziune.

 

„Secția de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe Autostrada A1, sensul de mers Sibiu – Sebes, zona localității Câlnic. Din informațiile primite de la apelant ar fi vorba despre 3 autoturisme implicate, fără persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Cetățean ceh reținut de polițiștii din Vințu de Jos, după ce a sustras un autoturism lăsat neasigurat de către proprietar

sebesinfo.ro

Publicat

în

Luni, 10 iunie 2024, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat, în flagrant delict, un bărbat de 34 de ani, din Cehia, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de furt în scop de folosință.

Se pare că, în după amiaza zilei de 10 iunie, bărbatul ar fi profitat de faptul că un autoturism ar fi fost lăsat, de către proprietar, neasigurat și cu cheile în contact, pe o stradă din localitatea Vințu de Jos și l-ar fi sustras. Ar fi condus autoturismul, pe drumul public, până pe raza localității Câmpu Goblii, unde l-ar fi abandonat.

Ulterior, bărbatul a fost identificat de polițiști, în timp ce se deplasa, pe jos, pe raza comunei Vințu de Jos.

Întrucât avea un comportament deviant, a fost testat cu aparatul din dotare, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Față de bărbat, a fost luată măsura reținerii, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt în scop de folosință și conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 43 de ani, care se sustrăgea măsurii controlului judiciar, reținut de polițiștii din Vințu de Jos

sebesinfo.ro

Publicat

în

Luni, 10 iunie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 43 de ani, din județul Galați, care este bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de furt și care, fiind cercetat de organele judiciare din județul Galați sub măsura preventivă a controlului judiciar, ar fi încălcat obligația de a nu părăsi județul de domiciliu.  

Se pare că, în noaptea de 09/10 iunie 2024, bărbatul ar fi ajuns, cu un autoturism, pe raza localității Vințu de Jos și ar fi sustras plăcuțele de înmatriculare ale unui autoturism parcat. Ulterior s-ar fi deplasat pe raza localității Blandiana, împreună cu alte două persoane din Galați, unde ar fi intenționat să ia legătura cu o tânără, presupusă victimă a unor infracțiuni săvârșite de bărbat în județul Galați, iar pentru a nu atrage atenția asupra prezenței lor în localitate, ar fi intenționat să monteze plăcuțele de înmatriculare sustrase, pe autoturismul său.

Autoturismul a fost identificat de o patrulă de siguranță publică din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, pe raza localității Blandiana, iar în urma controlului efectuat de polițiști, în interiorul acestuia, au fost găsite plăcuțele de înmatriculare sustrase.

În cursul zilei de azi, 11 iunie 2024, bărbatul reținut va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes