Rămâi conectat

Actualitate

Autorul omorului din Răhău către victimă: „Vezi, ţi-am zis că vin să te omor!“

sebesinfo.ro

Publicat

în

Faza de judecată a procesului de omor, a cărui fapte s-au petrecut acum aproape un an de zile în Răhău, derulat la Tribunalul Alba dezvăluie detalii şocante despre modul în care a acţionat agresorul. Una dintre victime, care a scăpat cu viaţă, a reuşit să sune la 112.

Crima a avut loc în noaptea de 17/18 aprilie 2021, în satul Răhău, municipiul Sebeş. Alexandru Paştiu (36 de ani) a ucis un tânăr în vârstă de 23 de ani şi a rănit-o grav pe prietena acestuia, de 21 de ani.

Operatorul care a răspuns la numărul unic 112 a putut să asculte cum criminalui i-a spus unei tinere de care era îndrăgostit: „Vezi, ţi-am zis că vin să te omor!”. Procesul se află, în prezent, în faza de audieri de martori.

Alexandru Paştiu locuieşte în satul Răhău şi se cunoştea din copilărie cu tânărul pe care avea să îl ucidă. Cei doi lucrau la aceaşi firmă, unde, în martie 2020, a cunoscut-o pe tânăra care avea să fie cea de-a doua victimă a sa.

În luna noiembrie 2020, între cei doi tineri a început o relaţie de concubinaj. Paştiu nu a fost de acord cu aceasră relaţie, în condiţiile în care avea şi el o pasiune faţă de tânăra de 21 de ani. Astfel, a început să-i ceară în mod repetat să aibă o relaţie cu el.

”Victima l-a refuzat, însă inculpatul a continuat devenind din ce în ce mai insistent, hărţuind-o pe victimă la serviciu, dar şi în timpul liber. Acest comportament al inculpatului a determinat-o pe victimă să se sesizeze hărţuirea la care era expusă conducerii unităţii unde era angajaţi, care a hotărât concedierea inculpatului, la începutul lunii februarie 2021. Totodată, în luna ianuarie 2021, victima a sesizat şi poliţia, respectiv Poliţia Sebeş, unde a fost depusă o plângere sub aspectul comiterii de către inculpat a infracţiunilor de ameninţare şi hărţuire.

Cu toate acestea, a continuat să o urmărească pe victimă şi să-i trimită mesaje de ameninţare, iar în data de 2 aprilie 2021, în jurul orei 23.30, s-a deplasat la locuinţa acesteia din Cugir, unde a prins-o de gât şi a ameninţat-o că „nu se lasă până nu-i va face ceva”. Victima a formulat o nouă plângere, sesizând săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi lovirea sau alte violenţe”, se menţionează în dechizitoriul Parchetului.

• Înjunghiat de şase ori

În noaptea de 18/19 aprilie 2021, în jurul orei 03.30, Alexandru Paştiu a hotărât să meargă la locuinţa unde se aflau victimele, înarmându-se cu un briceag. A intrat în curte, iar tânărul vizat auzind zgomot a ieşit afară. Paştiu a început să îl lovească pe cu briceagul de mai multe ori, victima retrăgându-se în holul locuinţei, unde i-a strigat prietenei că îl omoară.

Tânăra a ieşit din dormitor, a văzut ce se întâmplă, dar de frică, a închis uşa, a asigurat-o cu cheia şi a apelat numărul de urgenţă 112, la ora 03.57. Tânărul a fost înjunghiat de şase ori.

„La un moment dat, victima (tânăra – n.r.) nu a mai auzit zgomot pe hol şi a deschis uşa pentru a-i acorda sprijin concubinului ei. Inculpatul, care se afla în continuare pe hol, a profitat de faptul că victima a deschis uşa, a intrat în dormitor şi a început să o lovească de mai multe ori cu acelaşi briceag în zona gâtului şi pieptului, adresându-i-se acesteia că „Vezi, ţi-am zis că vin să te omor!”, mai susţin procurorii.

