sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş a găzduit manifestarea omagială “110 ani Sava Henţia – un maestru al penelului”

Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş a găzduit manifestarea omagială “110 ani Sava Henţia – un maestru al penelului”

Publicat în 20.02.2014 la ora 19:27

manifestare-omagiala-sebes-feb-2014Astazi, 20 februarie 2014, în cadrul Muzeului „Ioan Raica” din Sebeş, a avut loc omagierea artistului plastic născut la Sebeşel, Sava Henţia. La eveniment au participat primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, viceprimarul Adrian Bogdan, directorul Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga din Alba, dir. Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Constantin Salapi, dir. Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, Radu Totoian, Ioan Basca reprezentant CJ Alba, pictorii sebeşeni Dori Susan şi Eugen Macinic.

În cadrul evenimentului au susţinut un mini-concert cu muzică clasică Adriana Jurca şi Liviu Cernat şi la chitara clasică, tânărul Andrei Bir, coordonat de prof. Dragoş Tudor. Profesor Ioana Raica, a vorbit numerosului public despre viaţa şi activitatea pictorului Sava Henţia.

La manifestare au participat, profesori, artiştii plastici, dar şi elevi de la liceele din Sebeş.

Sava Henţia (n. 1 februarie 1848, Sebeşel, Alba – d. 21 februarie 1904)

Sava Henţia a studiat la Bucureşti (elev al lui Theodor Aman), Roma şi Paris.

A participat la Războiul de Independenţă (1877-1878), timp în care a pictat numeroase scene de campanie, fiind considerat un adevărat reporter de război. Din acea perioadă au rămas desenele Soldat călare, Trecerea Dunării la Corabia, Lângă Lagărul din Calafat. Alte desene au devenit ulterior compoziţii executate în acuarelă şi ulei, între care se reliefează lucrările Întâlnirea şi Transport de provizii pe front.

A fost primul profesor al pictoriţei Ottilia Michail Oteteleşanu (între 1899 si 1903), înainte ca aceasta să fie descoperită de Nicolae Grigorescu, în anturajul casei regale.

Între anii 1901-1902, Sava Henţia a luat parte la lucrările de restaurare din Mănăstirea de la Brebu, participând la refacerea picturii tâmplei şi altarului. De asemenea, în interiorul bisericii ortodoxe de zid a cimitirului (sec. XVIII) din municipiul Sebeş există lucrări ale lui Sava Henţia.

La Mănăstirea Cernica, în biserica principală a mănăstirii, cu hramul Sfântul Gheorghe, în pronaos se găsesc portretele ctitorilor acestei biserici, operă a pictorului Sava Henţia.

“Secretul”, “Flori”, “Ţărăncuţa”, “Întâlnirea”, “Târgul Moşilor”, “Cai la conovăţ”, “Moara” sunt doar câteva dintre lucrările artistului.

Lucrările sale sunt expuse în multe muzeee între care: Muzeul Colecţiilor din Bucureşti, Muzeul orăşenesc “Ioan Raica” din Sebeş, Muzeul de Artă “Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea, Muzeul de Artă din Constanţa, Muzeul “Teohari Antonescu” din Giurgiu, Muzeul de artă din Braşov, Muzeul de artă judeţean Prahova “Ion Ionescu-Quintus”din Ploieşti.

În satul Sebeşel a existat Casa memorială “Sava Henţia”, înscrisă pe lista monumentelor istorice. Casa s-a degradat continuu, iar în noaptea de 23/24 septembrie 2001 s-a dărâmat acoperişul casei memoriale.În consecinţă, casa memorială a fost scoasă de pe lista monumentelor istorice.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.