Rămâi conectat

Actualitate

Bărbat de 35 de ani din Sebeș cercetat de polițiști, după ce a fost surprins conducând băut pe strada Mihail Kogălniceanu

Publicat

în

Astăzi, 15 mai 2022, în jurul orei 01.20, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au depistat un bărbat, de 35 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 36 de ani din Sebeș, căutat de autoritățile din Luxemburg pentru infracțiuni contra patrimoniului, reținut de polițiști

Publicat

în

Ieri, 4 iulie 2022, poliţiştii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au depistat, pe raza municipiului, un bărbat, de 36 de ani, din Sebeș, posesor al unui mandat european de arestare, emis de către autoritățile judiciare din Luxemburg, pentru infracțiuni contra patrimoniului.

Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Bărbatul a fost prezentat autorității competente, respectiv Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus reținerea acestuia, pentru o perioada de 24 de ore, urmând să fie prezentat Curții de Apel Alba Iuia, pentru demararea procedurilor de confirmare a mandatului european de arestare.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 7 iulie 2022: Exercițiu de gestionare a unei situații de urgență pe platforma Kronospan Sebeș

Publicat

în

Joi, 7 iulie 2022, începând cu ora 07:30, pe platforma industrială Kronospan va avea loc un exercițiu de simulare a unor situații de urgență. Exercițiul face parte din testarea Planului de Urgență Externă, care se efectuează o dată la maxim trei ani de zile.

La exercițiu vor participa atât personal propriu al Kronospan, din cadrul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență, cat și reprezentanți ai autorităților responsabile în gestionarea situaților de urgență.

„Exercițiul de joi, completează programele de instructaj teoretic și de simulări practice pe care le realizăm periodic cu angajații noștri și cu personalul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență al Kronospan. Chiar dacă asemenea situații de urgență au o probabilitate redusă de a se produce vreodată, ne asigurăm astfel că suntem pregătiți să intervenim cât mai rapid și să gestionăm cât mai bine orice scenariu de urgență, astfel încât impactul potențial asupra mediului și comunității să fie minim”, a declarat Oana Bodea, director general Kronospan.

În cadrul exercițiului, din partea Kronospan, vor fi utilizate 2 autospeciale de stins incendii, peste 20 angajați cu atribuții în gestionarea situaților de urgență, echipament specific de pompieri și echipament de intervenție anti-chimic, aparate de respirat cu aer comprimat, măști de gaze, precum și o serie de alte echipamente specifice intervenției. De asemenea, după începerea exercițiului (în jurul orei 07:35) vor fi pornite cele două sirene de alarmare de pe amplasament. Exercițiul este planificat să se încheie la ora 10:00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 8 iulie 2022: Turneul Internațional Stradivarius revine la Sebeș – „Paganini Magic” cu Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie

Publicat

în

Ajuns la ediția a XV-a, Turneul Internațional Stradivarius din acest an este „PAGANINI MAGIC” și se desfășoară în perioada 26 iunie – 16 iulie 2022.

Este un turneu dedicat marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuos violonist” și un virtuos la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite.

Nemulțumit, a început să scrie sonate pentru vioară și chitară, triouri și cvartete împreună cu instrumente cu coarde, a scris pentru chitara cu șase coarde, care la acel moment o înlocuia pe cea „spaniolă” cu cinci coruri (patru corzi duble și una singură în partea superioară numită cantino), iar acest lucru explică flerul său în pizzicato-ul crepitant de la vioară.

Violonistul Alexandru Tomescu spune că: “Am fost întrebat de multe ori care este gradul de libertate de care mă bucur ca artist. Dacă pentru majoritatea concertelor trebuie luate în calcul o mulțime de variabile, pentru mine, excepția notabilă este Turneul Stradivarius. Îl consider laboratorul meu de experimente muzicale, locul în care pot traduce în realitate ideile mele cele mai îndrăznețe.

Fiecare ediție este o nouă provocare și parcă un pariu pe care îl pun cu mine însumi, în primul rând, cât de departe pot să merg de data asta? Și propunerea din acest an, la aXVa ediție a Turneului Stradivarius, nu va face excepție!

