sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Dacă un ambițios proiect va trece de AFIR, ciobanii din Şugag vor avea unde să-şi valorifice lâna oilor lor, ba chiar şi a celor din Sibiu şi Cluj

Dacă un ambițios proiect va trece de AFIR, ciobanii din Şugag vor avea unde să-şi valorifice lâna oilor lor, ba chiar şi a celor din Sibiu şi Cluj

Publicat în 08.12.2017 la ora 10:00

Proiectul gravitează în jurul localității Novaci, aici fiind hala principală care colectează lâna din Vrancea, Timiş, Constanţa, Argeş, Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Vîlcea.

Consilierii locali din Șugag au aprobat într-o recentă ședință implementarea proiectului “Incubator tehnologic de colectare și prelucrarea lânii, multiregional, în oraşul Novaci, judeţul Gorj”. Primăria comunei Şugag va fi partener cu primăriile din comunele: Nereju – judeţul Vrancea, Şandra – judeţul Timiş, Topalu – judeţul Constanţa, Brăduleţ – judeţul Argeş, Ocna – Şugatag – judeţul Maramureş, Leşu – judeţul Bistriţa – Năsăud, Vaideeni – judeţul Vîlcea. Toate localitățile implicate sunt amplasate în zone recunoscute ca având tradiție de sute de ani în păstorit creșterea oilor. Valoarea cofinanţării este de 2 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile aferente investiției din proiectul ”Incubator tehnologic de colectare și prelucrarea lânii, multiregional, în oraşul Novaci, judeţul Gorj”, ce se va executa în comuna Şugag și va fi asigurată de către Primăria comunei Şugag, din bugetul propriu. La liderul de proiect din Novaci se va construi un depozit mare, iar în localitățile partenere se vor face subdepozite.

Șugagul va avea ca județe arondate pentru colectarea în sub-depozit Clujul și Sibiul, vom balota și ambala lâna, în Valea Grosăștilor, unde deja primăria a alocat un teren pentru ridicarea depozitului. Proiectul multiregional a fost depus spre aprobare la AFIR, pentru finanțare spre POR. ”Pe data de 17 decembrie, toți primarii implicați în acest proiect ne vom întâlni la Șugag. Vom stabili mai multe amănunte în ceea ce privește halele, hala de la Novaci. E unicat în țară proiectul”, spune primarul comunei Șugag, Constantin Jinar. ”Eu țin foarte mult la acest proiect, mi-l doresc din suflet. Lumea de aici nu are cui da lâna, sunt numai râpe pline cu lână, o aruncă”, mai completează Jinar. Dacă proiectul va trece de AFIR, lâna colectată va lua drumul exportului, prin Novaci, spre Portugalia, pentru extracția lanolinei, folosită în industria parfumurilor. Lâna de calitatea a treia va merge în industria construcțiilor, ca izolant pentru locuințe. ”Hala de la Șugag implică 5 locuri de muncă, un cântar, o mașină de 7,5 tone, un motostivuitor. Totul ține de București, dacă aprobă proiectul, așteptăm un răspuns prin februarie”, a mai explicat primarul din Șugag. Prin acest proiect s-a vizat crearea de noi locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile, alte persoane cu situaţie precară, schimburi de bune practici în domeniul incluziunii sociale, servicii de informare, consiliere, orientare etc. Și la nivel național, oierii primesc un sprijin modic, de anul viitor: vor primi un leu pentru fiecare kilogram de lână vândută, ca ajutor de minimis acordat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pentru care va fi alocată o sumă totală de 36 de milioane de lei din bugetul MADR pe anul 2018.

Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.