sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » Municipalitatea din Sebeș a plătit pentru gazonul, care s-a uscat la două luni după ce a fost pus, aproape același preț pe care l-a plătit FRF pentru cel de pe Național Arena

Municipalitatea din Sebeș a plătit pentru gazonul, care s-a uscat la două luni după ce a fost pus, aproape același preț pe care l-a plătit FRF pentru cel de pe Național Arena

Publicat în 26.09.2017 la ora 20:10

Gazonul pus în primăvară, la Sebeş, și care s-a uscat pe alocuri în doar două luni, după ce a fost montat, a costat aproape cât cel înlocuit pe Național Arena, potrivit informațiilor trimise de primărie la solicitarea noastră și a celor din presa centrală.

De la începutul anului, în Sebeș s-au îmbrăcat cu gazon natural 9.564,8 mp, iar prețul pentru un metru pătrat a fost 31,4 lei, care a inclus decopertarea suprafețelor, nivelarea terenului, umplerea cu pământ, montarea, administrarea de îngrășământ chimic și transport.

Potrivit unei știri publicată în 20 august 2017 cu titlul ”EXCLUSIV: Gazonul e GATA si arata excelent!  Primele imagini cu terenul de pe National Arena dupa ce a fost inlocuit in timp RECORD”, pe sport.ro, gazonul din Sebeș este comparabil, la PREȚ, cu cel al stadionului din București.

Gazonul de Romania e mult mai ieftin decat optiunile din strainatate. Steaua si Federatia Romana de fotbal trebuie sa achite 60.000 de euro dupa efectuarea lucrarii (50.000 gazonul si 10.000 costuri de montaj)”, potrivit sport.ro.

Național Arena, inaugurat în septembrie 2011, are o capacitate de 55.600 de locuri, iar dimensiunea terenului este de 105 metri lungime și 68 lățime. Astfel, stadionul din București are o suprafață  de 7.140 de metri. Ținând cont de informațiile publicate de Sport.ro, potrivit cărora prețul gazonului a fost 60.000 de euro, un calcul simplu ne arată că un metru pătrat de pe Național Arena a fost 8,4 euro, în vreme ce la Sebeș a fost 6,8 euro.

De asemenea, firma care susține că a montat și livrat cel mai gazonul pe Național Arena, a postat pe Facebook, următorul mesaj: ”Livram gazon romanesc pentru Arena Nationala. Cu doar 6 EUR/ mp costul poate fi amortizat la toate meciurile mari pe Arena, conform opiniei la TVR a d-lui Viceprimar PMB Aurelian Badulescu. Pentru ca pe viitor sa nu mai schimbam gazonul in graba si sa poata fi lasat sa prinda radacini inainte de joc, asteptam PMB pentru elaborarea unui plan de productie si stoc a gazonului Super Sport. Azi am incheiat contractul de livrare cu FRF si FCSB, iar in 3 zile terenul ar trebui sa fie acoperit cu gazon, in ciuda caldurii si a greutatilor. Suntem romani, deci putem! Gazonul pe Arena a fost schimbat in medie la 6 luni, pentru ca se joaca mult. Pe gazonul de acum se va juca imediat dupa montaj, asa ca tineti-i pumnii!”.

De asemenea, și Digi24.ro a scris că prețul gazonului de pe Național Arena a fost 60.000 de euro, într-o știre publicată în 21 august cu titlul ”VIDEO. Cum arată gazonul românesc de 60.000 de euro montat pe Arena Națională”.

Revenind la gazonul de la Sebeș, conform informațiilor furnizate de primărie, în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, achiziția s-a realizat în baza Legii 98/2016 privind achizițiile publice, utilizând catalogul de produse de pe platforma de achiziții publice SEAP.

Contractul a fost a fost semnat în 12 mai, iar montarea gazonului în 13 iunie.

În prima etapă, de tunderea și udarea ierbii s-a ocupat firma de la care s-a achiziționat gazonul – SC Bell Flower SRL – iar de întreținerea lui se va ocupa persoanele din compartimentul zone verzi S.P.A.P. Sebeș.

O parte foarte mică din gazonul din Sebeș care s-a uscat  a fost înlocuit pe cheltuiala firmei de la care s-a achiziționat, fiind în garanție.

În ceea ce priveşte motivul uscării rulourilor de gazon de pe centrul municipiului Sebeş (str.Lucian Blaga, respectiv zona din faţa zidului de fortificaţie al Bisericii evanghelice) s-a datorat (a fost cauzat – n.a.) razelor solare reflectate de către zidul bisericii fortificate direct pe brazdele înierbate, proaspăt montate, ținându-se cont de temperaturile foarte ridicate din perioada respectivă.

Menţionăm fapul că udarea «insuficientă» nu este un motiv real şi justificat, deoarece în cazul acesta întregul lot, ba chiar toată suprafaţa respectivă plus cele învecinate ar fi fost uscate ca şi cea în cauză. Rulourile/brazdele înierbate afectate au fost înlocuite deja cu altele, această lucrare plus noul material (rulourile înierbate/ brazdele înierbate) au intrat în garanţie, costul fiind suportat în întregime de către firma care a asigurat montajul.

În ceea ce priveşte uscarea marginilor gazonului montat anul acesta, motivul este de asemenea înfierbântarea marginilor rulourilor datorată (cauzată de – n.a.) bordurilor încinse în urma razelor solare și a temperaturilor ridicate”, se justifică reprezentanții Primăriei Sebeș.

Municipalitatea din Sebeș a plătit pentru gazonul, care s-a uscat la două luni după ce a fost pus, aproape același preț pe care l-a plătit FRF pentru cel de pe Național Arena
5 (100%) 7 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.