Strigătele de ajutor ale tinerei, precum şi o parte dintre afirmaţiile atacatorului au fost înregistrate de operatorul de la 112. La un moment dat, victima a scăpat telefonul mobil pe podea, iar convorbirea cu operatorul SNUAU 112 a fost întreruptă brusc.

Paştiu a luat telefonul mobil de pe care victima apelase numărul de urgenţă 112, victima declarând ulterior că s-a oprit din agresiune „(…) crezând probabil că m-a omorât deoarece eu nu mai ziceam nimic. Mi-a luat telefonul mobil care căzuse lângă cap, şi a fugit (…)”.

• A murit înainte să ajungă ambulanţa

Între timp, tânărul înjunghiat a reuşit să se ridice de pe podea şi să fugă, dezbrăcat, pe stradă, la locuinţa părinţilor săi, situată la câteva sute de metri pentru a le cere ajutorul. Din păcate, a murit în braţele părinţilor săi, înainte ca echipajul medical să ajungă pentru a-i acorda primul ajutor. Tânăra rănită grav a fost transportată la spital şi a scăpat cu viaţă.

Criminalul a luat telefoanele victimelor şi a mers la locuinţa sa, s-a schimbat de haine, a încercat să le incendieze în gradina din spatele locuinţei, apoi a fugit pentru a se ascunde în pădurea Dealul Câlnicului. Pe drum, la ieşirea din sat, a pierdut briceagul folosit la agresiune, corpul delict fiind descoperit cu ocazia cercetării la faţa locului. În pădure, acesta a căutat pe telefonul său mobil, prin intermediul motorului de căutare Google, informaţii despre ”pedeapsa pentru omor”.

A fost descoperit şi reţinut de doi poliţişti care au urcat prin pădure pe motociclete. Alexandru Paştiu riscă pentru faptele sale până la 25 de ani de închisoare.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Motociclist de 32 de ani din Sebeș, rănit într-un accident rutier produs la Alba Iulia

sebesinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 15.30, pe B-dul. Încoronării din Municipiul Alba Iulia, un bărbat de 29 de ani, din comuna Doljesti, județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o motocicletă condusă de un bărbat de 32 de ani, din Municipiul Sebeș.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 19 mai 2024: Întâlnire cu poetul Mircea Dinescu, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

În grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, din Sebeș, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, poetul și scriitorul Mircea Dinescu, urmează să lanseze volumul „E-obositor să nu iubești pe nimeni.”

Duminică, 19 mai 2024, vă invităm la o întâlnire cu poetul Mircea Dinescu, începând cu ora 19.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, ocazie cu care va fi lansat volumul „E-obositor să nu iubești pe nimeni”. Evenimentul face parte din programul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.

Mircea Dinescu s-a născut în data de 11 noiembrie 1950, la Slobozia. A debutat ca poet în anul 1967, în revista „Luceafărul”, iar 1971 i se publica primul volum de versuri, „Invocație nimănui”, pentru care a fost răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut. A fost considerat drept unul dintre cei mai talentați poeți tineri, iar volumele care au urmat au confirmat asta. În urma unui interviu publicat în luna martie 1989, în ziarul francez „Libération”, a fost arestat la domiciliu în timpul epocii Ceauşescu, devenind un simbol al disidenței anticomuniste. După 1989 a fost președintele Uniunii Scriitorilor și membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. A înființat revistele „Academia Cațavencu”, „Plai cu boi” și „Aspirina săracului”. Are 19 volume publicate în limba română, iar poeziile sale pot fi citite în mai multe limbi (a publicat volume în Germania, Ungaria, Olanda, Suedia, Franța și Serbia). I-au fost decernate premii importante ale Uniunii Scriitorilor din România, Academiei Române, precum și premii internaționale. A fost realizator și prezentator al emisiunii „Politică și delicatețuri”, actualmente fiind amfitrionul emisiunii „Poezie şi delicateţuri”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024: Regizorul Florin Coșuleț ne deschide „Jurnalul fericirii”, în cadrul Festivalului „Lucian Blaga” de la Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Organizatorii celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și Lancrăm vă invită vineri, 17 mai 2024, începând cu ora 19.30, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, la o întâlnire onestă cu Nicolae Steinhardt prin intermediul „Jurnalului fericirii”, cunoscuta carte de memorii și eseuri a scriitorului care participa în anul 1986 la festivalul de poezie de la Sebeș (aflat pe atunci cea de-a treia ediție). 

