sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » Primăria Sebeş vrea să rupă contractul de concesiune al cimitirului municipal înainte de termen – 4 hectare de porumb, cultivate de administratorii obiectivului fără acordul primăriei

Primăria Sebeş vrea să rupă contractul de concesiune al cimitirului municipal înainte de termen – 4 hectare de porumb, cultivate de administratorii obiectivului fără acordul primăriei

Publicat în 08.04.2017 la ora 10:00

Noua administrație sebeșeană, instalată la conducerea primăriei în vara anului trecut, vrea să rezilieze contractul de concesiune pentru cimitirul municipal, nemulțumită de felul cum este administrat obiectivul.

Cimitirul a fost concesionat în urmă cu 15 ani Asociației Familiale Cutean Mircea, care desfășura și desfășoară și în prezent activități de pompe funebre. Ulterior, prin actul adițional din 2010, concesionar este desemnat Cutean Avram Mircea Întreprindere Individuală, iar printr-un alt act adițional încheiat în 2013 calitatea de concesionar o are Cutean M. Veronica – Întreprindere Individuală.

O comisie a Primăriei Sebeș împuternicită cu verificarea obligațiilor asumate de concesionar în ceea ce privește cimitirul orașului a constatat recent mai multe nereguli, motiv pentru care, într-una din ședințele următoare, aparatul de specialitate al primăriei va propune rezilierea unilaterală a contractului de concesiune care, în mod normal, ar trebui să expire abia în 2020. De cealaltă parte, concesionarul Veronica Cutean susține că actul expiră abia în 2051 și invocă o hotărâre de consiliu local din 2003, care însă nu s-a concretizat și cu modificarea contractului.

Cea mai importantă neregulă constatată de comisia numită de primărie să evalueze situația efectivă se referă la faptul că o mare parte a suprafeței destinate cimitirului, în speță circa 4 hectare, au fost cultivate cu porumb în 2016 fără ca primăria să fie informată. ”Concesionarul are dreptul de a culege fructele bunurilor care fac obiectul concesiunii, potrivit naturii și scopului stabilit de părți în contractul de concesiune. Având în vedere că pe o suprafață de aproximativ 4 ha concesionarul a cultivat porumb fără aprobarea concedentului, comisia apreciază că în felul acesta concesionarul a încălcat obligația de la Art. 5.1. referitoare la scopul și obiectivele contractului, practic producându-se o deturnare a destinației terenului în speță, precum și o alterare a peisajului, străină naturii și scopului pentru care s-a încheiat concesiunea activității.

Referitor la solicitarea comisiei de a da explicații cu privire la cultura de porumb din incinta cimitirului și veniturile obținute în legătură cu aceasta, în răspunsul doamnei Cutean Veronica se menționează că acest aspect se va avea în vedere în darea de seamă pe semestrul II 2016.
În cuprinsul dării de seamă pe semestrul II 2016 doamna Cutean Veronica, în calitate de administrator al Cimitirului Municipal, nu face însă nici o referire în acest sens”, se arată în raportul comisiei. Alte nereguli constatate au fost: aleile cimitirului nu sunt îngrijite și nu există împrejmuire la suprafața concesionată. În schimb, administratorul și-a îndeplinit obligația de a construi o capelă a cărei valoare de inventar este de 187.530 de lei, valoarea pavajelor din cimitir este în sumă de 197.888 de lei, iar porțile cimitirului și grupul social au fost realizate în regie proprie. De asemenea, administratorul este la zi cu plata obligațiilor, cuantumul anual al redevenței fiind de 750 de dolari pe an.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.