sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Badea din Şugag va zice cu fluiera, începând de anul acesta, sus în Luncile Prigoanei

Badea din Şugag va zice cu fluiera, începând de anul acesta, sus în Luncile Prigoanei

Publicat în 01.06.2014 la ora 11:00

fluierasiCea de-a 35-a ediţie a Festivalului Păstoresc “Zi Bade cu fluiera”, organizat de Primăria şi Consiliul Local Şugag se va desfăşura anul acesta, pentru prima dată după 44 de ani, în Luncile Prigoanei.

Primarul comunei Şugag, Constantin Jinar a declarat pentru ziarul Unirea că locaţia şi data sărbătorii tradiţionale au fost schimbate din cauza investiţiei masive pe care primăria a făcut-o în stadionul din localitate: “Am cheltuit circa 500 de milioane de lei vechi pentru modernizarea stadionului din localitate şi nu mai vreau să intre maşini de mare tonaj acolo, să distrugă gazonul şi restul investiţiei”. Şugagul are o echipă de Liga a 5-a care se remarcă prin faptul că a marcat cele mai multe goluri (125) în sezonul actual.
Nedeea “Zi bade cu fluiera” se va ţine din acest an în zilele de 12-13 iulie, în zona stânei ecologice amenajată de Primăria Şugag în Luncile Prigoanei. Primarul Jinar a dat asigurări că drumurile de acces până la locul unde se va desfăşura manifestarea sunt în bună regulă, practicabile.
Sărbătoarea păstoritului de pe Valea Sebeşului, care se ţinea până acum la 1 iunie în fiecare an,  este o continuare în timp şi spaţiu a nedeilor de odinioară, care marchează începutul verii şi urcatul oilor la munte. Bucuria noului anotimp a atras an de an, la acest veritabil festival al folclorului, formaţii artistice din comună cât şi din judeţele învecinate. Sărbătoarea are în centrul ei tradiţionalul ritual al pregătirilor pentru plecatul oilor la munte. Cu acest prilej se încheie convenţii între crescătorii de oi, în vederea păstoririi în “bună înţelegere”.
Se aleg şefii “de munte” dintre cei mai buni gospodari, se tocmesc ciobanii, văcarii şi bineînţeles băciţele. Acum se stabilesc măsurile de recondiţionare a vechilor stâni şi a păşunilor respective pentru noul sezon, când proprietarii oilor se întâlnesc pentru curăţirea păşunilor, strângerea proviziilor de lemne, repararea gardurilor şi a inventarului stânei. Şi bineînţeles se “dau poruncile” pentru cei care rămân în vatra satului.
Primarul Şugagului ne-a explicat însă că viaţa oierilor îşi va urma cursul firesc, ei plecând spre taberele de vară de la munte la începutul lunii iunie, în primul hotar, unde îi va prinde dealtfel şi sărbătoarea “Zi bade şi fluiera”. “Până în 1970, aici se ţinea nedeia sau cum i se spunea atunci, Ziua Forestierului. De anul acesta, reînnodăm tradiţia”, explică primarul Jinar.

Comentarii

Un Comentariu la Badea din Şugag va zice cu fluiera, începând de anul acesta, sus în Luncile Prigoanei

  1. miorita Răspunde

    02.06.2014 la 9:35

    Sa stranga si mizeriile de dupa si sa le duca in Sugag. Sa nu le ingroape in pamant ca alta data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.