sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Sistemul de canalizare din Pianu de Sus dirijează apa de ploaie spre… pivniţele oamenilor!

Sistemul de canalizare din Pianu de Sus dirijează apa de ploaie spre… pivniţele oamenilor!

Publicat în 17.09.2016 la ora 10:00

apa-de-ploaiePloaia puternică care s-a abătut duminică după-amiază, timp de aproape o oră, peste satul Pianu de Sus din comuna Pianu a făcut pagube nu doar în grădinile și culturile localnicilor, ci și în casele și pivnițele lor. Dincolo de fenomenele meteo ieșite din comun petrecute la Pianu de Sus, localnicii susțin că sistemul de canalizare inaugurat în urmă cu aproximativ 2 ani mai mult încurcă decât ajută.

Cel mai afectat se declară Iancu Cioran, de pe strada Bisericii nr. 308, care susține că, de la începutul anului, apa i-a intrat în pivniță de trei ori, în urma unor ploi mai puternice. El susține că înainte de realizarea canalizării nu a avut niciodată astfel de probleme. ”Niciodată nu a fost așa de rău ca acum, apa a fost așa de mare încât a depășit un metru în pivniță, toate pluteau”, a mărturisit bărbatul.  El dă vina pe căminul colector subdimensionat aflat chiar în apropierea casei sale. „Cei care au proiectat acest sistem de canalizare au făcut-o din birou și nu au ținut cont de realitățile din teren. Dacă s-ar fi deplasat la fața locului ar fi înțeles că acest canal de colectare, căruia eu îi spun cutie de chibrituri, nu poate prelua toate cele 6 torente care se formează în amonte atunci când plouă. Am sesizat de mai multe ori aceste aspect la primărie, însă până acum nu a luat nimeni nicio măsură”, a adăugat Iancu Cioran. Lui i s-au alăturat și alți vecini nemulțumiți de lucrare care au sesizat o altă anomalie: ”Vi se pare normal ca stâlpii de curent să fie puși chiar în mijlocul șanțului colector? Chiar nu s-a găsit o altă soluție?! De vină sunt cei care au acceptat să recepționeze lucrările, deși au văzut că nu este în regulă”, s-a revoltat un alt localnic din Pianu de Sus.
Contactat telefonic, primarul comunei Pianu, Marin Petruse, respinge acuzațiile și spune că „s-a respectat întocmai proiectul care a fost făcut după standarde și a fost recepționat în bune condiții”. El susține că mai degrabă de vină pentru situație este pânza freatică al cărei nivel este foarte aproape de suprafață. Edilul n-are o soluție imediată, însă a precizat că, pe viitor, se vor extinde lucrările de canalizare și spre cartierul Gruiețe, ocazie cu care se va avea în vedere și găsirea unei rezolvări. Cât privește stâlpii lăsați de constructor în mijlocul șanțului, cel puțin trei la număr, Petruse spune că nu impietează cu nimic asupra scurgerii apei pluviale întrucât aceasta „se duce pe un tub și se colectează în alt canal”.
Până una-alta, locuitorii din Pianu de Sus se roagă să nu mai plouă așa tare și se-ntreabă cine-a pus stâlpii în șanț…

Ioana PRESECAN

Facebook 

Sistemul de canalizare din Pianu de Sus dirijează apa de ploaie spre… pivniţele oamenilor!
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.