sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Cel mai în vârstă veteran de război din Alba a împlinit 104 ani

Cel mai în vârstă veteran de război din Alba a împlinit 104 ani

Publicat în 25.10.2015 la ora 20:00
   

aniversare-ioan-istrate-cel-mai-varstnic-locuitor-din-alba-2015Cel mai vârstnic locuitor al județului Alba și totodată cel mai în etate veteran de război al județului, împlinește azi, de Ziua Armatei, 104 ani.

Nici de această dată, Plutonierul adjutant – principal (rtr – în retragere) Ioan Istrate, din satul Drașov, comuna Șpring, nu a fost uitat de reprezentanții Armatei Române și de cei ai autorităților locale și județene, care s-au deplasat la locuința sărbătoritului pentru a îi face o surpriză.

Astfel, după ceremonialul de depuneri de coroane de flori la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia întru cinstirea și amintirea sacrificiului eroilor români, o echipă de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu “Apulum”, împreună cu președintele și vicele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel și Florin Roman, prefectul Gheorghe Feneșer, primarul comunei Șpring – Daniel Rusu, preotul din localitate șamd, i-au făcut o vizită neanunțată eroului zilei Ioan Istrate.

Cu această ocazie, pe lângă strângerile de mână și mesajele de recunoștință, cel mai vârstnic veteran de război din județul Alba a fost înștiințat că a fost avansat la gradul de sublocotenent în retragere.

După ce i s-a înmânat documentul oficial, emoționat, proaspătul sublocotenent al Armatei Române le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru gesturile și cuvinetele frumoase, dar mai ales pentru că nu l-au uitat. A ciocnit apoi cu fiecare un pahar de șampanie.

“La multi ani domnule Ioan Istrate! Sa ne vedem si la anul sănătoși, la Drasov!”, i-au spus cei doi lideri ai Consiliului Județean Alba, nutrind emoționați speranța că și la anul, de Ziua Armatei, îl vor vizita din nou pe Ioan Istrate, ca să-i spună “La multi ani!”.

Născut în data de 25 octombrie 1911, Ioan Istrate a fost concentrat în toamna anului 1941, împreună cu alți consăteni, în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal”, în garnizoana Orăștie, având gradul de sergent, fiind încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior devenind comandant pază tren de luptă.

Principala sa misiune a reprezentat-o asigurarea pazei trenului de luptă care transporta muniția, armamentul, tehnica de luptă si efectivele regimentului la acțiunile duse pe frontul de est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau orașul Odessa, precum si la acțiunile duse începând cu luna martie 1942 in Crimeea, la Kerci, sau a celor aproximativ opt luni de asediu asupra orașului Sevastopol, alături de trupele germane.

În luna octombrie 1942, pe timpul desfășurării unei misiuni de aprovizionare, Ioan Istrate a fost rănit și, ca urmare a leziunilor suferite, a fost demobilizat și lăsat la vatră, întorcându-se în satul natal.

Învierea Domnului este un prilej de bucurie pentru toți oamenii. În spiritul acestei mari sărbători creștine, efectivul de cadre militare al Batalionului 136 Geniu “Apulum” desfășoară o serie de manifestări menite să arate respectul și considerația față de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, militarii au transmis veteranului Ioan Istrate mesajul comandantului Batalionului 136 Geniu “Apulum”, domnul colonel dr. Corneliu Dinco, de apreciere și mulțumire pentru sacrificiul personal adus țării în anii de război.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.