sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Valoarea punctului de pensie 2014. Cum se calculează pensia ? | sebesinfo.ro

Valoarea punctului de pensie 2014. Cum se calculează pensia ? | sebesinfo.ro

Publicat în 19.01.2014 la ora 20:00

Valoarea punctului de pensie 2014. Cum se calculează pensia ? | sebesinfo.ro

baniValoarea punctului de pensie a crescut cu aproape 30 de lei de la începutul acestui an, majorare anunţată de Casa Naţională de Pensii Publice într-un document publicat pe pagina sa de internet. Potrivit documentului, valoarea unui punct de pensie in 2014 este de 790,7 lei, comparativ cu 762,1 lei, cat a fost anul trecut.

Calcularea pensiei se face cu ajutorul “punctului de pensie” şi a “punctajului” fiecărui contribuabil. “Punctul de pen­sie” e o valoare ce variază în func­ţie de deciziile guvernului. Acesta se în­mulţeşte cu “punctajul” fiecărui pen­sionar şi rezultă valoarea pensiei.

Dar haideţi să vedem care sunt paşii şi cum se calculează mai exact pensia, în funcţie de valoarea punctului de pensie.

PASUL 1
Se calculează mai întâi punctajul lunar al contribuabilului, din prima zi de activitate până în ultima, pe fiecare lună din fiecare an, deoarece, pentru determinarea pensiei se ia în calcul întreaga activitate, conform Legii 19 din 2000, intrată în vigoare la 1 aprilie 2001.

Punctajul lunar rezultă din împărţirea venitului lunar la salariul mediu brut pe economie din anul res­pec­tiv. După determinarea acestuia se cal­culează un “punctaj anual”, prin adu­na­rea punctajelor lunare din anul res­pectiv şi împărţirea sumei la 12. Aşa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste “punctaje anuale” se adună. Suma se împarte la “stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultă astfel “punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei. Atenţie: nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, rezultate din diverse convenţii cu angajatorii! La calculul pensiei de stat contează numai salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.

PASUL 2
Valoarea pensiei rezultă prin în­mul­ţi­rea “punctajului” cu “punctul de pensie”. “Punctajul” rămâne mereu acelaşi, este constant. Se poate modifica numai dacă pensionarul aduce acte în plus la dosarul deja existent, iar modificările se fac doar în favoarea pensionarului. “Punc­tul de pensie” este variabil, modi­fi­cându-se în funcţie de deciziile guver­nu­lui. Prin majorarea punctului de pensie se majorează, automat, şi valoarea pensiilor, ceea ce s-a întâmplat recent, de­oarece de la 1 octombrie, punctul de pen­sie a fost stabilit la valoarea de 697,5 lei, conform Ordonanţei 26/2008. Punctul de pensie este majorat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

LOGICA 
Valoarea pensiei este în permanentă schimbare, deoarece este un raport continuu între veniturile câştigate de o persoană şi salariul mediu brut pe eco­no­mie din fiecare perioadă. Cu cât salariul mediu brut e mai mare, “punctul de pen­sie” creşte. Pensionarii depind permanent de situaţia ocupării forţei de muncă, iar problemele lor vor apărea atunci când va scădea numărul contribuabililor şi valoarea contribuţiilor lu­nare, deoarece pensiile nu numai că se calculează în funcţie de salariul mediu brut pe economie, dar se şi plătesc din sumele care intră lunar în bugetul de asigurări sociale, conform jurnalul.ro.

Comentarii

2 Comentarii la Valoarea punctului de pensie 2014. Cum se calculează pensia ? | sebesinfo.ro

  1. panga emil Răspunde

    20.01.2014 la 10:11

    asi dori si modul de calcul al impozitului pe pensie.

  2. Administrator Răspunde

    22.01.2014 la 22:50

    Aveti aici un calculator online al impozitului pe pensie: http://www.lapensie.com/calculul-impozitare-pensie.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.