„A înțelege ce s-a întâmplat atunci, în acel timp de înnoiri socialiste la suprafață și de sufocări surde ale unor destine umane irepetabile în catacombele omenirii, este un exercițiu ce implică revelația. Fără o renunțare la o logică imediată, fără o abandonare de sine, fără a plonja cu respirația tăiată în adâncurile trăirilor sufletești,  precum culegătorii de perle, fără toate acestea căutătorul de înțelesuri nu va face decât să își scormonească puțin empatia și așa uzată de atâtea știri de la ora 5. Nu va reuși decât să se lase nițel  impresionat și la nivel declarativ și la cel mai înalt nivel pe care îl poate atinge, puțin  îngrozit de torturile aplicate celor deținuți. Atâta tot. Dar nu va înțelege aproape nimic din inimaginabilul și monstruosul experiment aplicat deținuților politici din perioada de după război, până prin ani 60. „Carnea uită” spunea cineva, dar ce a fost mișcat în interior va rămâne până la sfârșitul veacurilor ca o rană mereu supurândă. Spectacolul ce se va înfățișa înaintea dumneavoastră, plecând de la „Jurnalul fericirii” a lui Nicolae Steinhardt se dorește a fi un test atât al artiștilor, cât și al publicului. O verificare a măsurilor, a dozajelor, a echilibrului. O aproape imposibilă încercare de a reda, prin artă, un moment incredibil al umanității”, transmite regizorul și actorul Florin Coșuleț.

Din distribuția spectacolului mai fac parte muzicienii Cristina Tegzeșiu (oboi) și Sebastian Tegzeșiu (vioară).

• Memento:

În anul 1959 este arestat „lotul Noica-Pillat”, al aşa numiţilor „intelectuali mistico-legionari”, la care aderase. La sfârşitul anului, la 31 decembrie, Securitatea îi cere să fie martor al acuzării în procesul respectiv, iar după ce refuză, la 4 ianuarie 1960 este arestat şi condamnat la 12 ani de muncă silnică, 7 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii personale, pentru „crimă de uneltire împotriva orânduirii sociale a statului”. La 15 martie 1960, în închisoarea Jilava, în camera 18, are loc botezul lui Nicolae Steinhardt în credinţa creştin-ortodoxă. Este mutat apoi în închisorile de la Gherla şi Aiud, iar în august 1964 este eliberat ca urmare a decretului de graţiere colectivă a deţinuţilor politici. Imediat după ieşirea din detenţie, Steinhardt îşi desăvârşeste taina botezului. După eliberarea din detenţie şi după moartea tatălui său, în 1967, Nicolae Steinhardt începe să caute o mănăstire unde să-şi trăiască restul zilelor, însă mai mereu era întâmpinat cu refuzuri, fiindcă stareţii se fereau de un fost deţinut politic. La 30 martie 1989, trece la cele veşnice, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Rohia, acolo unde a fost acceptat prin intermediul lui Constantin Noica, ceremonia înhumării sale fiind supravegheată îndeaproape de către Securitate – el fiind până la final o ameninţare, doar prin prisma influenţei enorme pe care acesta o exercita, deopotrivă, printre oamenii simpli şi intelectuali (sursa: Radio România Cultural).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes