sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » Sebeșul are în acest an un buget de 78,8 milioane de lei, mai mic cu 8 milioane de lei decât în 2017

Sebeșul are în acest an un buget de 78,8 milioane de lei, mai mic cu 8 milioane de lei decât în 2017

Publicat în 21.02.2018 la ora 11:00

Peste 28 de milioane de lei – bugetul de investiții pe 2018 – Cheltuielile de personal în Primărie cresc la 7,1 milioane de lei în acest an – 19 milioane de lei din excedentul de 21,6 milioane de lei merg la Spitalul Municipal Sebeș

Consilierii locali din Sebeș sunt chemați să aprobe în ședința ordinară de luni, 19 februarie, bugetul municipiului Sebeș pe anul în curs. Potrivit proiectului de buget, veniturile bugetului local al municipiului Sebeş pe anul 2018 sunt în sumă de 78.853.660 de lei, din care 25.962.820 de lei reprezintă excedent din anii precedenţi.

Din totalul sumei care constituie excedentul în jur de 21 de milioane de lei au fost moșteniți de la administrația Dăncilă, restul reprezentând economii ale administrației Nistor. Tot potrivit proiectului de buget, cheltuielile pe anul 2018 sunt în sumă de 78.853.660 de lei, adică egale cu veniturile. Cheltuielile cu salariile angajaților din Primăria Sebeș cresc în 2018 la 7,1 milioane de lei, ajungând să reprezinte aproape 10% din întregul buget. Per total, cheltuielile de personal ale angajaților din primărie și din celelalte instituții aflate în subordinea Primăriei Sebeș însumează 10,4 milioane de lei.

Bugetul pe 2018 este diminuat cu circa 8 milioane de lei față de cel adoptat în 2017 care a fost în cuantum de 86,9 milioane de lei. Ca și celelalte administrații din județ, Sebeșul a fost afectat și el de ”revoluția fiscală” care diminuează încasările la buget ca urmare a scăderii impozitului pe venit de la 16 la 10%. În același timp, municipiul Sebeș a primit în 2018 0 (zero) alocări bugetare de la Guvern din cote defalcate din impozitul pe venit și TVA, fiind considerat o administrație bogată, cu venituri extrabugetare consistente.

• Sistem de irigație a zonelor verzi, sonometru și laborator mobil de măsurare a calității aerului – printre investițiile anului 2018

Bugetul de investiții pe anul 2018 al Primăriei Sebeș este în cuantum de 28,19 milioane de lei, printre cele mai importante investiții numărându-se: sistem de supraveghere video pentru siguranţa cetățenilor; reabilitarea Școlii Gimnaziale Răhău, construire clădire Liceu Tehnologic; reabilitare Școala Generală nr. 2; construire creșă și grădiniță în cartierul M. Kogălniceanu; extindere grădiniță cu program prelungit Petrești; transformare clădiri, centrală termică şi depozit de cărbune în creşă şi grădiniţă – Valea Frumoasei; transformare imobil fostă centrală termică Aleea Parc în creșă; reabilitare clădire Maternitate; amenajare imobil str. Mihai Viteazu, nr. 39 pentru Biblioteca Municipală Sebeş; revitalizare și reabilitare Parc Arini; reabilitare Parcul Tineretului și zona Lac; reamenajare parcuri de joacă; extindere iluminat public pe străzile Dorin Pavel, Călăraşi, Drumul Sibiului, Mărăşeşti, Valea Frumoasei (magazin Billa), Augustin Bena din municipiul Sebeş şi 1 Mai, Valea Sebeşului din localitatea Petreşti; reabilitare reţea apă pe străzile Dorobanţi și Progresului; extindere reţea apă pe străzile Oituz şi Sânzienelor din Petrești; reabilitare reţea apă strada Dorobanţi – tronson cuprins între strada Griviţa şi strada Crişan; reabilitare reţea apă strada Decebal – tronson cuprins între strada Abatorului și Râul Sebeş; sistem de irigaţie a zonelor verzi de pe străzile: Augustin Bena, Aviator Olteanu, Mihail Kogălniceanu, Lucian Blaga tronson cuprins între intersecţia cu str. Sava Henţia şi intersecţia cu str. Drumul Sibiului, Drumul Sibiului, Valea Frumoasei; canalizare menajeră şi staţie de epurare în Răhău; modernizare străzi: Unirii şi Grădinilor în Petreşti; modernizare străzi: Abatorului şi Spicului în Sebeș; modernizare străzi municipiul Sebeş: Crişan – Sebeş, Uliţa de Mijloc şi Uliţa de Sus – Lancrăm, Mihai Eminescu – Petreşti; reabilitare stradă Progresului, Sebeş; modernizare străzile Morii si Primăverii – Sebeş; modernizare străzi: Tineretului, Arini, Zăvoi si Crângului – Sebeş; modernizare străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor – Sebeș; achiziționare sonometru pentru determinarea nivelului de zgomot pe raza municipiului Sebeş; achiziționare autolaborator mobil pentru monitorizarea calității aerului în Sebeș.

• Spitalul Municipal Sebeș ”înghite” cea mai mare parte a excedentului

Tot în cadrul proiectului privind bugetul, consilierii vor trebui să se pronunțe asupra distribuirii banilor proveniți din excedentul bugetar. Primăria propune împărțirea a 21,6 milioane de lei, după cum urmează: Spital Municipal Sebeş – 1,9 milioane de lei, din care doar 235.000 de lei pentru secţiunea de dezvoltare și 1,6 milioane de lei pentru funcţionare; Serviciul Public de Asistenţă Socială – 4.840 de lei; Şcoala Gimnazială nr.2 – 19.190 de lei; Şcoala Gimnazială M.Kogălniceanu – 23.510 de lei; Şcoala Gimnazială Petrești – 2.690 de lei; Colegiul Lucian Blaga – 88.130 de lei; Liceul Tehnologic Sebeş – 82.340 de lei; Liceul cu program sportiv ”Florin Fleșeriu” – 36.240 de lei.

Ioana PRESECAN

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.