În anul 2022 vreau să cant în multe locuri, în primă audiție, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică, semnate de Niccolo Paganini, un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printr-un concept de light design de excepție. Numele lui Niccolo Paganini aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este considerat magicianul viorii, cel care a produs o adevărată revoluție în muzică și cel a cărui virtuozitate nu a fost niciodată egalată. Puțină lume știe, însă, despre pasiunea sa pentru chitară, instrument care în secolul XIX cunoștea o popularitate greu de imaginat în ziua de azi. Paganini, însuși, consideră chitara ca fiind Regina sa – și nu vioara!

Mă bucur din tot sufletul să îl am alături de mine pe Dragoș ILIE, un muzician remarcabil și un artist de primă mână, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, care a ales să trăiască și să studieze în SUA. Special pentru Turneul Stradivarius, Dragoș revine în România, ocazie rară de a-l asculta live, la chitară clasică, la noi acasa.

Turneul Stradivarius din acest an – „PAGANINI MAGIC”- va împlini un proiect al lui Paganini din ultimile sale zile de viață, pe patul de moarte, răpus de tuberculoză, acesta plănuia un turneu de vioară și chitară, împreună cu bunul său prieten. Moartea însă nu a mai așteptat.

Pot spune că sunt extrem de emoționat să știu că peste secole pot duce la îndeplinire una dintre ultimile dorințe ale magicianului viorii: un turneu în care sunetul viorii va întâlni sunetul chitării. Doresc să vă mulțumesc din toată inima dumneavoastră, publicului, că sunteți alături de noi și în această nouă călătorie muzicală și vă urez audiție plăcută!”

Dragoș Ilie, chitară clasică declară: „Este e o experiență cu adevărat deosebită să cânt în Turneul Stradivarius. Urmăresc acest turneul de multă vreme și sunt foarte entuziasmat să mă alătur lui Alexandru Tomescu, artist pe care îl admir foarte mult.

Muzica lui Paganini are un loc special în inima mea, dat și de faptul că celebrul virtuos a dedicat o mare parte a lucrărilor sale chitarei, instrument pe care l-a indragit foarte mult.

Pentru mine, bucuria este și mai puternică, de fiecare dată când mă întorc în țară, mai ales când am șansa să cânt pentru publicul de acasă. Să cânt într-un numar atât de mare de orașe în România, într-un turneu atât de așteptat și aplaudat de public, este un vis devenit realitate.”

Programul “PAGANINI MAGIC” are o durată de 75 minute și cuprinde Centone di Sonate, op. 64, MS 112- 6 sonate pentru vioară și chitară clasică:

 • Sonata nr. 1 in la minor

o Introduzione. Larghetto

o Allegro maestoso. Tempo di marcia

o Rondoncino. Allegro

 • Sonata nr. 2 in Re major

o Adagio cantabile o Rondoncino. Andantino. Tempo di Polacca

 • Sonata nr. 3 in Do majoro Introduzione. Prestissimoo Larghetto cantabile
  • Sonata nr. 4 in La major

  o Adagio cantabile o Rondo. Andantino. Allegretto

  • Sonata nr. 5 in Mi major

  o Allegro assai

  o Andantino. Vivace

  • Sonata nr. 6 in La major

  o Larghetto cantabile

  o Rondo. Allegro assai

Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie puțin obișnuită pentru a le traduce în faptă și, în plus, cu șansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.

Între 1995 și 1999, studiază la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului.

Obține burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiții naționale și internaționale câștigate trebuie menționate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Paris, 1999) și Concursul „George Enescu“ (1999).

A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Theâtre des Champs-Elysees. A înregistrat pentru posturi de radio și televiziune românești, dar și din Anglia, Franța, Elveția, Germania, Olanda, Polonia, SUA și a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini și Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail și Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).

Din anul 2007 și apoi până în 2023, în urma unor concursuri, îi este încredințată Vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăznețe proiecte muzicale de anvergură și notorietate, cu finanțare privată, sub genericul TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS.

Violonistul continuă să concerteze în zeci de localități din țară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvențe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele șase sonate pentru vioară solo de Ysaye, sonatele și partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară și pian de Prokofiev și integrala lucrărilor pentru vioară și pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). Totodată, continuă să concerteze și să ducă sunetul Viorii Stradivarius Elder-Voicu și prestigiul școlii românești de muzică, dar și talentul unic pe care îl are, pe toate scenele mari ale lumii.

O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri și DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok, Anotimpurile lui Vivaldi &Piazzolla, Balada- Un secol de muzică-muzică românească;

Anul 2022 este un an dedicat lui Niccolo PAGANINI.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes