sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Economie » Va reuşi oare comunitatea să salveze Pehart Petreşti, după ce aleşii locali au blocat investiţia suedeză?

Va reuşi oare comunitatea să salveze Pehart Petreşti, după ce aleşii locali au blocat investiţia suedeză?

Publicat în 16.01.2014 la ora 10:00

Clipboard01După ce consilierii locali ai municipiului Sebeş au pus beţe în roate investiţiei concernului suedez Zewa de la Petreşti, iată că localnicii, cei care şi-au ales reprezentanţii în Consiliul Local, reacţionează.

Locuitorii municipiului sunt invitaţi să semneze o petiţie on-line: „Dacă eşti din Sebeş sau din Petreşti, ai şansa de a produce o schimbare! Tot ce trebuie să faci este să semnezi această petiţie în vederea realizării investiţiei la Fabrica Pehart din Petreşti, aflată în pericol de a fi închisă. Prin semnătura ta, vei contribui la realizarea investiţiei de către grupul suedez SCA Hygiene Products, lider pe piaţa mondială, care deţine mărci importante precum Zewa, una dintre cele mai cunoscute mărci de hârtie la nivel mondial, Libero, Lotus sau altele. Exercită-ţi dreptul de a vota şi de a trăi într-o ţară cu un regim democrat. Semnează şi fii parte din schimbare, e timpul să investeşti în viitorul tău!”. Aceasta se întâmplă după ce investitorii au fost duşi cu vorba de unii consilieri locali care ori n-au venit la şedinţe, ori au considerat neimportantă venirea concernului suedez în municipiul Sebeş. Până la urmă şi-au dat avizul pentru o vânzare “cu cântec” a terenului de aproape 3,6 hectare, din vecinătatea fabricii Pehart din Petreşti. Cei care participă la licitaţia pentru vânzarea terenului vor trebui să întocmească un studiu de prefezabilitate şi vor fi obligaţi să respecte PUZ-urile – care vizează atât o zonă industrială, cât şi o zonă rezidenţială – acestea fiind imposibil de respectat. De ce? Pentru că Zewa nu va întocmi niciodată un studiu de prefezabilitate doar de formă, adică să promită că o să realizeze case P+1 şi să nu-şi respecte cuvântul. Investitorii suedezi au explicat clar în faţa aleşilor locali din Sebeş că vor să construiască pe acel teren o fabrică, iar PUZ-ul nu poate fi modificat după licitaţie, ci doar înaintea ei. Aşa că, dacă aleşii locali ai Sebeşului îşi fac timp pentru dispute politice şi nu pentru investitori, ei nu vor face altceva decât să privească nepăsători cum Pehart Petreşti moare încet, cu fiecare zi care trece.

• Ce vor cetăţenii şi ce au făcut până acum consilierii locali

Spuneam că fabrica de hârtie din Petreşti alunecă încet spre declin. De ce? Pentru că miercuri, 8 ianuarie, a fost depus la Primăria Sebeş un proiect iniţiat de un locuitor al municipiului, care va fi discutat în prima şedinţă a Consiliului Local din acest an, iar acesta este ultimul demers al cetăţenilor. Comunitatea a strâns aproape 3.000 de semnături şi astfel vrea să-şi spună clar părerea: că îşi doreşte investiţia suedeză la Petreşti a liderului mondial în fabricarea produselor igienico-sanitare. Zewa va construi o fabrică de hârtie la Petreşti şi pentru ca investiţia să se dezvolte e nevoie de terenul din vecinătatea fabricii. În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre supus atenţiei consilierilor se precizează că această companie multinaţională doreşte să achiziţioneze o suprafaţă de teren, prin licitaţie publică deschisă, cu respectarea întocmai a tuturor prevederilor legale. “Considerăm că localitatea noastră are nevoie continuă de investiţii, lucru care asigură o dezvoltare durabilă a întregii zone. Prezenţa unui investitor strategic la fabrica de hârtie din Petreşti are următoarele avantaje: continuarea, pe termen lung, a unei ocupaţii tradiţionale zonei (la Petreşti se fabrică hârtie de peste 150 de ani); realizarea de investiţii pe termen mediu şi lung; locuri de muncă stabile pe termen lung; crearea continuă de noi locuri de muncă; dezvoltarea profesională a forţei de muncă din zonă; standarde ridicate privind protejarea mediului înconjurător; igienizarea zonei (în prezent acolo s-au depozitat gunoaie); implicarea investitorului în activităţile sociale ale comunităţii. Din punct de vedere financiar, Consiliul Local Sebeş are următoarele beneficii directe: suma încasată prin vânzarea terenului; impozitele şi taxele plătite operatorului economic”.

• Ce îşi doreşte investitorul – fabrică, nu blocuri

De mai multe luni, investiţia Zewa este pasată mai mult sau mai puţin elegant de unii aleşi locali ai Sebeşului. Cele întâmplate la Sebeş, în Consiliul Local, unde aleşii ne spuneau că vor investiţia suedeză, dar totuşi unii au votat împotriva sa ne duc cu gândul la piesa “O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale: “să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”. În prezent, din pricina birocraţiei, proiectul bate pasul pe loc. PUZ-ul prevede ca pe terenul cu pricina să fie construite atât clădiri industriale, cât şi blocuri de locuinţe, dar investitorul vrea altceva. A anunţat că este dispus să achite contravaloarea modificării documentaţiei pentru a se potrivi cu proiectul său. Deocamdată, nu s-a întâmplat nimic, au fost doar schimburi de replici între consilieri. Dacă Zewa nu vine la Sebeş, e foarte posibil ca Pehart să se mute la Dej, aşa cum declara la un moment dat patronul fabricii, Ioan Tecar. Oare asta vor oamenii din Petreşti, angajaţii unităţii? Dacă se va întâmpla aşa atunci rezultatul “muncii” consilierilor e clar: o fabrică pierdută şi aproape 400 de oameni rămaşi fără locuri de muncă. La Dej vor primi terenul gratis, în timp ce la Sebeş se poartă discuţii de luni de zile pentru vânzarea unui teren pe care Zewa să construiască o nouă fabrică! De ce la ei se poate, iar la noi se pun beţe în roate? Poate, cine ştie, în viitoarea şedinţă a Consiliului local, aleşii îşi vor aduce aminte că trebuie să ia decizii în folosul comunităţii!

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.