sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Mihai Groza şi-a lansat volumul intitulat „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba-Iulia”

Mihai Groza şi-a lansat volumul intitulat „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba-Iulia”

Publicat în 21.01.2013 la ora 11:42

Centrul Cultural „Lucian Blaga” a găzduit recent lansarea de carte „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba-Iulia”, volum scris de sebeșeanul Mihai Groza, student al Universităţii “Babeş-Bolyai” – Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca. Volumul face referire la contribuţia pe care a avut-o judeţul Alba la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Cartea aduce în atenţia cititorului avizat, şi nu numai, un adevăr istoric al evenimentelor din anii 1918-1919. În paginile sale sunt redate documente sugestive pentru activitatea Consiliului Național Român din Alba Iulia și pentru contribuția adusă la buna desfășurare a Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918. „Despre activitatea consiliilor naționale s-a scris mult, tema fiind abordată din diferite aspecte, fiecare județ încercând să prezinte prin studii, articole și volume, contribuția adusă de către locuitorii săi la actul Unirii. Ideea tratării acestui subiect a venit tocmai din dorința de a elabora o astfel de lucrare de sinteză, privind contribuția județului Alba la Marea Unire, sinteză care până în acest moment nu a fost elaborată de niciun cercetător”, a spus Mihai Groza, student la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca.

La eveniment au luat parte profesorul universitar doctor Nicolae Bocşan de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum și Dana Zecheru, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba.

„Este o lucrare vastă, foarte bine documentată, Mihai Groza fiind primul student din istoria facultăţii care publică o carte înainte de finalizarea studiilor”, a precizat profesorul universitar doctor Nicolae Bocşan de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Documentele redate în cadrul volumului se află depozitate la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba, în fondul Consiliul Naţional Român Alba Iulia „Ne bucurăm foarte mult că tinerii sunt pasionați de acest domeniu, studierea arhivelor necesitând un timp îndelungat. Volumul este prima cercetare de acest gen și credem că pe viitor ar fi binevenite cercetări care să aducă la lumină și documentele consiliilor naționale din Sebeș, Cugir sau Blaj”,a spus Dana Zecheru,  directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba.

Cartea „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba-Iulia” a văzut lumina tiparului în această lună la editura MOLDO TIP. Consiliul Judeţean Alba a finanţat tipărirea volumului, iar lansarea de carte a fost organizată de Asociaţia GISAS Sebeş.

Adriana AVRAM

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.