Rămâi conectat

Actualitate

Minutul de istorie, la Sebeș – Personalități ale Unirii: Protopopul ortodox al Sebeșului, Sergiu Medean (1862-1938)

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sergiu Medean a fost preot şi protopop ortodox al Sebeşului, între 1895 şi 1938. Personalitate marcantă a orașului, a fost implicat în viața socială şi culturală a comunității românești. Încă din perioada studenției, la Seminarul Teologic Andreian din Sibiu, a început să se remarce prin atitudinea sa proromânească publicând, în calitate de colaborator, în revista manuscrisă „Musa”.

Și-a început activitatea preoțească ca protodiacon la Sibiu, în anul 1886, iar șase ani mai târziu era preot la Sebeş, din 1895 ocupând funcția de protopop. Stabilit la Sebeş, nu a stat deoparte, implicându-se în mișcarea de emancipare a meseriașilor şi comercianților români din localitate, depunând eforturi, încă din anul 1892, pentru înființarea Reuniunii „Andreiana” pentru meserii şi industrie din Sas-Sebeş, în ciuda șicanelor autorităților vremii, după cum mărturisea „[…] noi numaidecât am înaintat statutele spre aprobare, dar speranțele noastre în curând trebui să sufere o lovitură, căci aprobarea statutelor ni se denegă. De trei ori le-am așternut spre întărire până când la acest an, în 19 mai, am fost fericiți de a primi statutele întărite”.

Promovarea meseriilor şi a industriei în cadrul comunității românești era o problemă de mare actualitate pentru sfârșitul secolului al XIX-lea, impusă de necesitatea formării meseriașilor români, care să contribuie la progresul comunității. Implicarea lui Sergiu Medean a fost mai mult decât binevenită, fapt care i-a determinat pe membrii reuniunii să-l aleagă președinte ad-hoc. Ulterior, după ce funcția a fost preluată de preotul Zevedei Mureșan, Sergiu Medean a devenit membru de onoare al reuniunii.

A fost victima represiunilor întreprinse de autoritățile maghiare, fiind arestat, deportat şi deținut la Rust-Şopron, din 29 august 1916 până în 13 martie 1917. Întors la Sebeş, a fost delegat de drept la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia şi conducător, alături de protopopul greco-catolic Ioan Simu, al delegației românești la acest eveniment, urmându-i acestuia la conducerea Consiliului Național Român din Sebeş, în perioada 31 decembrie 1918 – 13 februarie 1919.

După Unire, a continuat să activeze pe plan spiritual, cultural şi chiar sportiv, din anul 1927 devenind membru de onoare al clubului sportiv ,,Avântul” din Sebeş. S-a pensionat în anul 1931 şi s-a stins din viață șapte ani mai târziu, la 20 iulie 1938, fiind înhumat în cimitirul ortodox din Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Evaziune fiscală uriașă, din afaceri cu fier vechi, la Sebeș. O femeie de 57 de ani a fost condamnată la închisoare cu executare

sebesinfo.ro

Publicat

în

O femeie din Sebeș, fost administrator al unei societăți comerciale din Municipiu, a fost condamnată definitiv la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Aceasta administra o firmă care colecta fier vechi.

Faptele au avut loc în perioada ianuarie 2012 – martie 2015. În total, în dosar au fost judecați 14 inculpați, dintre care doi (femeia condamnată și soțul acesteia) pentru evaziune fiscală, iar restul pentru complicitate la evaziune fiscală. Bărbatul a decedat în timpul judecării dosarului, instanța dispunând încetarea procesului penal.

Și în cazul celor 12 inculpați s-a dispus încetarea procesului penal, motivul fiind prescrierea faptelor. Aceștia nu au scăpat, însă, de plata prejudiciului la bugetul de stat. În total, cei 13 au de achitat aproape trei milioane de lei, sumă la care se adaugă accesoriile ce vor fi calculate potrivit prevederilor legale.

