sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Astăzi la Centrul Cultural “Lucian Blaga” Sebeş a avut loc un antrenament util în caz de incendiu

Astăzi la Centrul Cultural “Lucian Blaga” Sebeş a avut loc un antrenament util în caz de incendiu

Publicat în 10.09.2013 la ora 14:11

În această dimineață, la Centrul Cultural “Lucian Blaga” Sebeş s-a desfăşurat un exerciţiu demonstrativ în cadrul căruia Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba a simulat intervenţia în cazul producerii unui incendiu şi a verificat funcţionarea planului roşu în privinţa fluxului informaţional.

simulare-incendiu-sebes-centru-lucian-blagaAu participat echipaje de pompieri, SMURD, ambulanţă şi de terapie intensivă mobilă din Alba Iulia, precum şi pompieri militari şi civili din Sebeş. Dintre oficialităţi, pe lângă primarul Alexandru Dăncilă, la faţa locului au fost prezenţi prefectul Gheorghe Feneşer, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, county-managerul Sorin Bumb, şeful UPU Alba, dr. Aurel Crişan, şeful SJA, dr. Marius Şuluţiu, iar din partea ISU Alba, col. Dorel Sofica – inspector-şef, col. Felix Pintea – adjunct, lt. col. Silviu Dogaru, mr. Florin Zecheru, mr. Dan Mircea – comandantul Detaşamentului de Pompieri Alba Iulia şi, bineînţeles, directorul instituţiei culturale, Constantin Şalapi. Exerciţiul demonstativ face parte din programul manifestărilor pregătite în acest an de ISU Alba cu prilejul Zilei Pompierilor din România, sărbătorite în toată ţara pe 13 septembrie.

Filmul exerciţiului a fost următorul: din cauza unor jocuri pirotehnice folosite în timpul unui spectacol la care au asistat circa 100 de persoane, a luat foc cortina, flăcările răspândindu-se apoi la scenă şi restul sălii, provocând un incendiu de proporţii. Cei mai mulţi dintre spectatori au reuşit să se evacueze din calea focului, dar 5 persoane nu au reuşit să scape, suferind răni grave şi intoxicaţii cu fum. S-au alertat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Sebeş şi SVSU Sebeş, precum şi Ambulanţa. Cu girofarurile aprinse şi sirenele pornite, echipajele au ajuns la faţa locului în 6 minute. Potrivit scenariului, fiind depăşite de situaţie, forţele de stingere şi echipele medicale au cerut sprijinul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, care a mobilizat maşini de pompieri, echipajul de descarcerare, un echipaj SMURD şi echipajul de Terapie Intensivă Mobilă. Cu măştile pe figură şi cu aparatele de respirat cu aer comprimat, pompierii au păstruns în incinta imobilului, au localizat victimele, pe care le-au evacuat cu tărgile, iar alţii au trecut la stingerea incendiului. Afară, răniţii au fost triaţi în funcţie de gravitatea leziunilor suferite (fracturi costale, de mâini sau picioare, traumatisme la cap, intoxicaţii cu fum etc.).  Asistentele medicale de la Ambulanţă şi SMURD, împreună cu dr. Ana-Maria Amzulescu, care a coordonat activitatea întregului personal medical, victimele incendiului au primit îngrijiri medicale (li s-a administrat oxigen, medicamente perfuzabile, au fost pansaţi, stabilizaţi etc.), apoi au fost transportate la punctul medical improvizat în două corturi şi, în final, au fost duse cu ambulanţele la spital.

Judeţul Alba poate fi mândru de salvatorii pe care-i are!

Şi totul a durat doar 35 – 40 de minute. Am văzut la lucru atât pompierii, cât şi personalul medical şi trebuie să mărturisesc că am rămas profund impresionat de rapiditatea cu care fiecare salvator şi-a făcut datoria.  De altfel, la bilanţul exerciţiului demonstrativ, col. Dorel Sofica a spus că este mulţumit de modul în care s-a acţionat: “A fost o repetiţie utilă atât pentru salvatori, cât şi pentru administraţia locală, demonstrându-se că împreună putem lucra eficient în folosul cetăţeanului”. La rândul său, având în vedere că sebeşenii ar putea fi primii beneficiari ai unei asemenea intervenţii, primarul Alexandru Dăncilă a declarat: “A fost un exerciţiu foarte eficient, fiind scoase la iveală şi unele obiecţii pe care trebuie să le luăm în calcul în viitor: accesul în zonă şi situaţiile neprevăzute. A fost o aplicaţie foarte constructivă. Ţinând cont că exerciţiul a avut loc la Sebeş, un oraş în continuă dezvoltare, trebuie să luăm în calcul că se poate întâmpla şi aşa ceva şi că s-ar putea să avem parte şi de alte intervenţii. Felicit pe toţi cei care s-au implicat şi instituţiile care au răspuns imediat la intervenţie”.

E adevărat că în cazul unei situaţii reale, mai pot apărea alţi factori: trafic îngreunat, blocarea accesului la obiectiv, înmulţirea curioşilor, alte situaţii imprevizibile, dar una peste alta exerciţiul a fost o reuşită, un antrenament util din care fiecare actor implicat a avut ce învăţa.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.