sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Astăzi a avut loc în Luncile Prigoanei cea de-a 42 ediție a Festivalului Păstoresc „Zi Bade cu fluiera”

Astăzi a avut loc în Luncile Prigoanei cea de-a 42 ediție a Festivalului Păstoresc „Zi Bade cu fluiera”

Publicat în 10.07.2016 la ora 19:31

zi-bade-cu-fluiera-2016Festivalul Păstoresc „Zi Bade cu fluiera” și-a desfășurat, astăzi, cea de-a 42-a ediţie, motiv de sărbătoare pentru sătenii din Şugag, dar şi pentru cei care iubesc folclorul și muzica tradiţională românească.

Sărbătoarea a avut loc în Luncile Prigoanei, la Șugag, la ea participând zeci de persoane. Pe lângă spectacolul folcloric s-au pregătit și mâncăruri tradiționale și specifice de pe Valea Sebeșului: balmoș, înturnatul sau tocăniță de oaie la ceaun. Totodată, s-a organizat și o mini-expoziție etnografică în aer liber cu ciobanii de altădată.

Sărbătoarea are, în fiecare an, în centrul ei tradiţionalul ritual al pregătirilor pentru plecatul oilor „amunte”, cum se spune. Cu acest prilej se încheie convenţii între crescătorii de oi, în vederea păstoririi în “bună înţelegere”.

S-au ales șefii “de munte” dintre cei mai buni gospodari, s-au tocmit ciobanii, văcarii, copiii boitari şi bineînţeles băciţele. S-au stabilit, totodată, măsurile de recondiţionare a vechilor stâni şi a păşunilor respective pentru noul sezon, când proprietarii oilor se întâlnesc pentru curăţirea păşunilor , strângerea proviziilor de lemne, repararea gardurilor şi a inventarului stânei.

Facebook 

Astăzi a avut loc în Luncile Prigoanei cea de-a 42 ediție a Festivalului Păstoresc „Zi Bade cu fluiera”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.