Potrivit actului de sesizare a instanței, inculpata (Ileana S.), în calitate de reprezentant al societății pe care o administra, a acționat în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat (TVA și impozit pe profit), sens în care, în perioada ianuarie 2012 – martie 2015, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a înregistrat în documentele contabile ale societății un număr de 1.135 facturi fictive, în valoare totală de 5.367.871 de lei, reprezentând achiziții nereale de mărfuri de la nouă firme. Femeia este de etnie romă, la fel ca majoritatea celorlalți inculpați.

Dosarul a fost judecat de două ori, în prima fază Tribunalul Alba pronunțând o soluție de condamnare a tuturor inculpaților, la un total de peste 80 de ani de închisoare. În rejudecare, procesul s-a prelungit, iar faptele de complicitate la evaziune s-au prescris.

• Cum a încercat femeia să scape de acuzații

Femeia condamnată a încercat să scape de acuzații, susținâd că a fost constrânsă moral și fizic de către soț, care, între timp, a decedat. „După ce soțul său, coinculpat în speță, a decedat, inculpata a invocat agresiunile și starea de temere la care ar fi fost supusă, aspecte pe care instanța nu le consideră deloc verosimile”, a susținut instanța de la Curtea de Apel Alba Iulia, care a provocat, marți, sentința definitivă.

Magistrații au constatat că implicarea femeii în săvârșirea infracțiunilor este dovedită prin probatoriul administrat, aceasta fiind administrator al societății atât în fapt, cât și în drept timp de mai bine de trei ani, așa cum reiese inclusiv din cuprinsul propriei declarații date în etapa de urmărire penală. Ileana S. a invocat și faptul că nu știe să scrie ori să citească.

„Afirmația este nesinceră, fiind contrazisă de cererea redactată și semnată de aceasta, regăsită în dosarul primei instanțe, prin care solicită să îi fie acordat un termen pentru angajarea unui apărător. În declarația dată în ședința publică din data de 06.12.2021 menționează că «(…) am învățat să scriu de la copii», dar «nu știu să citesc», aspect ce sfidează raționamentul logic. S-ar putea admite că o persoană poate citi, dar nu știe să scrie, însă invers nu este posibil, pentru că scrisul ar deveni o înșiruire de caractere fără sens pentru autor”, se mai susține în hotărârea instanței, pronunțată în 20 februarie 2024.

În aceeași zi, femeia a fost ridicată de la domiciliu de către polițiști și transportată la penitenciar pentru executarea pedepsei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mesaje de Dragobete 2024. Ce SMS -uri, felicitări şi mesaje de dragoste putem trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | sebesinfo.ro

sebesinfo.ro

Publicat

în

Mesaje de Dragobete 2024 • SMS-uri haioase • Felicitări, gânduri şi mesaje de dragoste de ziua îndrăgostiţilor la români | sebesinfo.ro

Sărbătoare cu dată fixă în tradiţia română, Dragobetele este sărbătorit în fiecare an în 24 februarie, fiind un bun prilej în care îţi poţi arăta iubirea faţă de persoana iubită.

MESAJE DE DRAGOBETE: Tu ești visul meu…unicul meu vis…aș vrea să te atrag în vâltoarea pasiunii să te strâng așa de tare încât TU și EU sa devenim un singur suflet.

Sa iubesti inseamna sa traiesti prin celalalt, sa simti nevoia de a-i povesti, de a-i cere un sfat, de a-i darui. Sa iubesti inseamna sa te completezi prin celalalt. Happy DRAGOBETE!

Dacă aș fi de gheața ai vedea cu ochii tăi cum ma topesc când îmi zâmbești, dar bine că nu sunt pentru că altfel m-aș fi topit deja.

Te iubesc, te iubesc, te iubesc, te iubesc, te iubesc, te iubesc. Pur si simplu. Cu dragoste, de Sf Valentin!

Într-o zi mă vei întreba ce e mai important pentru mine: tu sau viata? Eu voi spune că viața, iar tu te vei supăra, dar fără să-ți dai seama ca pentru mine tu ești viața

Nu știu ce s-ar întâmpla cu mine dacă tu nu ai exista întotdeauna îmi înveselești ziua și ma faci să simt că trăiesc cu adevărat. Tu ești steaua mea călăuzitoare care îmi păzește nopțile. Nu pot decât să te iubesc foarte mult și tu ești totul pentru mine!!!

