sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Militari din cadrul UM 01585 Petrești au recondiționat și pus în stare de onor tunurile expuse în parcul central din Sebeș

Militari din cadrul UM 01585 Petrești au recondiționat și pus în stare de onor tunurile expuse în parcul central din Sebeș

Publicat în 10.06.2019 la ora 22:27

În acest an, Ziua Eroilor a fost sărbătorită pe 6 iunie, odată cu sărbătoare creștină ce comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere.

Pentru a marca această zi, UM 01585 Petrești, la inițiativa colonelului Șimandan Dorel, a recondiționat tunurile expuse în parcul din centrul minicipiului Sebeș.

Cu prilejul Zilei Eroilor sărbătorită de Armata Română, odată cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, din inițiativa comandantului UM01585 Petrești, sub egida Primăriei municipiului Sebeș, au fost întreținute și puse în stare de onor, tunurile expuse în parcul din centrul orașului.

„Simbolizând sacrificiul ostașului român din toate timpurile și prin această acțiune se dorește să se transmită generațiilor viitoare respectul, recunoștința și onoarea pentru cei ce s-au jertfit pentru patria și neamul românesc”, este mesajul colonelului Șimandan Dorel.

Tunurile au fost expuse în anul parcul din centrul municipiului Sebeș în urmă cu aproximativ 10 ani, fiind aduse de la o unitate militară din Sibiu și reprezintă luptele eroice purtate de ostașii Armatei Române în cel de-al Doilea Război Mondial.

Românii sărbătoresc Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională în care se comemorează bărbații și femeile care au murit în timp ce serveau în forțele armate. Ziua Eroilor se sărbătorește în Ziua de Înălțare datorită Decretului-lege 1693/4 din mai 1920 care a stabilit ziua comemorării eroilor străini și pe cei români odată cu Înălțarea.

În plus, această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.

În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data inițială. De asemenea, pomenirea eroilor în ziua de Înălțarea Domnului a fost hotărâtă și de Sfântul Sinod în anul 1920 și consfințită apoi prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001 ca sărbătoare națională bisericească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.