sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » SC Apa CTTA SA este pasibilă de sancţiuni care pot să ajungă la 100.000 de lei, după ce a fost găsită vinovată de dezastrul ecologic de la Daia Română

SC Apa CTTA SA este pasibilă de sancţiuni care pot să ajungă la 100.000 de lei, după ce a fost găsită vinovată de dezastrul ecologic de la Daia Română

Publicat în 12.06.2017 la ora 23:34

La sfârșitul lunii mai, la Daia Română, s-a produs un dezastru ecologic în mediul privat, soldat cu aproape 40 de tone de pește mort. Din cele 7 iazuri ale societății Delta Plus, de la Daia Română, doar în cel mai mare, ce acoperă aproape 10 hectare, s-a consemnat mortalitate piscicolă. A fost nevoie de aproape o săptămână pentru recoltarea peștilor morți aflați la suprafața iazului. Patronul societății Delta Plus, Gheorghe Bedreagă, susține că e vorba de 36 de tone de pește mort.

”Problema noastră principală este stația de epurare din comuna Daia Română, care nu a funcționat niciodată la parametrii la care ar fi trebuit. Au fost aplicate sancțiuni celor de la Apa CTTA, a fost stabilit un plan de măsuri ce trebuie urmat, dar…”. Peștele mort recoltat din iazul de la Daia Română a fost transportat la o firmă din Arad, pentru a fi incinerat. Dezastrul ecologic a produs pagube mari: cheltuielile cu transportul și neutralizarea peștelui au ajuns la aproape 70.000 de lei, iar paguba produsă de cele aproape 40 de tone de pește mort ajunge la aproape 300.000 de lei. lStație de epurare de… decor? Potrivit specialiștilor, dar și celor ce administrează iazurile de la Daia Română, se pare că stația de epurare din comună nu a funcționat la parametrii necesari niciodată în cei 4-5 ani de când a fost inaugurată și se află în administrarea Apa CTTA.

Specialiștii au luat probe din apa iazului atât la momentul producerii accidentului ecologic, cât și în perioada de minivacanță de la începutul acestei luni. Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, rezultatele sunt clare: sunt depășiri la stația de epurare de la Daia Română, iar printre măsurile stabilite de comisari este și curățarea stației. Măsurile comisarilor vin la pachet cu sancțiunile. Pentru că s-au înregistrat depășiri ale parametrilor autorizați în toată această perioadă, mai ales la amoniu și CCO-CR (conținut chimic de oxigen, care determină gradul de poluare al apei) administratorul stației de epurare – Apa CTTA – e pasibil de amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei, în conformitate cu legislația în vigoare.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.