sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Miercuri, 13 februarie 2019: Etnologul Ilie Moise își lansează volumul „Folclor din Valea Sebeșului”, la Centrul „Lucian Blaga” din Sebeș

Miercuri, 13 februarie 2019: Etnologul Ilie Moise își lansează volumul „Folclor din Valea Sebeșului”, la Centrul „Lucian Blaga” din Sebeș

Publicat în 11.02.2019 la ora 21:18

Primăria și Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, în parteneriat cu „Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu” al Academiei Române, organizează miercuri, 13 februarie 2019, ora 17.00, la Sala Mică a Centrului Cultural „Lucian Blaga”, lansarea volumului Folclor din Valea Sebeșului, editat de profesorul Ilie MOISE.

Apărută la Editura Etnologică din București, în 2018, antologia Folclor din Valea Sebeșului aduce în atenția specialiștilor materiale culese, în perioada 1954-1959, de profesorii Nicolae N. Munteanu, Constantin Pașoiu, Pimen Constantinescu din Sibiu și Elisaveta Imbăruș din Sebeș. Publicarea acestui volum, reprezentativ pentru literatura populară din Valea Sebeșului (Șugag, Tău, Mărtinie, Nedeia din Șureanu, Căpîlna, Sebeșel, Sebeș), completează, într-un mod aparte, imaginea complexă a culturii tradiționale din această cunoscută zonă pastorală a Transilvaniei.

Antologia este precedată de un studiu introductiv, cu regim de „istorie a folcloristicii din zona Sebeșului”, fișe biobibliografice ale culegătorilor și un glosar dialectal menit a înlesni înțelegerea graiului local. Volumul Folclor din Valea Sebeșului este, totodată, un discret omagiu adus făuritorilor Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Prezintă: dr. Radu TOTOIANU, directorul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Facebook 

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.