sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Reabilitarea podului din localitatea Dobra, de pe „Drumul Regelui” – DN 67C, rămâne încă în licitație

Reabilitarea podului din localitatea Dobra, de pe „Drumul Regelui” – DN 67C, rămâne încă în licitație

Publicat în 30.11.2019 la ora 17:40

Termenul de depunere a ofertelor pentru reabilitarea podului aflat pe ”Drumul regelui”, la intersecția cu DN 67C – Transalpina, între Șugag și Dobra, ce duce spre Jina – Sibiu,  a fost prelungit până în 22 noiembrie 2019.

Potrivit expertizei tehnice, podul construit în urmă cu 46 de ani, în anul 1973, prezintă degradări majore și se impunea a fi reabilitat. Podul cu pricina a fost cu atât mai solicitat în ultima vreme cu cât numărul de turiști care acced cu mașinile pe Transalpina este mai mare.

Ruta integrală a Drumului Regelui (DJ 106 E – DN 67 C, o lungime 138 km) este Săliște – Tilișca – Rod – Poiana Sibiului – Jina – Dobra – Șugag (DJ 106 E) – lacul Tău – lacul Oașa – Obârșia Lotrului – Rânca – Novaci (DN 67 C). Credeți sau nu, dar cât e vremea bună, din primăvară până în toamnă, acest pod este încălecat de sute de mașini pe zi. Atunci când intră în reparații capitale o să fie cu siguranță o problemă de ambuteiaj, deoarece se va circula doar pe o singură bandă, cel puțin 3 ani de zile, cât este termenul maxim de finalizare a intervenției de consolidare.

Consiliul Județean Alba a pus la bătaie, pentru modernizarea și consolidarea acestui drum, peste 630.000 de lei de la bugetul județului. Potrivit expertizei tehnice, podul construit în urmă cu 46 de ani, în anul 1973, prezintă degradări majore și se impunea a fi reabilitat. Podul de peste râul Sebeș, amplasat pe DJ 106E, la km 52 + 150, la intersecția cu DN 67C – Transalpina, are o lungime totală de aproximativ 28,40 metri, cu două deschideri, cu lățimea părții carosabile de aproximativ 6 metri, două trotuare de un metru lățime și două grinzi de parapet pietonal de 0,20 metri.

Podul face legătura cu judeţul Sibiu, dar şi cu municipiul Sebeş şi implicit cu municipiul Alba Iulia, reşedinţă de judeţ, respectiv cu drumul naţional DN 7 şi apoi cu municipiul Deva. Construcţia, executată în anul 1973, este de o importanţă vitală pentru locuitorii comunei Şugag, fiind unica soluţie de traversare a râului Sebeş.

Podul se află în domeniul public al judeţului Alba, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 974/2002, privind atestarea domeniului public al judeţului Alba, precum şi a municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Alba şi în administrarea Consiliului Judeţean Alba, conform Hotărârii Guvernului nr. 540/2000, privind aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice şi a drumurilor de utilitate privată deschise circulaţiei publice, cu modificările şi completările ulterioare

De la construcţia podului până în prezent au fost executate doar lucrări minore de întreţinere curentă şi periodică, fără a se interveni prin lucrări de reparaţii capitale asupra structurii de rezistenţă. În consecinţă, ca urmare a stării avansate de deteriorare a acestuia, în perioada septembrie – octombrie 2018 a fost efectuată o expertiză tehnică din care rezultă starea tehnică a podului ca fiind nesatisfăcătoare şi s-a propus reabilitarea şi consolidarea lui pentru asigurarea parametrilor necesari pentru un pod aferent unui drum judeţean.

În perioada ianuarie – aprilie 2019 a fost elaborată documentaţia pentru avizarea lucrărilor de intervenţii de către SC GG TEHNIC PROIECT SRL Sibiu, verificată de verificator tehnic atestat SC EMPO CONSULT SRL şi aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 144 din 28 iunie 2019.

Proiectul îşi propune creşterea gradului de confort şi siguranţă a circulaţiei auto şi pietonală în zonă şi implicit duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din judeţul Alba.Vor fi efectuate lucrări de demolare a zonei carosabile şi a celei pietonale, consolidarea suprastructurii şi a infrastructurii, lărgirea părţii carosabile, refacerea căii de rulare, asigurarea scurgerii apelor de pe pod, asigurarea siguranţei circulaţiei (indicatoare, marcaje, parapeţi etc.), amenajarea albiei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.