sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Primăria Săsciori a recuperat în instanță 1.700 de hectare de pășune alpină de la județul Hunedoara

Primăria Săsciori a recuperat în instanță 1.700 de hectare de pășune alpină de la județul Hunedoara

Publicat în 25.06.2014 la ora 14:15

pasune-alpina-sureanuAdministraţia locală din comuna Săsciori a câștigat în instanță o bucată însemnată din suprafaţa localităţii și a județului Alba, după ce s-a judecat cu Primăria Petrila, din judeţul Hunedoara.

Primăria localității Săsciori, situată pe Valea Sebeșului, a revendicat în urmă cu șase ani suprafaţa de păşune alpină deţinută de localitatea din estul Văii Jiului.

Edilul Nicolae Florin Morar a revendicat teritoriul în baza unui document din 1926. Procesul dintre cele două primării a fost înregistrat la Petroşani, apoi strămutat la altă instanţă şi în cele din urmă a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia.

Astfel, în urma acestei victorii, granițele teritoriului județului Alba urmează să se reîntregească cu o suprafață de 1.700 de hectare de pășune alpină de cea mai bună calitate.

Potrivit reprezentanțiilor Primărirei Săsciori nu există încă o decizie definitivă și irevocabilă în acest sens, dar speră ca în luna iulie, când litigiul are programat un nou termen situația să se clarifice complet iar administrația locală să primească titlul de proprietate pe suprafața respectivă.

Suprafețele revendicate sunt cunoscute de localnici sub numele de Măgura și Aușel, iar deși din punct de vedere administrativ aparținea localității Petrila din Hunedoara, pășunea era folosită de ciobanii și turmele de la Săsciori.

• Miza financiară

Miza financiară în acest caz este foarte mare, întrucât sumele care reprezintă subvenția pe un hectar de pășune alpină sunt semnificative, ele putând ajunge la peste 170 de euro, iar aici este vorba despre 1.700 de hectare.

Comuna Săsciori este situată în nordul judeţului Alba, la 10 km de municipiul Sebeş şi este strabătută de drumul naţional DN 67 C Sebeş -Novaci, care trece prin satele Sebeşel, Săsciori, Laz şi Căpâlna. Cel mai apropiat oraş cu mai mult de 60.000 de locuitori ( Alba Iulia ) se află la 25 de km. Comuna este situată la o altitudine cuprinsa între 300 m si 1.107 m.

Din punct de vedere morfologic, teritoriul comunei se află situat pe valea Sebeşului, între culmile nordice ale munţilor Cindrel în partea estică şi Şureanu în vest.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.