sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Scandalul dintre fostul primar şi consiliul local a lăsat comuna Cut fără o importantă sursă de finanţare!

Scandalul dintre fostul primar şi consiliul local a lăsat comuna Cut fără o importantă sursă de finanţare!

Publicat în 22.02.2014 la ora 11:00

primaria CutÎn ultima perioadă, cele mai multe administraţii teritoriale din Alba au iniţiat foarte multe proiecte prin GAL, indiferent că au dorit să achiziţioneze maşini pentru intervenţii, pentru deszăpezire sau altele.

De fapt Grupul de Acţiune Locală vine în sprijinul comunelor cu fonduri europene, nerambursabile, reprezentând pentru aşezările mai mici (şi nu numai)… o mană cerească. Toate comunele din judeţul Alba fac parte din Grupuri de Acţiune Locală (GAL) cu excepţia comunei Cut şi a unor comune din Munţii Apuseni. Dacă pentru aceste comune din Apuseni absenţa GAL-ului se explică printr-o suprapunere de teritoriu cu GAL din judeţul Bihor, fapt ce a dus la respingerea ambelor GAL-uri, la Cut situaţia este alta. În anul 2010, comuna Cut era cuprinsă în GAL-ul Ţara Secaşelor, însă un conflict iscat între primarul de atunci, Vasile Eugen Cutean şi consilierii locali a vitregit comuna de fondurile europene plasate în GAL şi a oprit un imens ajutor pentru o comună mică. În anul 2011, Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud şi preşedintele Grupului de Acţiune Locală Ţara Secaşelor declara că: “La Cut, din pricina conflictului pe care aleşii locali îl au cu primarul, aceştia nu s-au mai gândit la importanţa proiectului pentru cetăţenii comunei Cut. Din acest motiv, în trei şedinţe consecutive, consilierii locali nu au fost de acord ca şi comuna Cut să facă parte din GAL Ţara Secaşelor. Cine ştie, poate cu altă ocazie, consilierii îşi vor face timp pentru a se gândi la cei care i-au ales, ale căror interese le reprezintă”. Contactat telefonic, actualul edil al Cutului, Vasile Mutu, ne-a declarat că îşi doreşte să facă parte din GAL şi aşteaptă ca actuala sesiune de acţiuni să se termine în anul 2015 după care să poată adera. Mai multe detalii în acest context le-am primit de la Dan Doru Popa, managerul GAL-ului Ţara Secaşelor: “În anul 2010 aveam nevoie de o hotărâre a Consiliului Local Cut pentru a fi aderaţi la GAL. Nu am primit-o şi acest lucru ni s-a părut aberant. Practic a fost refuzată dezvoltarea comunei. Există posibilitatea ca din 2015 să fie aderată comuna, însă depinde de Ministerul Agriculturii dacă va permite acest lucru. Cutul mai are nevoie şi de acordul celorlalţi 21 de membri din GAL-ul Ţara Secaşelor, însă cred că în proporţie de 90 la sută vor putea adera”. Acum, aparatului legislativ al comunei Cut nu îi rămâne decât să facă toate demersurile pentru a îndeplini condiţiile de aderare la GAL. Dacă vor îndeplini toate condiţiile cutenii pot face pasul spre dezvoltare, iar comuna îşi poate lărgi orizontul în ceea ce priveşte investiţiile pe termen lung în slujba cetăţeanului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.