Rămâi conectat

Actualitate

Târgul de Crăciun din Sebeș continuă cu spectacole și numeroase surprize pregătite de organizatori. Vezi programul pentru perioada următoare

sebesinfo.ro

Publicat

în

În perioada 6 – 31 decembrie 2017, în Parcul Tineretului, am încercat să dăm contur unei povești de iarnă, cu personaje care să aducă bucurie copiilor, un patinoar cu acces gratuit, căsuțe decorate cu produse specifice Crăciunului.

Pe scena montată în parc, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga”, vor sosi colindători, pentru a colora atmosfera cu cele mai frumoase cântece de iarnă și pentru a le oferi celor prezenți bucuria colindului străbun.

Nu va lipsi nici Moș Crăciun la întâlnirea cu cei mai mici locuitori ai Sebeșului; el își va face apariția în seara zilei de 20 decembrie și va oferi cadouri celor prezenți.

Vă așteptăm cu drag, să dăruim împreună magia sărbătorilor de iarnă!

Evenimentele vor continua după următorul program:

Duminică, 10 decembrie 2017

Parcul Tineretului

Ora 18.00

Spectacol de Crăciun. Participă trupa de dans Fantasy Dance și formația Our Band.

Luni, 11 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Gheorghe Maniu

Ora 15.00

Atelier de lucru alături de artistul plastic Marcel Naste oferit beneficiarilor Căminului pentru persoane Vârstnice din Municipiul Sebeș, precum și persoanelor vârstnice care frecventează Centrul de Zi al Serviciului Public de Asistență Socială Sebeș.

Vernisajul expoziției de art decupage Armonie prin culoare” (lucrări realizate în atelierul de creație din cadrul Căminului pentru persoane Vârstnice Sebeș)

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, foaier

Ora 17.00

Vernisajul expoziției „Icoana și revigorarea picturii bizantine”, aparținând artistului plastic Marcel Naste

Marți, 12 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Gheorghe Maniu

Ora 18.00

Lansarea oficială a calendarului orașului realizat de Asociația Gisas, printr-un proiect       susținut financiar de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș

Defilare de modele vestimentare medievale

Momente de muzică și poezie

Miercuri, 13 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Radu Stanca

Ora 18.00

Florin Coșuleț și invitații săiun spectacol extraordinar de Crăciun oferit de Țesătorul de Vise!

Participă formația de suflători Music-ON Brass Sextet Sibiu, alături de grupul de colindători și promotori ai tradițiilor și valorilor românești – Organizația Tinerilor din Sibiu. Poezie, poveste, cântec, emoție, magia Crăciunului la români.

Duminică, 17 decembrie 2017

Parcul Tineretului

Ora 18.00

Spectacol de Crăciun  (participă trupele locale Next Band și Green Line)

Luni, 18 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Radu Stanca

Ora 17.00

Spectacol de teatru pentru copii: “Mica Vrăjitoare”, Teatrul „Prichindel” Alba Iulia

Marți, 19 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Radu Stanca

Ora 18.00

Concert de iarnă. Colinde Transilvane. Ioan Bocșa și Ansamblul de muzică tradițional românească „ICOANE”.

Joi, 20 decembrie 2017

Parcul Tineretului

Ora 18.00

Concert de colinde și obiceiuri străbune

Adina Hada și Grupul Felician Fărcașu” din Sebeș

Ansamblul Ștefan Vodă din Strășeni, Republica Moldova

Sosirea lui Moș Crăciun, alături de ajutoarele sale, personajele de poveste, care oferă cadouri tuturor copiilor prezenți la eveniment

În perioada 6 – 22 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Gheorghe Maniu

Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș

Orele 16.00 – 18.00

Ateliere creative pentru copii organizate cu aportul personalului din cadrul Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș; copii se vor bucura de atmosfera Crăciunului, vor primi dulciuri, ceai cald și vor petrece timp de calitate în compania cărților, vizionând filme sau confecționând obiecte de Crăciun.

Crăciun fericit, la Sebeș!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Arta, un răspuns la chemarea naturii pentru artistul plastic Eugen Măcinic, originar din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Eugen Măcinic s-a născut pe 5 martie 1964, în Sebeș. Este absolvent al Facultății de Arte Vizuale a Universității din Oradea. A terminat liceul la profil real (matematică-fizică) și în paralel a studiat pictura în cadrul Școlii Populare de Artă din Sebeș.

Din 2014 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat la tabere de creație și i-au fost organizate numeroase expoziții, de grup și personale, atât la Sebeș, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, cât și în alte localități din țară și din străinătate.

„Din anii copilăriei am remarcat atașamentul și aplecarea spre artă, spre frumos, spre culoare. Născut în inima Transilvaniei, România, stilul care mă definește și care îmi este cel mai drag este stilul peisagistic armonizat de melancolie și pace. Tehnica care mă reprezintă este acuarela, dar uleiul, pastelul și creionul îmi sunt dragi de asemenea. Pentru mine pictura e o plăcere, sunt spontan şi o fac cu mare uşurinţă, am acea scânteie necesară creaţiei”, așa descrie artistul tehnica, stilul și dragul de artă pe care îl poartă în suflet încă de mic copil. Cât privește actul artistic creator în sine, pictorul spune: „Toate lucrările mele trec prin filtrul sufletului, mă reprezintă, redau sinceritatea şi liniştea care mă caracterizează”.

Fiind o prezență constantă pe simezele multor muzee și galerii din țară și din străinătate, a intrat, firește, și în atenția criticilor de artă. „Eugen Măcinic se recomandă prin acuarelele sale ca un pictor sensibil, sincer empatic cu natura înconjurătoare, căci pentru artist natura a fost și rămâne principala sursă de inspirație creativă”, spune despre artist Maria Olimpia Tudoran Ciungan, critic și istoric de artă.

„Pictura artistului sebeșean Eugen Măcinic poate fi definită ca o adevărată vocație, ca un crez autentic, cu care pictorul se identifică și căruia nu ezită să-i jertfească resursele sale cele mai tainice de trăire și de gândire”, afirmă, la rândul său, criticul de artă Luiza Barcan.

Eugen Măcinic este pasionat și de muzică. Cântatul la acordeon îi acompaniază deseori momentele de relaxare. „Pictez cu notele muzicale sau cânt în culori”, îi place să zică despre lucrurile care îl atrag cel mai mult. Sursele de inspirație, mărturisește, îi sunt la doi pași: „Frumosul, cum îl văd eu, este lângă noi și trebuie doar să-l descoperim. Dar, fiind artist, vreau să-l și imortalizez”. „După părerea mea, rolul picturii este acela de a înnobila omul, de a-l face mai bun, mai sensibil la frumos, de a-l schimba în bine”, afirmă Eugen Măcinic. Acesta își aduce aminte și de primii pași pe tărâmul creației: „Pot spune că e și o moștenire pe linie paternă faptul că mă exprim artistic și că mă simt atașat de pictură și de creativitatea artistică în general. Tatăl meu, fiind un creator și în muzică și în pictură, a fost, în egală măsură, un reper și un ghid pentru mine pe acest drum. Pot spune că mi-a dat direcția în artă”.

„O spontaneitate care curge”, acuarela este o tehnică dificilă, admite Eugen Măcinic: „Trebuie să parcurgi în acuarelă niște etape obligatorii în a construi o lucrare bună, de calitate. Și, într-adevăr, foarte important de menționat, este că în acuarelă nu prea e loc de intervenții repetate ulterioare celei inițiale, precum în lucrări în ulei sau în acril. Înclin să le dau dreptate celor care spun că, din perspectiva la care m-am referit, acuarela este, poate, cea mai grea tehnică”. Modelul primordial în actual creator i-a fost Nicolae Grigorescu.

„Fiind copil, am plecat cu Nicolae Grigorescu, pictorul național, cel aproape de țăran, de sufletul țărănesc. Dar, încet-încet, trebuie să lucrezi după cum simți şi să îţi dezvolţi propriul stil. Ceea ce, cred eu, am reuşit”, dezvăluie Eugen Măcinic.

Perfect adaptat modalităților de comunicare contemporane, artistul din Sebeș este prezent constant pe rețelele sociale cu crâmpeie din rodul activității sale. Are și o pagină proprie pe internet, „Eugen Măcinic – artist plastic”, unde sunt „expuse”, în „cataloage online”, o parte dintre lucrări. După ce anul trecut l-a găsit prin diverse locuri ale țării, pentru expoziții sau tabere de creație, dar și peste granițe, cu două prezențe de o particularitate aparte, în Coreea de Sud și la Balcic, Eugen Măcinic așteaptă cu încredere provocările lui 2024.

„Principala dorință pentru noul an este legată de sănătatea proprie și a celor apropiați, dar și de necesara pace în jurul nostru, în lume în general…”, spune artistul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Lasătul Secului, o seară de poveste în cartierul Mihail Kogălniceanu din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Seara de ieri a fost una de poveste pentru locuitorii cartierului Mihail Kogălniceanu din sebeș, unde după mulți ani de pauză a fost „reînviată” o tradiție profundă și plină de semnificați, marcarea Lasătul Secului (începerea Postul Paștelui).

„În această seară, sub cerul Sebeșului, am reînviat o tradiție profundă și plină de semnificație – Lasătul postului Paștelui. În îmbrățișarea caldă a cartierului Mihail Kogălniceanu, focul cu hopaita a fost mai mult decât o strălucire în noapte; a fost un far călăuzitor pentru comunitatea noastră, aducându-ne împreună, ca o mare familie.

Această seară nu a fost doar despre a păstra tradițiile, ci și despre a construi punți între trecut, prezent și viitor, învățând unii de la alții și celebrând unitatea care ne face puternici.

Vă mulțumim din suflet tuturor celor care ați fost prezenti și ați contribuit la această seară magică. Fiecare zâmbet și clipă petrecută împreună ne face să apreciem și mai mult frumusețea comunității noastre”, a scris pe facebook, Adrian Bogdan, fostul viceprimar al Sebeșului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri, 20 martie 2024, Sebeșul rămâne fără apă potabilă. Vezi motivul

sebesinfo.ro

Publicat

în

Municipiul Sebeș va rămâne fără apă potabilă timp aproape o zi, miercuri, 20 martie 2024, din cauza unor lucrări de cuplare a caminului de vane CV0 și a mai multor camine de intersecții.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Sebes informează consumatorii că în data de 20.03.2024, in intervalul orar 02.00-20.00, furnizarea apei potabile va fi întreruptă în orasul Sebes, in scopul efectuarii lucrarilor de cuplare a caminului de vane CV0 si a mai multor camine de intersectie. Aceste lucrari fac parte din proiectul Primariei municipiului Sebes <<Modernizare străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor>>. Rugam consumatorii sa isi asigure rezerva de apa necesara pe perioada intreruperii. La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere. Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258810521, 0258810463, în vederea intervenției. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, a transmis APA CTTA Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes