sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Economie » Trei companii puternice din Sebeș figurează pe lista publicată de ANAF cu datornicii la bugetul de stat

Trei companii puternice din Sebeș figurează pe lista publicată de ANAF cu datornicii la bugetul de stat

Publicat în 03.05.2016 la ora 21:34

anaf-siglaTrei companii din municipiul Sebeș – Holzindustrie Schweighofer (locul 17), Kronospan (locul 142) și Pehart Tec (locul 151) – figurează pe lista marilor contribuabili, cu restanţe mari la stat, potrivit datelor publicate marți de ANAF.

În municipiul Sebeș funcționează din plin, zi şi noapte, unele din cele mai mari companii cu capital românesc dar mai ales străin, adevăraţi lideri pe piaţa internă şi internaţională, însă cetățenii de aici profită doar direct – prin crearea locurilor de muncă, nu și indirect, deoarece marile firme nu contribuie la bugetul municipalității, ci, ca mari contribuabili, ele aparţin de ANAF Bucureşti, mai precis de un departament, un fel de agenţie într-o agenţie, cel al marilor contribuabili. Cele trei companii sus menționate au mari datorii la stat.

LISTA debitorilor – persoane juridice care înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, precum și cuantumul acestor obligații

Locul 17: HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER S.R.L. – Obligații fiscale principale la bugetul de stat – 7.715.313 de lei; Obligații fiscale principale la bugetul de asigurărilor sociale – 12.214.347 de lei; Obligații fiscale principale la bugetul asigurărilor pentru șomaj – 581.862 de lei; Obligații fiscale principale la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate – 4.990.048 de lei.

Locul 142: KRONOSPAN ROMANIA SRL – Obligații fiscale principale la bugetul de stat – 112.600 de lei. Obligații fiscale principale la bugetul de asigurărilor sociale – 198.688 de lei; Obligații fiscale principale la bugetul asigurărilor pentru șomaj – 9.649. Obligații fiscale principale la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate – 83.089 de lei.

Locul 151: PEHART TEC S.A – Obligații fiscale principale la bugetul de stat – 92.956 de lei; Obligații fiscale principale la bugetul de asigurărilor sociale – 167.123 de lei; Obligații fiscale principale la bugetul asigurărilor pentru șomaj – 7.825 de le;. Obligații fiscale principale la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate – 67.283 de lei.

LISTA integrală a marilor contribuabili cu datorii mari la stat 

Primele liste cu 2.672 contribuabili mari şi mijlocii care au restanţe fiscale au fost publicate marţi de ANAF, în timp ce numele debitorilor mici, contribuabili, instituţii publice, persoanele fizice cu restanţe mai mari de 1.500 lei vor fi făcute publice zilele următoare.

Din totalul numelor publicate marţi, 186 sunt mari contribuabili, cu restanţe mai mari de 100.000 lei, care înregistrează obligaţii fiscale totale de 2,6 miliarde de lei. Din datoria totală, 1,92 miliarde de lei sunt obligaţii de plată principale şi 684 milioane de lei obligaţii accesorii. Din total, 417 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate.

Lista cu persoanele fizice cu obligaţii fiscale restante rezultate şi din activităţi economice independente sau profesii libere, cu restanţe mai mari de 10.000 lei, va fi făcută publică zilele următoare.

Restul de 2.486 de contribuabili mijlocii, cu restanţe mai mari de 50.000 lei, au obligaţii fiscale restante în cuantum total de 3,8 miliarde de lei, din care obligaţii de plată principale în sumă de 2,85 miliarde de lei şi obligaţii fiscale accesorii în sumă de 950 milioane de lei. Din total, suma de 316 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate.

”Deoarece în săptămâna 25-29.04.2016 a crescut foarte mult numărul contribuabililor care au decis să îşi stingă datoriile, sau să îşi clarifice situaţia fiscală, şi pentru a asigura publicarea unor informaţii cât mai corecte, în zilele imediat următoare va fi publicată lista debitorilor mici contribuabili, instituţii publice, persoane fizice cu obligaţii fiscale restante rezultate şi din activităţi economice independente sau profesii libere, cu restanţe mai mari de 10.000 lei şi persoane fizice cu restanţe mai mari de 1.500 lei”, a anunţat ANAF.

Sunt exceptate de la publicare obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, cele a căror executare este suspendată şi cele care au termene de plată stabilite în planul de reorganizare judiciară.

Portalul pe care sunt publicate listele are la bază modele similare din Statele Unite ale Americii şi din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

Comentarii

Un Comentariu la Trei companii puternice din Sebeș figurează pe lista publicată de ANAF cu datornicii la bugetul de stat

 1. Petruta Petcu Răspunde

  06.05.2016 la 9:10

  Stimate domnule redactor sef,

  In legatura cu articolul publicat de ziarul dvs, recent, https://www.sebesinfo.ro/trei-companii-puternice-din-sebes-figureaza-pe-lista-publicata-de-anaf-cu-datornicii-la-bugetul-de-stat-8708.html, compania Holzindustrie Schweighofer face urmatoarele precizari:

  Conform prevederilor din art. 294 lit. a) și b) din Codul fiscal, companiile care fac exporturi sunt scutite de TVA. Holzindustrie Schweighofer se incadreaza in aceasta reglementare, pe baza careia compania are dreptul la rambursare de TVA din partea statului roman. Pana in August 2015, Holzindustrie Schweighofer compensa taxele pe care le avea de platit precum si contributiile la bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale, bugetul asigurarilor pentru șomaj si, respectiv, CAS, cu TVA-ul pe care il avea de recuperat de la stat.

  Incepand din septembrie 2015 si pana in prezent, Holzindustrie Schweighofer a depus la ANAF 7 deconturi de TVA prin care se solicita rambursarea sumelor datorate de catre stat. In Ianuarie 2016 Holzindustrie Schweighofer a primit de la ANAF o notificare prin care se precizeaza ca suma solicitata prin decontul TVA de la luna 12 poate fi rambursata doar in urma controlului TVA exercitat de catre autoritatea fiscala, precum si ca, in conformitate cu legea 207/2015, art. 77 alin (5), termenul de solutionare a solicitarii de rambursare, este de 90 de zile.

  In fiecare luna Holzindustrie Schweighofer a obtinut de la ANAF certificate de atestare fiscala. Conform ultimului certificat, obtinut in 7.04.2016, in care se precizeaza suma datorata, de catre companie, respectiv 25.501.570 RON, precum si suma 27.486.223 RON, reprezentand TVA-ul pe care statul roman trebuie sa il ramburseze companiei. Conform articolului 157, alin (3) din Legea nr 207/2015, in situatia in care sumele de plata sunt mai mici sau egale cu sumele de rambursat se considera ca nu exista datorii ale contribuabilului catre stat.

  Prin urmare, in ceea ce priveste Holzindustrie Schweighofer, situatia prezentata in lista cu debitori ai ANAF nu reprezinta situatia reala deoarece nu ia in considerare si sumele care reprezinta TVA-ul pe care statul urmeaza sa il ramburseze.
  Termenul legal de solutionare a solicitarii de rambursare a TVA-ului de catre stat, mentionat in notificarea ANAF – respectiv 90 de zile de la depunerea solicitarii, este deja depasit, in cazul deconturilor pentru lunile Septembrie – Decembrie 2015.

  Avand in vedere ca in ziarul dumneavoastra a aparut o informatie incompleta, am aprecia in mod deosebit sa publicati cele de mai sus, pentru informarea corecta a cititorilor.

  Va multumim pentru atentia acordata.
  Holzindustrie Schweighofer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.