Aștept o rază să-mi pătrundă în suflet, să ma lumineze și să-mi spună „te iubesc!” Iar acea rază să fie vocea ta ce ma trezește de dimineața!

MESAJE DE DRAGOBETE: Dacă nu mă gândesc decât la tine înseamnă că te iubesc? Dacă te visez în fiecare noapte înseamană că te iubesc? Dacă vreau sa fiu numai cu tine singuri într-o pădure înseamnă că te iubesc? Eu cred ca te iubesc, tu ce crezi?

Tot ce-i frumos se iubește, tot ce se iubește e frumos. Ești atât de frumoasă pentru ca ești atât de iubită și îti promit că așa vei fi mereu.

Ochii tăi sunt făcuți să cucerească, trupul tău e făcut să trezească dorințele. Toată ființa ta e încântătoare și eu sunt cel mai norocos bărbat, caci sunt iubit de tine.

Eu n-am fost în stare să-ți scriu nici măcar o poezie de dragoste, dar asta nu înseamnă că nu exista dragoste în inima mea cât să inspire toți poeții dintr-o carte. Unii știu să scrie frumos, unii știu să cânte frumos, unii sunt pur și simplu frumoși, eu sunt doar un îndrăgostit disperat după tine.

Cel mai bogat bărbat te-ar acoperi cu cadouri, cel mai frumos bărbat te-ar purta printre staruri, cel mai inteligent bărbat…nici nu pot sa îmi dau seama ce-ar face un astfel de bărbat pentru tine, iar eu, eu sunt doar cel mai îndrăgostit dintre bărbați și acesta este darul meu.

MESAJE DE DRAGOBETE: Unele lucruri le facem zilnic, unele de două-trei ori pe săptămână, unele o data pe an, unele nu le-am făcut niciodată. Aș vrea atâtea să-ți dăruiesc, atâtea lucruri aș vrea să-ți arăt sau să le facem împreună…! Dacă ar fi posibil mi-aș dori să mă multiplic în mai multi bărbați identici și să avem împreună grija de tine. Totuși, nu sunt sigur că te-ar bucura prea mult o astfel de posibilitate și înțeleg de ce. Chiar și eu singur sunt uneori prea mult, dar vreau să-ți mărturisesc că ești atât de minunata încât nu m-aș sătura nici de o sută ca tine.

Te iubesc așa de mult încât inima mea bate odată pentru tine și odată pentru mine. Mă gândesc mereu la strălucirea ta, uneori cred ca Dumnezeu a vrut să-și arate măiestria când te-a creat. Atingerile tale suave sunt asemeni atingerii unei picături de rouă pe petala unui trandafir în flacăra iubirii. Iubesc, iubesc, iubesc,……e totuși omenesc!

Dragostea nu are nevoie de cuvinte, ea vorbeste prin priviri si atitudini. Hai sa ne bucuram de iubire! E Ziua Indragostitilor!

Tu ești seara cu ochii umezi de seninul stelelor, ce tremură ușor și atât de dureros în mine când șoaptele mele ți se dăruiesc. Tu ești un ochi deschis spre întunericul sufletului meu, sub pleoapa căruia se zbat zborurile însângerate ale viselor. Nu pleca, mai vreau să te privesc, vreau să te culeg șoaptă cu șoaptă, lumină cu lumină, tristețe cu tristețe. Nu pleca, mi-e sete de privirile tale, ascunzând cerul în fiecare mângâiere cu care mă îmbrățișează. Te iubesc draga mea, te iubesc cum iubesc soarele, te iubesc cum iubesc luna și marea. TU ești pentru mine roua dimineții ce se varsă peste ochii mei trezindu-mă din somnul singurătății. TE IUBESC

MESAJE DE DRAGOBETE pentru iubit:

Dragul meu tu ești Soarele și Dimineața mea. Ador să te vad când zâmbești, ador sa te vad cum râzi, ador sa te vad fericit alături de mine. Te iubesc!

Alaturi de tine simt ca pot sa lupt, sa rad, sa daruiesc… sa traiesc. Te iubesc mult!

Când toți îmi spuneau că Fat-Frumos este un vis, că trebuie să încetez a mă gândi la asta, eu am continuat să sper. Nu am greșit, pentru ca te-am întâlnit pe tine. Ești dovada că pot sa am lângă mine tot ceea ce o fata își dorește.

Alaturi de tine simt ca pot sa lupt, sa rad, sa daruiesc… sa traiesc. Te iubesc mult!

Iubesc palmele tale mari, iubesc brațele tale puternice, iubesc ochii tăi mari, iubesc buzele tale frumoase, iubesc zâmbetul tău unic, de fapt…iubesc ființa ta toată.

Iubitule, te iubesc mai sus de sus și mai departe de departe, te iubesc în toate formele posibile, în toate sensurile și sub toate stelele universului.

MESAJE DE DRAGOBETE: Te iubesc atât de mult, încât niciun cuvânt nu poate descrie în totalitate sentimentul suprem care m-a cuprins. Ești lumina ochilor mei, fără tine nu aș mai vedea. Ești oxigenul meu, fără tine nu aș respira. Ești viața mea, fără tine nu as exista. Te ador, iubirea mea.

Ți-ai închis vreodată ochii și ai visat la felul în care ai vrea să fii iubit? Eu fac asta tot timpul și mă văd pe mine împreună cu tine. Nu pot să îmi imaginez nimic mai frumos decât să stau lângă tine.

Ador clipele în care îmi ești alături și urăsc tot ceea ce ne desparte. Îmi doresc enorm sa te fac să te simți cel mai iubit, așa cum reușești tu în fiecare zi să mă faci cea mai iubita. Te iubesc, așa cum nu mă credeam capabilă să iubesc!

Tu ești acela care m-a învățat să iubesc cu adevărat. Îti mulțumesc că exiști tu, soarele meu iubitor, blând, atent, grijuliu.

Te iubesc, iartă-mă că uneori sunt neputincioasă, dar cu toate câte iți greșesc, te iubesc.

Dragul meu tu ești Soarele și Dimineața mea. Ador să te vad când zâmbești, ador sa te vad cum râzi, ador sa te vad fericit alături de mine. Te iubesc!

Alaturi de tine simt ca pot sa lupt, sa rad, sa daruiesc… sa traiesc. Te iubesc mult!

Când toți îmi spuneau că Fat-Frumos este un vis, că trebuie să încetez a mă gândi la asta, eu am continuat să sper. Nu am greșit, pentru ca te-am întâlnit pe tine. Ești dovada că pot sa am lângă mine tot ceea ce o fata își dorește.

Alaturi de tine simt ca pot sa lupt, sa rad, sa daruiesc… sa traiesc. Te iubesc mult!

Iubesc palmele tale mari, iubesc brațele tale puternice, iubesc ochii tăi mari, iubesc buzele tale frumoase, iubesc zâmbetul tău unic, de fapt…iubesc ființa ta toată.

Iubitule, te iubesc mai sus de sus și mai departe de departe, te iubesc în toate formele posibile, în toate sensurile și sub toate stelele universului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Șoferiță de 79 de ani din Sebeș cercetată de polițiști, după ce a accidentat un minor, pe o trecere de pietoni de pe strada Lucian Blaga

sebesinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 21 februarie 2024, în jurul orei 21.30, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată, prin 112, cu privire la faptul că pe strada Lucian Blaga din Sebeș o persoană a fost accidentată.

Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la fața locului, a rezultat că un tânăr de 17 ani, din municipiul Sebeș, în timp ce traversa strada, pe trecerea de pietoni, ar fi fost surprins și accidentat de un autoturism, iar persoana aflată la volanul acestuia și-ar fi continuat drumul.

În urma accidentului, tânărul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Ulterior, polițiștii au identificat autoturismul și au stabilit faptul că la volanul acestuia s-ar fi aflat, în momentul producerii accidentului, o femeie de 79 de ani, din municipiul Sebeș.

Aceasta a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes