sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Sfârșitul traficului rutier de coșmar din oraș sărbătorit în această seară la Sebeș

Sfârșitul traficului rutier de coșmar din oraș sărbătorit în această seară la Sebeș

Publicat în 20.12.2013 la ora 20:33

eveniment-eliberare-trafic-rutier-sebesDupă mai bine de zece ani de așteptări, promisiuni, minciuni, zgomot, poluare, praf, nervi, frustrare, de care locuitorii municipiului Sebeș au avut parte zi de zi, ieri teroarea traficului rutier s-a sfârșit, odată cu deschiderea circulației pe tronsonul II al Autostrăzii Orăștie – Sibiu, respectiv a centurii de ocolire a municipiului Sebeș.

Pentru a marca acest moment de eliberare, Primăria Sebeș a organizat, cu ajutoul sponsorilor un mic eveniment. Totul a început în jurul orelor 17.00 cu un “marș” motorizat. Circa 25 de autoturisme, în coloană, au făcut un tur al orașului, ca în vremurile vechi, când circulația pe străzile orașului era una “normală”. Au revenit ca un alai de nuntă în Parcul Primăriei, unde alături de circa 50 de localnici au  sărbătorit momentul mult aşteptat.

Pe o scenă amenajată în parc, au susținut un spectacol două trupe locale: Nonprofit și Orbent. Concertele au fost întrerupte pentru câteva minute, la orele  18:10, pentru focurile de artificii dedicate noii ere în care a intrat Sebeșul odată cu deschierea autostrăzii A1.

Peste 40 de mii de mașini tranzitau zilnic Sebeșul, care până ieri a fost cea mai aglomerată localitate din România. Praful, zgomotul, vibrațiile care au afectat sute de imobile, mobilitatea redusă într-un oraș cu doar 20.000 de locuitori – toate acestea s-au redus semnificativ în ultimele 24 de ore. Asta susține și un agent de circulație din oraș, care ne-a mărturisit că în această perioadă orașul era paralizat, din punct de vedere al traficului rutier. Tot polițistul a spus că nici el și nici majoritatea localnicilor nu realizează încă cu adevărat schimbarea, dar toți se bucură.

Așteptăm de mult timp acest moment și, chiar dacă a venit cu așa mare întârziere, ne bucurăm foarte mult de el. Sebeșul trebuie acum să se transforme într-un oraș curat, civilizat în care să îți facă plăcere să trăiești. Iar acest lucru este responsabilitatea întregii comunități locale”, a declarat pentru ziarul Unirea, Nicolae, prezent la evenimentul din Parcul Primăriei.

• Următorea boală de tratat” a Sebeșului – poluarea generată de Kronospan

Doi dintre localnicii cu care am vorbit despre efectul reducerii poluării în Sebeș au ținut să îmi atragă atenția că orașul lor s-a vindecat de o “boală grea”, cea a traficului rutier, însă o altă „boală” gravă trebuie tratată în viitorul apropiat. Este vorba despre poluarea pe care fabrica KRONOSPAN o face 24 din 24 de ore. Aici funcționează de câțiva ani o fabrică de formaldehidă, una dintre cele mai cancerigene substanțe din câte există la ora actuală.

Ne-am vindecat în mare măsură de boala traficului rutier. Comunitatea din Sebeș suferă însă și din cauza poluării de la Kronospan. Acesta este următorul punct nevralgic înspre care trebuie să ne îndreptăm atenția. Și pentru asta este nevoie de o societate civilă organizată, care nu există însă la acest moment. Dacă prețul pe care îl plătim pentru această investiție este sănătatea noastră și a copiilor noștri, atunci trebuie să luăm atitudine!”, a declarat un pensioanr din Sebeș.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.