sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » “La Sebeş, 5 consilieri locali, 3 de la PDL şi 2 de la PP-DD, au spus NU unei investiţii de peste 100 de milioane de euro”

“La Sebeş, 5 consilieri locali, 3 de la PDL şi 2 de la PP-DD, au spus NU unei investiţii de peste 100 de milioane de euro”

Publicat în 03.10.2013 la ora 18:15

Alexandru Dancila primar SebesA declarat primarul municipiului Sebeş, Alexandru DĂNCILĂ

În şedinţa ordinară a Consiliului Local Sebeş, din data de 30 septembrie a.c., pe ordinea de zi s-a aflat şi proiectul de hotărâre iniţiat de primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, privind aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei pentru vânzarea, prin licitaţie publică deschisă, a unui teren în suprafaţă de 35.789 mp, aflat în proprietatea municipiului Sebeş, situat administrativ în localitatea Petreşti, pe strada Energiei, în vecinătatea Pehart Tec. Acest proiect a fost iniţiat ca urmare a unui vot de principiu, favorabil, a 18 consilieri locali (din totalul de 19, un consilier, Ioan Muntean, fiind absent în data de 27 martie 2013, în şedinţa ordinară), care viza aprobarea procedurilor de scoatere la licitaţie a terenului respectiv, în vederea demarării unei noi investiţii în zonă. Evaluatorul ANEVAR, contractat de Primaria municipiului Sebeş în urma unei licitaţii, a stabilit un preţ de 18 euro/mp, fără TVA, preţ care reprezintă pragul minim de vânzare prin licitaţie deschisă al terenului în cauză. Potrivit primarului municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, proiectul de hotărâre prevedea începerea licitaţiei de la 20 euro/mp – minim, fără TVA, având toate avizele favorabile din partea aparatului de specialitate al primarului (economic, juridic, patrimoniu), precum şi a comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local Sebeş. Conform unui raport de mediu efectuat pentru terenul în cauză, în zonă s-a constatat existenţa unor deşeuri menajere (îmbrăcăminte, deşeuri de hârtie, crengi, plăci de azbest, materiale provenite din demolări, diferite metale etc.), ceea ce înseamnă că acest teren a fost folosit ca groapă de gunoi. În şedinţa ordinară din 30 septembrie a.c., din cei 16 consilieri locali prezenţi, 11 au votat pentru scoaterea la licitaţie a terenului, iar din restul de 5 consilieri 2 s-au abţinut (Dorin Nistor – PDL şi Ionuţ Lupşe – PDL) şi 3 au votat împotrivă: Radu Roncea – PP-DD, Sorin Hăbean – PP-DD, Ioan Besoiu – PDL. Cu aceste 11 voturi „pentru”, proiectul a fost respins, conform prevederilor legale fiind necesare 13 voturi pentru aprobarea lui (două treimi). În aceste condiţii, întrebarea este: ce a câştigat şi ce a pierdut administraţia locală din Sebeş?

Ce ar fi putut câştiga Sebeşul?

Dacă proiectul ar fi întrunit voturile a două treimi dintre aleşii locali ai Sebeşului, cel puţin 700.000 euro, bani proveniţi din  vânzarea terenului, ar fi putut fi utilizaţi la construirea celor două blocuri de locuinţe sociale, pentru care sunt finalizate proiectele tehnice. Totodată, contribuţia anuală la bugetul local, provenită din impozite şi taxe, s-a dus pe apa sâmbetei şi odată cu ea şi cele 200 de locuri de muncă pe care investitorul le-ar fi creat. La acestea s-ar fi adăugat şi dezvoltarea zonei, datorită unei noi investiţii de peste 100 de milioane de euro. Şi ar mai fi o mare pierdere: e în joc ima­ginea administraţiei locale, ceea ce înseamnă o bilă neagră, nicidecum un atu, în discuţiile cu viitorii investitori interesaţi de zona Sebeş. „Vreau să menţionez că nu fac acuzaţii sau presiuni asupra celor 5 consilieri care au votat aşa cum le-a dictat conştiinţa, dar este de datoria mea, ca primar, să informez locuitorii municipiului Sebeş, Lancrăm, Răhău şi Petreşti, care ne-au dat votul şi ne-au trimis în aceste funcţii, cu privire la o investiţie ratată la Sebeş – Petreşti, în condiţiile în care toate eforturile mele personale şi ale administraţiei locale, din acest mandat, au fost canalizate spre dezvoltarea municipiului Sebeş, creşterea calităţii vieţii şi bunăstării locuitorilor noştri, noi locuri de muncă – prin investiţii private. Când au dat dovadă de seriozitate cei 5 consilieri locali? Atunci când au dat un vot de principiu favorabil pentru vânzarea terenului în vederea unor noi investiţii sau atunci când au votat împotrivă? Orice justificare din partea acestora, orice încercare de a-şi motiva votul, o consider tardivă. De ce? Pentru că potrivit zicalei româneşti, cine se scuză, se acuză”, adaugă Alexandru Dăncilă.

Facebook 

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.