sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » APA CTTA Alba, amendată cu 60.000 de lei de către Garda de Mediu pentru poluarea iazului din Daia Română

APA CTTA Alba, amendată cu 60.000 de lei de către Garda de Mediu pentru poluarea iazului din Daia Română

Publicat în 19.06.2017 la ora 19:44

APA CTTA Alba, a fost amendat cu 60.000 de lei de Garda de Mediu, pentru poluarea unui pârâu care alimentează iazul din Daia Română, în care au murit, la sfârșitul lunii mai, aproape 40 de tone de pești. 

Directorul Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, a declarat, luni, că APA CTTA Alba a fost amendată cu 60.000 de lei pentru poluarea apei deversate în pârâu, respectiv pentru depășirea parametrilor de amoniu și CCO-Cr, care a influențat scăderea oxigenului din iazul de la Daia Română.

”Am sancționat societatea APA CTTA Alba cu 60.000 de lei, iar ei au respectat măsura pe care am trasat-o în urma verificărilor și și-au curățat bazinul de la treapta mecanică. Apa era foarte încărcată și nu mai avea oxigen. Nu era curățată treapta mecanică de nămol și nu au exploatat-o corespunzător”, a spus șeful Gărzii de Mediu Alba.

Cu toate acestea, APA CTTA, care administrează stația de epurare, nu este singurul vinovat de acest incident, autoritățile vorbind despre un concurs de împrejurări, fiind luate în calcul  inclusiv descompunerea nămolului de pe fundul iazului, necurățirea acestuia, poluarea din alte surse a pârâului care alimentează iazul, ploile și concentrația atmosferică scăzută din perioada respectivă.

De asemenea, șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Traian Matiș, a declarat, luni, că nu s-au primit rezultatele anchetei pe care instituția o demarează, însă a precizat că sigur vor fi aplicate amenzi. El a precizat că iazul în care au murit peștii nu a fost curățat de nămol de circa 30 de ani.

Peştii din iazul unei firme private din localitatea Daia Română au murit după ce concentraţia oxigenului din apă a scăzut la 0,7 miligrame per litru, în vreme ce limita admisibilă în astfel de lacuri este 7 mg/l.

La rândul său, șeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Ioan Martin, a declarat că şi la nivelul instituţiei pe care o conduce s-a deschis o anchetă, fiind trimise probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, însă rezultatele nu au ajuns.

Administratorul societăţii din Daia Română are mai multe iazuri, iar dezastrul piscicol s-a produs pe cel mai mare dintre acestea, de circa 35 de hectare. Au fost strânşi atât peşti mici, dar şi mari, de 30-40 de centimetri.

Pagubele sunt estimate la 300.000 de lei.

Iazul a fost realizat în anii 1980 şi este pentru prima dată când s-a înregistrat o mortalitate piscicolă de o asemenea amploare.

APA CTTA Alba, amendată cu 60.000 de lei de către Garda de Mediu pentru poluarea iazului din Daia Română
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.