sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Economie » Schimbare de lider în TOP 10 contribuabili la bugetul local al municipiului Sebeș. Daimler AG, prin filiala Star Assembly, a luat faţa companiei Kronospan

Schimbare de lider în TOP 10 contribuabili la bugetul local al municipiului Sebeș. Daimler AG, prin filiala Star Assembly, a luat faţa companiei Kronospan

Publicat în 28.03.2017 la ora 21:24

În municipiul Sebeş, firmele cu capital german și austriac  domină topul contribuabililor la bugetul local în anul 2016: Mercedes a luat faţa companiei Kronospan. Excedent bugetar de 4,8 milioane de euro moştenit de primarul Dorin Nistor de la fosta administraţie!

Fără doar și poate, Sebeșul are noroc cu marii investitori străini care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului. Potrivit Primăriei municipiului Sebeș, încasările realizate de municipalitate din taxe și impozite de la primii 10 mari contribuabili reprezintă 51,70 la sută din totalul încasărilor de impozite și taxe locale.

Dacă până anul trecut pe primul loc în topul marilor contribuabili din Sebeș se situa compania Kronospan, cu domeniu de activitate în industria prelucrării lemnului, în 2016 lider a devenit compania Daimler AG prin filiala Star Assembly, care fabrică cutii de viteză automate pentru Mercedes Benz, contribuția companiei germane reprezentând 15,96% din totalul încasărilor la capitolul impozite și taxe locale.  Topul primelor 10 companii care contribuie la bugetul local al municipiului Sebeș este următorul:

1. Daimler AG prin filiala Star Assembly 15,96%

2. Kronospan cu 15,20%,

3. Holzindustrie Schweighofer – 4,97%,

4. Star Transmission – 3,98%,

5. Romaqua Group – 3,70%,

6. Pehart Tec – 2,70%,

7. Alpin 57 Lux – 1,69%,

8. Kaufland România – 1,22%,

9. Hidroconstrucția Sebeș – 1,19%,

10. Savini Due – 1,09%.

Chiar și așa ne putem face o idee despre cât înseamnă aceste încasări având în vedere că cele 51 de procente se raportează la bugetul constituit din venituri proprii, iar acesta, în 2016, a fost de 44,78 milioane de lei, adică 9,9 milioane de euro. Bugetul total al municipiului Sebeș a fost anul trecut de 71,6 milioane de lei și a fost structurat astfel: venituri proprii – 44,8 milioane de lei; cote defalcate din TVA – 23,9 milioane de lei; subvenții de la bugetul de stat – 1,3 milioane de lei din care 1,22 milioane de lei primiți de la Ministerul Sănătății pentru investiții; sume provenite de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și de la Consiliul Județean Alba (pentru învățământul special) – 1,25 milioane de lei și 425.000 de lei – sume provenite de la Fondul Social European.

Cu alte cuvinte, Sebeșul are bani și se poate descurca pe cont propriu. Cu toate acestea, în mandatele trecute nu s-a investit prea mult în dezvoltarea municipiului, motiv pentru care infrastructura lasă mult de dorit, avariile la rețeaua de apă și canalizare sunt aproape la ordinea zilei, iar numărul drumurilor neasfaltate este considerabil.

Fosta administrație nu a putut sau nu a vrut să cheltuiască banii, de vreme ce, după ce a preluat mandatul, în vara anului 2016, primarul Dorin Nistor a găsit în conturile Primăriei Sebeș o moștenire de 21,9 milioane de lei (circa 4,8 milioane de euro), excedent bugetar aferent anului 2016, sumă în care intră însă și excedentul anilor precedenți. Deși banii sunt mulți, și investițiile de care are nevoie Sebeșul sunt costisitoare. Rămâne de văzut cât de bun administrator al unui municipiu cu potențial financiar de invidiat se va dovedi actualul primar al Sebeșului!

Facebook 

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.