sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Proiect al Primăriei Sebeş: Creşă şi grădiniţă pentru 85 de copii, amenajate într-o fostă centrală termică şi un fost depozit de cărbune în cartierul Valea Frumoasei

Proiect al Primăriei Sebeş: Creşă şi grădiniţă pentru 85 de copii, amenajate într-o fostă centrală termică şi un fost depozit de cărbune în cartierul Valea Frumoasei

Publicat în 25.03.2017 la ora 10:45

În Sebeș, un municipiu în care se constată o creștere demografică constantă în ultimii ani datorită investițiilor străine și românești importante derulate aici, nu există nicio creșă, iar spațiul în grădinițele existente este insuficient.

Cererile venite din partea familiilor tinere sunt tot mai multe, astfel că primăria dorește să amenajeze o creșă și o grădiniță, prin transformarea unor clădiri în care a funcționat o centrală termică și un depozit de cărbune, în cartierul Valea Frumoasei. Potrivit reprezentanților Primăriei Sebeș, costurile investiției s-ar ridica la 3.067.597 de lei. Proiectul a fost depus spre finanțare la Miniserul Dezvoltării, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală 2017.

”Investiția presupune construirea unei noi clădiri cu suprafața de 969 de metri pătrați. Această unitate școlară va putea primi și educa până la 85 de copii, 25 de antepreșcolari și 60 de preșcolari. Unitatea nou înființată va fi dotată cu aparatură, mobilier, dotări pentru locuri de joacă și dotări aferente PSI. În privința prognozelor pe termen mediu şi lung privind viitorii beneficiari ai investiției, arătăm că în municipiul Sebeș (localitate cu mai mult de 27.000 de locuitori) nu există la ora actuală nicio unitate de tip creșă, în ciuda numeroaselor solicitări în acest sens venite din partea familiilor. De asemenea, locurile existente în grădinițele funcționale sunt insuficiente”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Tendința demografică la nivelul municipiului Sebeș este crescătoare, de la an la an consemnându-se creșteri care urmează evoluția bună a economiei și a investițiilor. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, Sebeșul este orașul din România cu cea mai mare sumă investită/locuitor – investiții străine și naționale. Progresul economic accentuat aduce după sine stabilirea forței de muncă în municipiu, în majoritate familii tinere, fapt care accentuează de la an la an cererea de locuri în creșe și grădinițe.

Având în vedere faptul că mulți copii trebuie să parcurgă distanțe mari pentru a ajunge la grădiniță, aspect coroborat cu multitudinea cererilor din partea cetăţenilor municipiului Sebeş pentru construirea unei astfel de unităţi în cartierul Valea Frumoasei, se impune necesitatea amenajării unei creşe şi a unei grădiniţe. În clădirile care urmează a fi transformate în creșă și grădiniță nu a mai fost desfășurată nicio activitate de la trecerea la sistemul de încălzire individual, în urmă cu câțiva ani. Potrivit reprezentanților primăriei, la nivelul municipiului există suficient personal calificat pentru noua unitate de învățământ.

I. P.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.