sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » Consilierii locali din Sebeș au aprobat creșteri de peste 200 la sută la serviciul de salubrizare

Consilierii locali din Sebeș au aprobat creșteri de peste 200 la sută la serviciul de salubrizare

Publicat în 06.08.2015 la ora 16:59

tarife-majorare-gunoi-SebesConsiliul Local Sebeș a aprobat în ședința din 21 iulie 2015 majorarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare în municipiul Sebeș cu procente cuprinse între 169,28% și 250 la sută, potrivit anexei la contractul de concesiune dintre primărie și operatorul local S.C. Greendays S.R.L.

 În ceea ce privește tariful colectare deșeuri nesortate pentru populație, creșterea este de la 4,59 de lei/persoana/luna la 7,77 lei (TVA inclus). Potrivit calcului făcut de aparatul de specialitate din cadrul Primăriei Sebeș, procentul de creștere în acest caz este de 169,28% (vezi FOTO anexa). Practic majorarea este însă de 69 la sută.

Același formulă de calcul este folosită și în cazul celorlalte tarife, unde procentul de creștere aprobat de aleși este între 213% și 250 la sută.

 Care este de fapt procentul corect de creștere, care este formula potrivită de calcul în această situație rămâne să decideți fiecare dintre dumneavoastră, întrucât opiniile celor pe care i-am consultat în această chestiune au fost contradictorii. Chiar dacă majoritatea a susținut că procentul de creștere este greșit calculat, nu s-a ajuns la un consens.

Iată formula pe se presupune că  au utilizat-o cei de la Primăria Sebeș:

(7,77 x 100) / 4,59 = 169,28 (%)

Și aici formula pe care alții o consideră a fi mai potrivită:

4,59 (tarif vechi)

7,77 (tarif nou)

Diferența este de 3,18 lei

Dacă 4,59 reprezintă 100%, cât la sută reprezintă 3,18 ?

3,18 = x

X= (3,18 x 100) / 4,59

X= 69,28 (%)

În cazul în care procentul de creștere trecut în anexa proiectului de hotărâre nu este cel corect, atunci se poate pune următoarea întrebare. Cum de le-a scăpat acest detaliu până și consilierilor locali care au analizat documentul înainte să îl voteze?

Este vorba despre “Hotărârea nr. 151/2015 a Consiliului Local al municipiului Sebeș privind aprobarea modificării tarifelor practicate de c:itre SC Greendays SRL in caclrul contractului cle delegare prin concesiune a serviciului dc salubrizare al Municipiului Sebeș. nr.5/20.02.2012 și incheierea unul act aditional prirind nrodilicarca Anexei la corrtract.

Voturi : 12 vouri pentru -Albu. Apolzan, Besoiu, Bogdan, Bobar, Hdbean, Nistor P. ,Rodean. Roncea, Stancu. Spătariu. Șerbanescu. – 1 abtinere – Nistor Dorin”.

Tariful pe care populația din Sebeș îl plătește pentru colectarea deșeurilor menajere este cu peste 30 la sută mai mare decât cel practicat la Alba Iulia. La fel și recenta majorare, care, procentual, la Sebeș, este aproape dublă decât cea aprobată în municipiul reședință de județ.

Asta în condițiile în care distanța de la Sebeș la Cristian în județul Sibiu, la depozitul de deșeuri unde se transportă acum gunoiul din Alba, este mai mică pentru operatorul de salubrizare din Sebeș, decât pentru cel din Alba Iulia.

Se pare că simulările făcute din timp de cei de la Primăria Alba Iulia împreună cu operatorul local de salubrizare nu au fost deageaba, rezultatul fiind cea mai mică majorare la tariful de gunoi înregistrată la nivelul județului Alba.

Vă reamintim că începând cu 16 iulie a fost interzis accesul și depozitarea de deșeuri municipale în groapa de gunoi, tarifele pentru colectarea gunoiului crescând astfel semnificativ și definitiv în tot județul.

Consilierii locali din Sebeș au aprobat creșteri de peste 200 la sută la serviciul de salubrizare
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.