sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Mesajul unui cetăţean al Sebeşului pentru locuitorii municipiului. Sebeşul poate fi administrat de oameni ai locului, mai bine şi mai eficient!

Mesajul unui cetăţean al Sebeşului pentru locuitorii municipiului. Sebeşul poate fi administrat de oameni ai locului, mai bine şi mai eficient!

Publicat în 15.04.2016 la ora 12:00

Sebes-centrul-istoric-Eduard-SchneiderSunt locuitor al Sebeşului, născut şi crescut în acest oraş şi am simţit nevoia unui mesaj public către concetăţenii mei, după ce în ultimul timp constat o avalanşă de informaţii, mai ales în presă şi la radio, din partea unor viitori “binefăcători” ai oraşului meu.

Vă daţi seama că este vorba de viitori candidaţi pentru funcţiile foarte râvnite de consilier local sau primar. Este oarecum firesc, pentru că ne apropiem de campania electorală, însă nu pot să nu constat că există, printre aceştia, unul care se vede de la Râpa Roşie că nu are nicio legătură cu Sebeşul şi este dominat de făţărnicie, falsitate şi ipocrizie. Oare despre cine este vorba? Cu siguranţă că nu este greu de ghicit. Este candidatul PNL la Primăria Sebeş, Gheorghe Dorin Nistor, un om relativ recent intrat în peisajul politic local, printr-un transfer “de senzaţie” făcut în 2012, de “marele om politic şi de administraţie” Mircea Hava. Acest domn, brusc şi dintr-o dată, a devenit “cetăţean” al municipiului nostru, cu domiciliul la Alba Iulia şi flotant la Lancrăm; el arată, pe parcursul celor câteva ore de desfăşurare a şedinţelor de Consiliu Local sau a comisiilor permanente ale acestuia (câteva ore pe lună), un mare interes pentru viaţa sebeşenilor, a Sebeşului, a diverselor categorii socio-profesionale din oraşul nostru. Oare de ce? Cu siguranţă pentru că dânsul crede că printr-o astfel de atitudine poate să păcălească sebeşenii, pentru a-l vota, obţi­nând funcţia de primar.

Este posibilă o atare situaţie, nu spun nu, însă cred că nu s-ar putea totuşi materializa decât pe fondul unui dezinteres masiv al cetăţenilor din Sebeş faţă de alegerile locale şi faţă de cine va administra localitatea în următorii 4 ani, ceea ce nu ar fi benefic pentru comunitate. Oare noi, actualii locuitori ai Sebeşului, nu suntem în stare să găsim un om pentru a ne conduce BINE, COMPETENT, DEMN şi CINSTIT localitatea şi trebuie să apelăm la un navetist? Cu siguranţă că putem să găsim oameni de calitate, depinde doar de noi şi de dorinţa fiecăruia de a participa activ la viaţa localităţii noastre! Oraşul nostru a avut şansa să nu aibă la conducerea sa un baron local, cum a fost la Alba Iulia primarul Hava, care s-a înconjurat de atâta putere încât dă impresia că funcţia de primar nu mai este doar una administrativă, ci monarhico-administrativă. Mai mult, actualul primar, Alexandru Dăncilă, a hotărât să se retragă, asumându-şi nereuşitele acestui mandat, cu toate că, fie vorba între noi, lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Poate vina lui este că nu a reuşit să se impună ca şi conducător, dar nereuşitele sunt direct legate de anumite hotărâri ale Consiliului Local Sebeş, luate nu urmărind obiectiv priorităţile municipiului, ci dorinţa unor grupuri de interese, dacă nu financiară, cu siguranţă politică. Nu trebuie “neglijată” nici activitatea funcţionarilor din primărie, a salariaţilor serviciilor publice locale, în frunte cu SPAP, care în multe situaţii, poate de frică, au ignorat dispoziţiile primarului, ţinând seama de opinia viceprimarului-conducătorul de facto al consiliului local care, culmea, nu este părtaş la nereuşite, dar a ştiut să instaureze, între salariaţi, teama că orice abatere de la cuvântul lui se va materializa prin demiterea din funcţie… Şi cum în consiliul local majoritatea o deţine PNL sau apropiaţii săi, acest lucru este foarte posibil. Cu siguranţă că viceprimarul este părtaş, într-o măsură la fel de mare sau poate mai mare, la aceste nereuşite; o “calitate” suplimentară a acestuia ar fi lipsa totală de implicare în activitatea administrativă a oraşului, agenda lui fiind total diferită de agenda curentă a primăriei.

Dar, să revenim la cel care ar fi cel mai bun primar al Sebeşului, pentru viitorul mandat. Cred că prima condiţie este să fie localnic, iar cea de-a doua ar trebui să vizeze calitatea umană – pregătire profesională, competenţă, educaţie, omenie şi demnitate. Cred că mulţi concetăţeni au aceste calităţi şi îi sfătuiesc să candideze pentru această funcţie. După depunerea candidaturilor vom vedea cine însumează, într-o măsură cât mai mare, aceste trăsături şi-l vom susţine. Dar acest lucru nu e suficient! Este important ca şi după alegeri să fim alături de el, atât susţinându-l, cât şi criticându-l dacă greşeşte. O astfel de atitudine civică este absolut necesară, pentru că altfel nu vom fi decât nişte cetăţeni manipulaţi. Şi, de prea mult timp oameni cu caracter îndoielnic, fie susţinând financiar, fie prin alte mijloace de informare, au creat o agendă publică falsă, doar pentru a-şi realiza propriile interese. Nu intru în detalii, dar ar fi relevante scandalul din Arini, Kronospan, poluarea etc. În ceea ce-l priveşte pe cetăţeanul de la Alba Iulia, Gheorghe Dorin Nistor, care pare a fi un prinţ al marelui rege Hava, trimis în provincia Sebeş, ar fi bine ca el să fie retras la curte şi acolo să i se dea o altă însărcinare! Asta pentru că… provincia Sebeş este independentă faţă de Alba Iulia şi se poate conduce singură mult mai bine şi mai eficient!

Vasile RADU,
un cetăţean al Sebeşului

Facebook 

Mesajul unui cetăţean al Sebeşului pentru locuitorii municipiului. Sebeşul poate fi administrat de oameni ai locului, mai bine şi mai eficient!
4.4 (88%) 10 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.