sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Ordinul Arhitecţilor din România se implică în scandalul rezidenţial de la Sebeş

Ordinul Arhitecţilor din România se implică în scandalul rezidenţial de la Sebeş

Publicat în 23.01.2014 la ora 10:00

Serban-TiganasLa finele anului trecut s-a iscat un scandal “monstru” la Sebeş, între locuitorii unei zone rezidenţiale dintre Sebeş şi Petreşti şi o parte a Consiliului Local Sebeş.

Proiectul cu pricina, respectiv modificarea unui Plan Urbanistic Zonal a devenit extrem de controversat, iar în acest sens cetăţenii nemulţumiţi au apelat la preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, arhitectul Şerban Ţigănaş pentru a fi lămuriţi dacă modificarea PUZ-ului se poate face sau nu. Prezent la una dintre şedinţele Consiliului Local Sebeş, arhitectul a analizat cazul şi a trimis o scrisoare deschisă către Primăria Municipiului Sebeş, pe numele primarului Alexandru Dăncilă, scrisoare pe care locuitorii zonei în cauză au dorit să o facă publică prin intermediul ziarului „Unirea”.

“Stimate domnule primar,
Vă adresez o scrisoare deschisă pentru că subiectul ei este de interes public. În primul rând vă mulţumesc pentru posibilitatea pe care mi-aţi oferit-o de a vorbi în cadrul şedinţei Consiliului Local Sebeş din 23.12.2013. Încercam să transmit atunci tuturor celor prezenţi faptul că dezvoltarea prin construirea de locuinţe este dezirabilă, apreciabilă, meritorie pentru cei care o realizează şi o încurajează, dar dacă nu învăţăm din greşelile făcute recent în alte locuri în numele dezvoltării, riscăm să compromitem definitiv zone întregi din oraşe. Încercam să arăt că este total insuficient, pentru a obţine calitatea unei zone de locuit, să fie respectate prevederile legale şi procedurile din legislaţie. În fapt toate marile erori ale construirii şi distrugerii s-au făcut sub acoperirea legilor momentului şi mai ales prin interpretarea lor.
Încercam să vă spun ceea ce ştiţi perfect, trăind în Sebeş şi anume că specificul locuirii din localitatea dumneavoastră trebuie păstrat şi în cazul construirii de locuinţe colective, lucru perfect posibil dacă nu vă îndepărtaţi prea mult de modul de ocupare al terenurilor, de la densităţi ale construirii apropiate de cele tradiţionale şi folosiţi cu moderaţie şi echilibru modalităţile de combinare a mai multor tipologii de locuire, care pot fi altfel incompatibile. Mi-am permis să sugerez că discuţia trebuie să continue, că nemulţumirile şi îngrijorările locuitorilor din vecinătate trebuie luate în considerare şi creat un mediu de dialog care să conducă la găsirea echilibrului necesar. Am afirmat faptul că între locuinţele unifamiliale şi apartamentele în locuinţe colective cu mare densitate există forme intermediare care pot fi luate în considerare pentru zona dintre Sebeş şi Petreşti, care a declanşat această discuţie. Am asistat din păcate la incapacitatea de a dialoga şi de a găsi soluţii convenabile, dintre cetăţenii care suţin proiectul, care i se opun şi aleşii lor. Aplauzele audienţei de după intervenţia mea au făcut un consilier local să spună că reprezintă o jignire la adresa Consiliului, când de fapt au fost o firească manifestare a aprecierii unor oameni asupra argumentelor. Nemulţumirile faţă de situaţia de pe hârtie se vor transmite oamenilor care vor locui în noile construcţii şi vecinilor lor dacă nu reuşiţi să creaţi cadrul pentru dialog. Astfel de situaţii s-au întâmplat în multe oraşe şi cartiere noi, din aceleaşi motive şi au condus la măsuri uneori tardive din partea administraţiilor. Sebeşul nu este încă în situaţia de a face faţă unei astfel de crize şi poate adopta măsuri înţelepte. Acesta este motivul pentru care vă scriu. Am convingerea că însăşi societatea de dezvoltare imobiliară, care evoluează împreună cu clienţii săi, arhitecţii şi mai ales cetăţenii vor avea o mult mai mare satisfacţie dacă proiectul va fi discutat şi adaptat intereselor deocamdată divergente şi chiar opuse ale grupărilor care s-au format.
Stimate domnule primar, în vară v-am adresat o scrisoare din partea Ordinului Arhitecţilor din România, prin care vă propuneam un parteneriat pentru a organiza un concurs de soluţii pentru amenajarea zonei centrale a Sebeşului, cu accent pe zona parcului şi a lacului. Nu aţi răspuns. Apreciez însă faptul că aţi încurajat studiile realizate de studenţii facultăţii de arhitectură din Cluj, care au ilustrat varietatea de opţiuni şi potenţialul zonei. Sper ca acest exerciţiu să fie o premisă bună pentru ceea ce veţi face în continuare. Sper ca de această dată să vă aplecaţi asupra argumentelor şi propunerilor din această scrisoare. Am convingerea că veţi accepta dialogul pentru a găsi soluţia optimă pentru acest proiect, veţi avea în continuare capacitatea de a implementa fără conflicte toate proiectele următoare din zonă, iar încrederea în rolul de mediator al intereselor şi de garant al calităţii dezvoltării, care trebuie să fie instituţia pe care o conduceţi, va creşte. În acest sens vă rog să primiţi, domnule primar, tot sprijinul pe care organizaţia pe care o prezidez îl poate oferi.

Vă rog să primiţi de asemenea expresia aprecierii pentru rolul pe care îl aveţi, cu cele mai bune intenţii.

Arh. Şerban ŢIGĂNAŞ – preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România”

Facebook 

Ordinul Arhitecţilor din România se implică în scandalul rezidenţial de la Sebeş
5 (100%) 2 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.