sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Ştirea ta » Mistreții și mai nou ursii fac ravagii în gospodăriile oamenilor din satele Arţi, Bârsana, Mărtinia şi Tău Bistra, din comuna Șugag

Mistreții și mai nou ursii fac ravagii în gospodăriile oamenilor din satele Arţi, Bârsana, Mărtinia şi Tău Bistra, din comuna Șugag

Publicat în 19.07.2019 la ora 8:51

Aproape zilnic, oamenii din satele Arţi, Bârsana, Mărtinia şi Tău Bistra, care aparţin de comuna Şugag, vin la primărie şi reclamă că porcii mistreţi le strică culturile de cartofi şi fâneţele. Se ştie că în zona de munte doar cartoful este baza, iar fâneţele produc fân pentru hrana animalelor, pe timpul iernii.

Din păcate, acestea sunt distruse de porcii mistreţi. La fel sunt atacate şi animalele domestice de către urşii care bântuie în partea de jos, cât şi în satele de vacanţă Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului. Acolo au rupt capacele europubelelor în căutarea hranei, au împrăștiat gunoiul.

Nu-i de-ajuns, avem destui urşi pe raza comunei, am observat că s-au îngrijit mai “marii pădurilor” să ne facă cadou urşi. Dacă au atacat în zona Alba Iulia, de ce n-ar ataca şi în zona Şugag?!

ncă din prima zi după relocare o stână a fost atacată, deja s-au făcut pagube. El sau altul. Nu înţeleg de ce autorităţile din România ţin mai mult la animalele sălbatice decât la cele domestice. La orice oră pot fi atacaţi şi oamenii, ce este de făcut?

Sigur o să ni se spună ca oamenii să-şi închidă animalele şi terenurile, dar mai bine ar fi închise răpitoarele, că nu merg animalele domestice peste ele, ci invers…

Acest lucru a fost semnalat de foarte mulţi ani dar în zadar ne zbatem şi ne luptăm cu morile de vânt. Ca cetăţean şi primar al comunei Şugag sunt foarte indignat de toate aceste aspecte. În urmă cu un an și jumătate au fost omorâte de urs niște vite, s-a constituit o comisie care s-a deplasat la faţa locului, s-au promis despăgubiri şi păgubitul a rămas cu paguba.

Este revoltător ce se întâmplă, cum se poate aşa ceva, o să asistăm la depopularea satelor, în zadar primăria a investit în alimentări cu apă, curent, drumuri și altele.

Locuitorii vor lăsa tot ce au agonisit într-o bună zi şi o să plece. Trist!

C. J.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.